En dat is goed te merken ook. De veren vliegen in het rond. En als je andere melkers spreekt is het ieder jaar opnieuw rond deze tijd hetzelfde wat ze te vertellen hebben. Dan is het “de duiven hebben nog nooit zo hard geruid als dit jaar”, echt een duivenmelkers uitspraak. En dan bedoel ik dit positief. Als duivenmelker moet je ook deze instelling hebben want er wacht ieder moment weer een nieuwe tegenslag. Klappen incasseren is bijna een tweede natuur voor een duivenmelker. En deze periode is waarschijnlijk de periode dat ons het minste kan gebeuren.
Je kan nu geen duiven verspelen. Er worden geen duiven ziek. Geen duiven meer met one-eye cold. niet meer zinloos zitten wachten tot het weer wat opknapt om te kunnen lossen. Kortom een prima periode om de accu op te laden.
Mijn duiven zitten op dit moment allemaal in het jonge duiven hok. Dit zijn hokken waar een ren voor staat. Heel makkelijk om de duiven een bad te geven . Ze komen in deze periode ook helemaal niet los. Lekker heel de boel op rust. Ze ruien volgens mij ook beter door deze verplicht opgelegde rust. De duiven hebben dit ook nodig want ik heb er in het vliegseizoen alles aan gedaan om ze niet te laten ruien. Eerst verduisteren en daarna bijlichten. Kortom, dit is ook voor de duiven de periode om de accu opnieuw op te laden.
Wat op mijn hok ook anders is als in het vliegseizoen, de duiven krijgen nu meer bijproducten als gedurende de vluchten. Zo krijgen ze nu alle restjes die over zijn van het vliegseizoen. In willekeurige volgorde: Gervit-W (multivitaminen) Avipharm (vitaminen en electrolyten) Hexenbier (een kruidensoep) Blitzform (een jodium achtig spul).
Deze producten zijn allemaal van Rohnfried en gebruik ik al meer dan twintig jaar tot volle tevredenheid. Zeer belangrijk vind ik ook dagelijks verse grit en roodsteen. Elke week een bad. En daar zullen ze het mee moeten doen tot aan het koppelen eind november.
Nog niet veel meegemaakt, wat deze week gebeurde.
Lezers van mijn stukjes weten dat ik goed contact heb met Zhang Chao Dong uit China. Deze man koopt wel eens duifje zo hier en daar. Die aankopen komen dan voor een korte periode op mijn hok. Nu is de afspraak met hem dat als ik er brood in zie ik er een jong van mag kweken voor eigen gebruik. Dit jaar weer een paar late zomerjongen gekweekt van een paar Chinese aankopen. Die jongen zaten dit jaar op het zolderhokje boven de kweekduiven in de schuur. Dit is een hokje zonder mogelijkheid om de duifjes buiten te laten komen. Geen ren geen spoetnik, helemaal niks. Toen het vliegseizoen afgelopen was werd het rennetje van de weduwduiven waar niet mee gevlogen wordt leeg gemaakt. En in dit rennetje heb ik toen die zomerjongen geplaatst. Het voeren gebeurd hier via een klein deurtje aan de voorkant. Maandagmorgen gedurende het voeren liet ik zo’n zomerjong ontsnappen. Donderdagavond net na het eten, rond half zes. Marry: ”Er loopt een duif” Ja, u raad het al, dat zomerjong wat nog nooit buiten is geweest is na vier dagen terug. Het mooie van alles, hij liep op het jonge duivenhok binnen alsof hij nooit anders heeft gedaan. Dan komen toch de vraagtekens uit je oren.
Op 20 Oktober a.s. vergadering van afdeling 5.
Hierop komt mijn voorstel aan de orde, tenminste dat dacht ik. Uit zeer betrouwbare bron heb ik begrepen dat er rondom het hele vlieg gebeuren in januari een aparte vergadering is gepland. Dit is mede gedaan om de gedane voorstellen de tijd te geven om in de verenigingen behandeld te worden.
Het is voor menigeen toch wel zo belangrijk dat er niet overhaast gehandeld moet worden. Ik had niet verwacht dat mijn voorstel met gejuich ontvangen zou worden, maar het is wel opvallend hoeveel mensen er een mening over hebben. Het is alleen al mooi dat het duidelijk leeft onder de melkers. Heb begrepen dat er in de kring Gouwe en IJssel vergadering over is gestemd. In die kring waren ze er niet voor om het voorstel aan te nemen zoals het was geformuleerd.
Had in die kring ook niet anders verwacht, alhoewel !!!
Ze zijn daar van mening dat je zowel een uitslag met alle duiven kan maken als één met een inkorf beperking. Mijn mening is dat dit niet kan. Dan is het een geval van pappen en nathouden.
Kees,
Ik lees dat je eind november koppelt.
Mijn vragen :
Geldt dit voor alle duiven?
Dus ook voor de vliegduiven? Bij mij zijn die echt nu volop in de rui en de meeste vliegers, vooral de jongen, staan nu nog op 4 slagpennen te gaan.
Onze oude duiv
Kees,
Ik lees dat je eind november koppelt.
Mijn vragen :
Geldt dit voor alle duiven?
Dus ook voor de vliegduiven? Bij mij zijn die echt nu volop in de rui en de meeste vliegers, vooral de jongen, staan nu nog op 4 slagpennen te gaan.
Onze oude duivinnen zijn ook nog in dat stadium, omdat ze tot eind september gespeeld zijn.
Koppel jij die ook eind november?