De nieuwe rennen staan voor het voormalige oude duivenhok en de oude rennen zijn zo goed en zo kwaad als het ging opgeknapt. Denk dat ik het mijn duivenloopbaan wel kan uitzingen met de hokken zoals ze nu zijn. Er zal nu niet zoveel meer aan veranderd worden. Ik denk dat ik samen met mijn broer een leuk stukje werk heb afgeleverd. Je moet ons niet gaan bellen want dit hebben we maar eenmalig gedaan. Het is leuk voor één keer, maar het is niet echt mijn favoriete hobby. Maar….. we zijn klaar. Voor het nageslacht hebben we zoals de Belgen zeggen een foto getrokken.

hok-is-klaar

Naar aanleiding van de nieuwbouw werd er door een paar belangstellenden gevraagd hoe de verluchting er uitziet. Nu, dit is net als het al bestaande gedeelte met de rennen ervoor. De hokken zelf zijn gewoon helemaal dicht. Geen verluchting door het plafond. De verluchting bestaat alleen door het raam aan de voorkant. Dit raam staat normaal gesproken dag en nacht open. Gedurende het hele jaar, dus zomer (vliegseizoen) en in de winter. Het enige moment dat de ramen dicht zitten is als er verduisterd wordt. Het moet heel bijzonder weer zijn als de ramen dicht gaan. En u leest het goed, ook gedurende het vliegseizoen staat het raam dag en nacht open. Zowel bij de oude als bij de jonge duiven. Uiteraard vraagt men ook of dit helpt met de duiven gezond houden. Ik weet dit niet zeker maar heb het gevoel dat de duiven enigszins gehard worden. Moet zeggen dat ik twee jaar achtereen net zoveel last van one-eye cold heb gehad als ieder ander. Maar ondanks dat mijn jonge duiven afgelopen jaar niet goed hebben gemarcheerd heb ik afgelopen seizoen maar een enkel verdwaald dik oogje gezien en dit nog nadat de vluchten afgelopen waren. Dus wie weet. Maar je zult mij niet horen zeggen dat dit de oplossing tegen one-eye cold is. Ook hier heb ik een paar fotootjes van gemaakt.

open-raam

Zo ziet de verluchting er uit.

Het nieuws in de wandelgangen op dit moment is, dat er een aantal Belgische melkers gepakt zou zijn voor het gebruik van ongeoorloofde substanties. Ik weet er niet het fijne van maar het zou in totaal toch een flink aantal melkers zijn waaronder een paar hele grote internationale namen. Op de site van Schaerlaeckens is er over deze gevallen te lezen dat het zou gaan om bepaalde planten extracten. Misschien nog wel extracten die in gangbare bijproducten gebruikt worden. Het is niet te hopen want dan kunnen we er allemaal zonder het te weten tegen aan lopen. Maar we zullen er in de loop van de winter wel het fijne van te weten komen.

Nog over bijproducten. Ik zelf ben al jaren een fan van de producten die gemaakt worden door de firma Röhnfried. Vooral producten als: Use-Gano een product op basis van Oregano. Nog over deze Use-Gano: Al een paar jaar hebben mijn kweekduiven na onderzoek bij de veearts geen Tricho meer. Bij het laatste onderzoek vroeg hij mij of ik gebruik maakte van Oregano. Hem was namelijk opgevallen dat gebruikers van Oregano houdende producten geen of heel weinig last hadden van Tricho besmettingen. Misschien toeval maar toch….. Ook van Röhnfried gebruik ik Gervit-W bij mijn kweekduiven. Dit is een multivitaminen preparaat. Bij de vliegduiven is het iedere vliegdag na de vlucht dat ik Avipharm in het water doe. Dit zijn ook weer vitaminen met electrolyten. Eens in de paar weken ook een dag Blitzform. Een soort van jodium drankje. Door deze producten kom ik best het hele seizoen door en het voornaamste is dat ik er zelf een goed gevoel bij heb. Al zouden de duiven er niks aan hebben, blijf ik het ze toch geven voor mijn eigen goede gevoel.

Op het eigen hok gaat het best goed. De rui bij de oude duiven gaat prima. Bij de jonge duiven is het weer een inhaalslag. Het is toch frappant hoe de jongen de rui afwerken. Ik heb een fotootje gemaakt hoe de jongen op dit moment in de rui zitten. Zo maar vijf pennen in een paar dagen eruit gooien is geen zeldzaamheid.

de-rui-gaat-door