Voorspellen de mensen die het kunnen weten. Ben benieuwd wat de wijze mannen van het N.P.O. voor ons in petto hebben.  Zal wel weer één of andere code worden, we gaan het meemaken. Wat ik dan wel weer vreemd vind is dat het voor de duiven die in Barcelona staan waarschijnlijk geen probleem is en gewoon gelost gaan worden. Dat vluchtje is uiteindelijk ook maar een goeie 1100 km. Maar we zullen er niet te veel op vooruit lopen.

De jonge duiven waren na dat weekje spugen en vies schijten weer prima opgeknapt. Hebben ze dan een weekje rustig behandeld, maar afgelopen week hebben we de teugels weer aangetrokken. Vanaf dinsdag zijn ze iedere dag naar Brecht geweest. De eerste twee maal was het weer als alle keren hiervoor, ze deden er veel te lang over en kwamen steeds in kleine groepjes naar huis. Laatste twee trainingen ging het gelukkig iets beter, de eersten waren er na 45 minuten en binnen een uur waren de meesten wel thuis. Deze week op alle trainingen werd er geen duif verspeeld, dat was wel het positieve van alles. Omdat ze prima weer opgaven heb ik ze deze week op Duffel voor de eerste maal meegegeven, maar liefst 105 in totaal. Ik denk dat ik nog nooit zoveel duiven heb ingekorfd. Deze eerste vlucht vanuit Duffel, voor mij 78 km, werd een heel mooi vluchtje met een bijzonder verloop. In de kring waren er maar liefst 18 duiven in de eerste 25 uit Dordrecht. Het prijspercentage wat de Dordtenaren wisten te winnen was echter bedroevend. Een paar voorbeelden, we zullen uiteraard met onszelf beginnen:  23 van de 105.  Maar ook de andere melkers die allen in de eerste 25 van de uitslag voorkwamen speelden als volgt: 29 van de 126,  10 van de 41,  10 van de 38, 12 van de 42, 18 van de 52, 12 van de 43 en de laatste had er 2 van de 18 in de prijzen. Raar eigenlijk als je er goed over nadenkt. Alle vroege prijzen in Dordt maar een normaal portie prijzen pakken was er niet bij.

Berry van de Brand uit Boxtel is een duivenvriend die regelmatig iets van zich laat horen. Vanmiddag had ik hem weer eens aan de telefoon. Ze vlogen daar vandaag voor de eerste keer met de jongen vanuit Zellik (voor hem een goeie 100 km) die werden gelost om 8.30 uur. Hij belde mij om ongeveer half twee, en het eerste wat hij zei was: “Met Berry, wat denkt te” (op zijn Brabants)ik heb 71 jong ingekorfd,  hoevuul jong  ik nu thuis heb?”  Wat moet je daar nu op antwoorden. Ik dacht nog ik zal niet teveel zeggen dan valt het voor hem ook weer mee als hij er meer thuis heeft. Dus ik zeg 25. Was het maar waar zegt hij, ik heb er nu precies 7. De laatste 2,5 uur is er 1 gekomen.  Na wat heen en weer gepraat spreken we af dat hij vandaag nog een keer zou bellen. Kwart over vijf weer telefoon. “Met Berry, wat denkt te” “Hoevuul ik er nog heb bijgekregen?”  Weer is het maar raden natuurlijk dus ik zeg 30. “Ene” zegt hij “Ik heb er nu 8”. Alle leden van zijn club waren op dat moment gebeld en in totaal waren er 35 duiven thuis. Daar waren net iets meer dan  400 duiven ingekorfd. Dat wordt morgen doordraaien. Ik weet al een paar jaar dat er in Oost-Brabant grote problemen zijn met het jonge duiven spel. Ieder jaar opnieuw zijn de verliezen daar buitengewoon groot. Maar wat er zich nu vandaag afspeelt is ongehoord. En de reden is één groot vraagteken.

Op eigen hok waren er zaterdag twee vluchten. Met de oude duiven zaten we in Nanteuil, voor mij 325 km. Ik had op één doffer na alles mee. 11 duivinnen en 7 doffers. De duiven waren al bijtijds gelost en konden we ons opmaken voor een mooi vluchtje. De jonge duiven zaten zoals al eerder vermeld voor de eerste keer in de mand  voor een vluchtje vanuit Duffel. Die kwamen een uurtje voordat de eerste oude zouden arriveren.

Vanuit Duffel kregen we drie duiven tegelijk, die winnen in de kring tegen 2474 duiven:  5e-7e-8e etc. Zoals ook al eerder vermeld wonnen we veel te weinig prijzen. Maar de verliezen waren gering, om vier uur moesten er nog drie komen, en nu een dag later moeten die nog steeds komen.

Nanteuil  werd een heel mooie vlotte vlucht. De eerste duif bij mij was een tweejarige duivin. Terwijl we toch eigenlijk stonden te wachten op de “TURK”. Maar een minuutje later was onze lijstaanvoerder ook gearriveerd.  Zo winnen we met de eerste twee getekenden de 7e en 18e prijs in de kring tegen 1443 duiven. In de afdeling was dit goed voor de 20e en 44e prijs tegen 6295 duiven. In totaal win ik 13 prijzen van de 18.  Voor de “TURK” was het zijn achtste prijs 1 op 100 voor dit jaar.