Ieder jaar opnieuw gaat het duiven houden in de winter volgens hetzelfde patroon en schema.
Als bij ons de laatste vlucht is gevlogen blijven de duiven al direct de volgende dag binnen en worden tot na het koppelen niet meer los gelaten.
De duiven worden in de loop van de week die volgt op de laatste vlucht geselecteerd en gescheiden.
Eigenlijk wordt er van dan af het winter regiem ingevoerd, dit bestaat uit eten en drinken geven plus str…. ruimen.
De hele verzorging beslaat dan niet meer als een goed half uur per dag en dit tot aan het koppelen.
Het eten is eerst het overschot vliegvoer en daarna een rui/winter mengeling van een willekeurig merk dat in ruime mate wordt verstrekt.
We hebben geen voorkeur voor een bepaald merk.
Wij gaan er maar van uit dat iedere voerboer een gedegen mengeling fabriceert, want ik heb er geen verstand van.
Proberen ook iedere dag vers een hand gemengd grit/roodsteen en mineralen te verstrekken.
Medicamenten worden in principe niet verstrekt tot na het kweken van een ronde jongen, misschien dat er alleen een enting tegen paramixo moet worden ingepland maar we zien wel wanneer dit uitkomt.
Natuurlijk is het aanbevolen om na te denken wat je wilt in 2024 en daar vast op vooruit te lopen is niet zo’n slecht idee lijkt mij, bij ons hield dit in dat er moest worden voorbereid op het niet meer hanteren van het systeem totaal weduwschap.
Dit hield in dat er een afdeling werd omgebouwd en in plaats van de gebruikelijke 12 broedhokken kwamen er in deze afdeling de broedhokjes die eerder in het jonge duiven hok dienst deden.
Zo kunnen we nu maximaal 36 duivinnen plaatsen in deze afdeling, het zullen er ongeveer 25 worden dus keus genoeg.
De toekomstige weduwdoffers (waar niet mee wordt gevlogen) zijn direct op dit hok geplaatst en hebben daar voordat ze gekoppeld werden een week of zes gebivakkeerd, in dit hok waar de broedhokjes 30 x 60 cm groot zijn waren die voor de helft geopend.
In dit hok van 2,5 mtr x 2,5 mtr staan 36 broedhokjes en dat is gewoon te veel als ze daar met het koppelen voor het eerst kennis mee maken.
Doordat ze al ruim hun keus konden maken was het op dit hok zo gepiept en zonder vechtpartijen, binnen een dag vloog alles los en vonden de duivinnen supersnel hun nieuwe broedhokje.
Ik verbeeld me niks want er zal heus nog wel koppeltje eieren sneuvelen, maar ik heb bij voorbaat veel ergernis uitgesloten.

 

 

 

 

Bij de vliegdoffers ging het koppelen op de ouderwetse manier, dus heel voorzichtig koppel voor koppel los en na een dag of drie zaten ook die helemaal op hun gemak.
In deze afdeling zitten er 22 duiven op 5 meter, met broedhokken van 50 cm diep en 80 cm breed is dit wel een heel andere indeling.
Om het koppelen goed te laten verlopen zijn de 10 dagen voorafgaande de dagen bijgelicht en stond de lamp aan van 07.00 uur t/m 22.00 uur.
Door dit bijlichten gaan de duiven zich na 10 dagen heel anders gedragen en hebben ze er duidelijk zin in om aan nageslacht te gaan werken.
Binnen 14 dagen na de koppeling zaten ze allemaal te broeden en zijn intussen de eieren van de kweekduiven bij de vliegers ondergeschoven, die waren tegelijk gekoppeld en op deze manier hebben we als alles goed gaat zes jongen van ieder koppel kweekduiven.
Want de eerste ronde ligt bij de vliegduiven en daarna mogen de kweekduiven twee rondes grootbrengen en zo hebben we zes jongen waar we zelf mee kunnen vliegen.
Als je dit twee jaar herhaalt en je hebt nog niks van bepaalde kweekduiven over op het vlieghok kan je met een gerust hart hun verblijfsvergunning intrekken.
Toen 95 % van de duivinnen hun eerste ei hadden gelegd zijn we gestopt met bijlichten en nu maar weer even wennen aan de korte dagen.
Rond de kerstdagen gaan de eerste eieren weer uitkomen en zitten er hopelijk een paar kampioentjes tussen.
Volgende week nog een uitje naar de verkoop van Willem de Bruijn.
Dan verkoopt hij naar jaarlijks gebruik een aantal jonge duiven, maar het voordeel is die zijn wel zo oud dat je er gelijk mee kan kweken.
Dus het is mogelijk om na het seizoen 2024 al te weten wat voor vlees je in de kuip hebt.
Het enige nadeel aan deze verkoop is de te verwachten prijs die er voor zijn duiven betaald wordt.
Zomaar een paar duiven uitzoeken en die dan ook meenemen gaat niet zonder een aanslag op je bankrekening te doen.
Maar als je kijkt naar het aantal mensen dat geslaagd is met zijn duiven is het niet meer dan normaal dat er veel interesse voor is en al kunnen we niets kopen, het blijft nu eenmaal een leuk daagje uit.

En dan zit het er op voor 2023.