De zondagmorgen moesten we onze entinglijsten/hoklijsten inleveren en nakijken of de boekhouding weer klopt voor het nieuwe seizoen. Heb even geholpen bij deze werkzaamheden, maar dan krijg je wel een beeld hoe er met dit soort verplichtingen wordt omgegaan. Frappant is het, dat in orde hebben van je spullen meestal gelijke tred houdt met het verschijnen op de uitslag van de zomer. Zo was er zelfs een liefhebber die had nog geen entinglijst want zijn duiven moesten nog geënt worden, een paar eigendomsbewijzen waren nog onderweg, en op zijn gedeeltelijk ingevulde lijst stond zelfs zijn naam nog niet vermeld. Zal duidelijk zijn dat je met zo’n instelling ook niet in aanmerking komt voor een kampioenschap.

Vorige zondag maakten we een bezoekje bij Chris DeBacker. Bij deze melker was de voorbereiding voor het nieuwe seizoen al in volle gang. De duiven hadden een buitengewone conditie voor de tijd van het jaar. Op deze dag werden ze zelfs al een 15 kilometer weg gebracht. Kortom, voor hem kon het beginnen.

Dinsdag op bezoek bij Luc Christiaens. Daar was de voorbereiding heel anders. Hij ging sinds kort pas zijn duiven regelmatig aan huis trainen. Luc is er van overtuigd dat de duiven in de winter beslist geen conditie mogen vertonen. Hij gaat hierin zelfs zo ver dat hij één dag per week de duiven niet verzorgd. Geen eten, geen aandacht, helemaal niets. Heel bang is hij van wintervet. De duiven moeten volgens hem pas conditie krijgen als de vluchten starten.

Nog een paar uitspraken van hem: De buitenste staartpennen, daarvan moet de witte streep aan de buitenkant zover mogelijk doorlopen. Ook bij de staart pennen moet de zwarte streep aan het eind, zo zwart mogelijk en zo breed mogelijk zijn. Als je de lijn van de snavelopening denkbeeldig door laat lopen moet de oogpupil er boven staan. Ook een witte teennagel vind hij een teken van kwaliteit. Kortom veel theorieën.

Een ieder die mij een beetje kent weet dat dit allemaal aan mij niet is besteed. Wel fijn als je er wel in zou geloven. Maar ik zie nog steeds heel veel duiven die al die kenmerken wel hebben maar op de uitslag van geen betekenis zijn. Daarom houd ik me maar vast aan de enige echte keurmeester, de uitslag.

Op eigen hok gaat het deze week prima. De laatste jongen zijn gespeend. Alle jongen bij elkaar opgeteld kom ik ongeveer aan honderd. Laatste jaren waren dit er meestal 130/140. Nu wat minder gekweekt omdat ik dit jaar maar twee hokken heb voor de jongen. Dit waren de meeste jaren drie of vier hokken. Oudste jongen (45) hadden deze week last van de jonge duiven ziekte. Vroeg dit jaar. Maar liever te vroeg dan te laat. Als je er last van krijgt onder het vliegseizoen heb je grotere problemen. Op dit moment is het allemaal al weer aan het beteren.

De derde verkoop van de gouden ringen race was weer een succes. Er waren dit keer maar liefst 87 jongen bijeen gebracht. Bijna 90 euro gemiddeld was het deze verkoop. De drie verkopingen bijeen komen we aan ongeveer 100 euro gemiddeld. Nu komende zaterdag is de vierde en laatste verkoping. Het worden deze keer ongeveer 50 jongen en dan zit dit er ook weer op.