Krijg de laatste tijd nogal eens een mailtje met de een of andere vraag. Meestal beantwoord ik die persoonlijk. Nu leek het mij ook wel wat om die in mijn wekelijkse blog te gaan beantwoorden. Ben niet zo naïef om te veronderstellen dat ik de wijsheid in pacht heb omtrent onze sport, maar ik kan wel vermelden hoe ik er over denk en hoe ik het probleem zou oplossen. Daarom nu een paar vragen die mij werden gesteld de afgelopen weken, zoals…

Ik heb een vraag over de jonge duiven.

De columns die u schrijf lees ik iedere week. u heeft ook het een en ander geschreven over de jonge duiven, dat  u daar wat problemen mee had.

Heeft u die nog gekuurd tegen coli? of hoe heeft u ze weer echt gezond gekregen?

Zelf heb ik veel problemen met de jonge duiven gehad,  coli en geel, terwijl ik mijn duifjes perfect verzorg. En dat knoflook verhaal zoals velen schrijven dat de duiven geen geel krijgen klopt volgens mij niet. Ben er zelf de dupe van geworden.

Wat denkt u daar van, of wat zijn uw ondervindingen daar van?

Ik denk hier het volgende van: Ik doe al een aantal jaren niets aan het hele vieze schijten gedoe bij de jonge duiven. De ergste zieken die ruim ik op en de rest moet maar opknappen.
Tegen het geel doe ik zo: De week voordat ik ze voor de 1e keer ga opleren  krijgen ze een kuur van een dag of vijf in het drinken. De week voor de 1e vlucht nog een keer drie dagen.  Daarna elke vier weken nog eens drie dagen onder het vliegen. Alle andere verhalen dat je duiven kunt genezen met natuurlijke middelen daar geloof ik niet in. Probeer ze zonder medicijnen gezond te krijgen. Ik hou van een harde lijn, als ze dit niet aankunnen dan vertrekken ze maar. Ik heb duiven genoeg dus zit niet op halve zieken te wachten.

Een paar weken geleden vertelde je over je voerschema .

Ik vroeg me af of jij ook nog bijproducten geef b.v. kaas schapenvet eiwitten vitaminen of iets van medicijnen.

De bijproducten die ik geef zijn: Dagelijks een hand verse grit en roodsteen op de vloer. Ook dagelijks krijgen de vliegduiven een paar pinda’s. Na de vlucht gaat er Avipharm + Mumm van Rohnfried in het water. Soms als ik er erg in heb krijgen ze een dagje Hexenbier ofwel Blitzform, dit is volgens mij meer om mijzelf te overtuigen dat ik er alles aan heb gedaan. Helaas geen wondermiddelen, maar door de jaren heeft het bewezen ook geen kwaad te doen aan de duiven. En het voornaamste is dat ik mij er goed bij voel.

Afgelopen week hadden we Ruffec op het programma. Daar had ik 16 duiven op meegegeven en de laatste werd aangemeld op dinsdagmorgen. Hij werd door iemand uit Maartensdijk aangemeld. Normaal gesproken  ben ik niet gauw voor een duif ophalen. Maar aan de telefoon kan je moeilijk inschatten wie je aan de lijn hebt. Daarom vroeg ik aan de aanmelder, ”bent u misschien ook duivenmelker”, want dan had ik gevraagd of hij haar een paar dagen kon verzorgen en dan maar loslaten als zij was opgeknapt. “Nee” zegt de man aan de ander kant  “Ik ben een gewone burger”.    Ik had veel antwoorden verwacht maar niet deze. Wij konden er beiden om lachen. En de duif zit inmiddels weer op mijn hok.

Afgelopen weekend waren de vluchten volgens mij gunstig om te selecteren. Misschien is niet iedereen het daar mee eens maar ik ben wel blij met een paar van dit soort vluchtjes. We hebben er nu twee achter elkaar gehad. Morlincourt en nu Nanteuil. Beide vluchten waren afgewerkt met een kalme wind vanuit noordelijke richtingen. Dat ze gezond zijn daar twijfel ik niet aan. Vorige week niks kwijt en op de vlucht van gisteren zijn er nu nog vier achter. Prima toch, als ze het niet aankunnen moeten ze maar een ander kosthuis zoeken. Op allebei de vluchten kwam ik een minuutje te kort in groot verband maar de duiven volgden elkaar goed op. Van Nanteuil vielen de eerste 8 duiven in 4 minuten, dit waren ook de eerste 8 duiven in de club van 336 duiven. In de kring van 2192 duiven pakken we 5-12-13-20-28-31-37-39 etc en in de afdeling tegen 7763 duiven vangen we aan met de 12e prijs en hebben 8 duiven in de eerste 100.

Op de nalijn vlucht vanuit Duffel had ik 5 duiven mee. In de club tegen 350 duiven winnen die 6-7-9-18 en 72. Dat was in het rayon tegen 1039 duiven: 17-21-27 en 84. Ook de “TURK” was weer present en wint de 27e tegen 1039 duiven.

Op naar de volgende week.

Dat kunnen veel liefhebbers in België niet zeggen. Als u de ramp vanuit Chateauroux even volgt op de verschillende sites, dan hoop je maar dat dit ons niet overkomt. Er zijn zelfs liefhebbers die tot op dit moment nog steeds geen duif thuis hebben.