Vorige week was mijn laatste zin in het wekelijkse stukje: de eerste klap is een daalder waard. Dat was wel de enige klap. Deze week lag ik voor lallo in de hoek. Je hebt wel eens van die vluchten dat er een positief resultaat uitrolt zonder dat je dit verwacht. Het tegenovergestelde is ook waar. Afgelopen zaterdag was zo’n dag dat het allemaal niet echt mee zat. Ik kan niet anders zeggen dat ik na afloop echt teleurgesteld was. Met de windrichting van afgelopen zaterdag kun je van tevoren zeggen dat de vroege duiven bij ons in Dordrecht zitten. De twee verenigingen tezamen hadden toch dik 1100 duiven in concours. De eerste duif hiervan kwam omgerekend zeker zeven minuten tekort, terwijl wij eigenlijk vijf minuten hiervoor moeten zitten. Vreemd, wij zullen het weer maar de schuld geven. Bij het inleveren van de klokken om zes uur was er gemiddeld nog een kwart van de duiven weg. Ook dit was bij de andere Samenspelen zeker niet in die mate. In de club had mijn eerste duif de 5e prijs tegen 627 duiven. Willem de Bruijn had toen al meer dan de helft van zijn 122 duiven thuis. Bas Verkerk had er iets meer mee maar hij had er ook al 67 op het systeem staan. Kortom, een zeer ongebruikelijk verloop met deze wind.

Dat er een slechte uitslag uit de bus komt is nog daar aan toe. Voor mij werd het nog een beetje extra waardeloos. Als ik dit schrijf ben ik nog één duif kwijt. Maar wat voor één, zij was vorig jaar twee keer de snelste van het hele concours. Zulke duiven kan je eigenlijk niet missen. Op dit moment niet op het vlieghok en over een paar jaar niet op het kweekhok. Hopelijk komt ze één van de komende dagen nog boven water.

Eens zus van haar zit ook op het vlieghok. Zij waren vorig jaar nog een keer de twee snelste van het concours. Deze duivin kwam als één na laatste vandaag om twaalf uur boven water. Maar u kunt wel nagaan met wat voor een gevoel ik deze morgen bij mijn duiven liep. Duizend en één keer kijken of er wat op het dak zit. Nog twee duiven onderweg en precies deze twee duivinnen. Hoe is het mogelijk denk je dan echt wel eens. We zullen dit weekend niet gauw vergeten.

Wat mij wel dwars zit is waarom je er nooit achter zal komen wat de reden is voor dit vreemde verloop bij ons. Zou het misschien door de verandering van systeem komen. Ze zitten op dit moment veel in de ren. En ik kan nu niet zeggen dat het deze week zo lekker warm was. Zou het door het koude weer komen. Maar dan denk ik weer dat ik niet de enige ben die ze slecht heeft gepakt. Het is heel Dordrecht overkomen. Ik ga stoppen met de klaagzang en ga met frisse moed en ouwe hekel weer naar een nieuw weekend toe werken.