Niets zo makkelijk als kritiek hebben vanuit de zijlijn. Het is immers een feit dat als je niets doet je ook niets verkeerd kan doen. Maar ik vind dat ik dit keer toch wel een punt heb. Er zijn al een enkel jaar verschillende bloggers of schrijvers( hoe je ze ook noemen wilt )die laten blijken voorstander te zijn om weer een paar zware midfond vluchten voor de jongen op het programma te zetten. Zij worden dan regelmatig terug geroepen want dit kan je een jonge duif toch niet aan doen wordt er dan gezegd. Grotere onzin als dit kan je niet verkondigen. En dat dit onzin is bewijzen de cijfers. Maar daar gaat het hier niet om.
Afgelopen week hadden de heren van het W.O.W.D. en de I.W.B. kunnen tonen of ze echt ballen hebben. Ze hadden in het begin van de week met een gerust hart het advies kunnen geven om alle vluchten deze week af te lassen. Inclusief de fondvluchten. Maar die zijn om één of andere reden heilig verklaard en moeten altijd doorgaan.
Want wat is het geval deze week.
Op het programma staan twee grote fondvluchten. Waarom er meerdere weekenden twee fondvluchten tegelijk op het programma staan is mij ook niet geheel duidelijk. Terug naar de twee vluchten van deze week. Cahors met een ochtendlossing voor de sector 1 en 2. Voor sector 3 en 4 werden de duiven gebracht naar Orange alwaar er ook een ochtendlossing gepland was. Hiernaast was er ook de mogelijkheid nog duiven in te korven voor Narbonne. Toen deze duiven de mand in gingen was het al bekend dat het heel de week tropisch warm zou worden. Daar is een hitte protocol voor in het leven geroepen volgens mij. Kan me niet voorstellen dat daar in staat dat je duiven vier dagen in de mand moet doen als het tropisch warm gaat worden.
In de loop van de week werd ook duidelijk dat er heel veel onweer aan het eind van de week zou komen. Voor de gewone vluchten werd daar prima mee omgegaan. In Nederland werden alle vluchten afgelast voor dit weekend en in België werden alle vluchten 1 of 2 dagen opgeschoven.
Maar de duiven in het zuiden van Frankrijk werden gewoon een paar dagen gekookt. Vrijdag werd opnieuw tropisch met in de loop van de dag veel onweer was de voorspelling (die nog uitkwam ook). Was dan ook zeer verrast te lezen dat de duiven in Orange gelost waren om 7.10 uur. Heb met enige belangstelling het verloop van deze vlucht gevolgd. En zowaar, rond 20.00 uur melden zich enige duiven op het thuisfront. Dacht op dat moment nog misschien gaat het wel meevallen. Maar toen ik nog een keer de meldingen bekeek rond 23.00 uur zag ik dat er in totaal 7 duiven het tot een goed eind hadden gebracht. Nu zijn we inmiddels twee dagen verder en volgens de meldingen op Compuclub zijn er 598 duiven in sector 3, dus nog 44 prijzen te verdienen. Laten we zeggen dat de prijzen bijna verdiend zijn, maar de duiven zijn inmiddels wel drie volle dagen onderweg. Op de verste afstanden in sector 4 is het natuurlijk nog iets minder. Van de 200 prijzen die hier te verdienen zijn moeten er nog 60 verdiend worden. We gaan maar niet tellen hoeveel duiven er nog onderweg zijn.
De andere wedstrijd vanuit Cahors heeft afgelopen middag een aanvang genomen.  Maar vooruit, deze verantwoordelijken hebben tenminste wel genoeg geduld opgebracht. We gaan morgen zien hoe die duiven deze aflevering van Heel Holland Bakt heeft doorstaan.
De duiven in Narbonne en Cahors van sector 2 staan te wachten op het mooie weer dat morgen voorspeld is. En dan kunnen die ook de terugreis aanvangen.