Vorig moment dat er een blog moest verschijnen heb ik maar overgeslagen.
Er was de laatste dagen hieraan voorafgaande zoveel kritiek geuit door bijna alle bekende stukjes schrijvers dat ik dacht als ik nu ook nog een schepje er bovenop doe we wel eens naar een hoop nieuwe bestuurders moeten gaan zoeken en het enigszins op de nieuwe partij van Omtzigt gaat lijken, wel veel vacatures maar nog geen bekwame vervanging.
Al is het op dit moment geen overbodige luxe als er een flink gedeelte van de huidige bestuurders EEN PLEK ELDERS zouden krijgen.
Als ik zo van buitenaf het hele beleid bekijk en dan zie wat voor beslissingen er genomen worden kan ik mij toch echt niet voorstellen dat er veel duivenkennis schuil gaat in de verschillende besturen.
Ik zie ze alleen maar hardnekkig aan regeltjes vasthouden en als het dan verkeerd uitkomt zo geïnterpreteerd worden dat er echt geen touw meer aan vast te knopen is .
Maar genoeg hierover het is niet anders, er wordt nu eenmaal net als in de grote mensen politiek alleen maar bestuurt om het besturen en wat er mee veroorzaakt wordt is helemaal niet belangrijk.
Iets heel anders:
Een mail van een liefhebber die vraagt hoe ik mijn duiven voer op de dag van inkorving.
Het is misschien niet zoals de meesten het doen maar heel vroeger wilde ik nog wel eens luisteren naar een ander.
Zo was er vroeger een bepaalde categorie echte liefhebbers die jaar in jaar uit met bescheiden middelen hun mannetje wisten te staan en ook toen al had ik daar grote bewondering voor.
Eén van de allergrootste op dat gebied was toentertijd wijlen Koos Kerseboom (bovendien ook nog eens een bestuurder zoals we nu goed zouden kunnen gebruiken maar dit ter zijde) met een beperkt aantal duiven inkorven vanaf het eerste weekend maart tot de laatste nalijn vlucht en meedoen voor de top.
Koos was niet de man van het grootste woord aan tafel maar wanneer er geluid uit kwam was het vaak zaak dat je luisterde.
Zo liet hij zich ontvallen dat hij niet begreep dat je op de dag van inkorven in de middag nog voer gaf aan de duiven die mee moesten, hij lag niet uit waarom maar ik dacht als hij dit doet zal het niet slecht zijn en ben dit van toen af aan ook toe gaan passen.
In de loop der jaren heb ik twee redenen om zo te voeren mezelf wijs gemaakt.
Met één nacht mand krijgen de duiven normaal gesproken geen voer en of water maar omdat ze de middag voorafgaande aan de vlucht geen voer tot zich hebben genomen hebben ze volgens mij ook geen noemenswaardige dorst en met één nacht mand zijn de wedstrijden maar kort en is veel brandstof waarschijnlijk niet nodig.
Met twee nachten mand zullen mijn duiven zodra er gevoerd wordt lustig mee eten en denk dat een volgepropte en volledig verzadigde duif één misschien wel twee voerbeurten overslaat.
Wie er bij de start dan beter voorstaat weet ik niet maar gezien de resultaten in de voor mij betere jaren houd ik toch maar aan dit systeem vast.
Het afgelopen weekend was het weer bal.
Alle wedstrijden die er gehouden werden in België en Nederland werden op redelijk normale tijden gelost deze zaterdag met uitzondering van de afdelingen 5 en 6.
Al heel vroeg deze dag werd er beslist om de vlucht uit te stellen naar zondag wat op zijn zachtst gezegd zeer voorbarig was gezien het voorspelde weerbeeld later op de dag.
Met het weerbeeld wat er toen was zouden de duiven misschien er een uurtje of vier over doen om thuis te geraken en voor de laatste misschien twee uurtjes meer, dit betekend dat je makkelijk geduld kunt oefenen tot een uur of één in de middag.
Op zondag werd het geduld van de liefhebbers getest en werden de duiven na enige tijd wachten wel gelost, inmiddels was het wel 10.15 uur, een tijd die liet verwachten dat de eerste duiven rond 14.00 uur hun hok zouden bereiken.
Laat nu op dezelfde tijd de Buienradar het begin van een buienreeks aankondigen, het had misschien toch beter geweest een paar uur eerder te lossen.
Wat volgens mij best mogelijk was want de Belgen losten alle vluchten op de lijn Quievrain, Noyon, Nanteuil tussen 8 en 8.30 uur en Pontoise is daar niet zo ver van verwijderd.
Trouwens volgens mij denkt de lossingscommissie dat wij ook uit een ei komen gezien hun berichtgeving.
Die zag er zo uit:

Bericht 07.45 uur: Ook vandaag hebben we te maken met een weerbeeld wat lijkt op dat van gisteren. Dus vooral de kustprovincies zijn ook vandaag gevoelig voor buien. Volgend bericht rond 09.30 uur.

Bericht 09.30 uur: Er is verbetering te zien in de weersomstandigheden voor Frankrijk en België. Daarom blijven we nog wachten. Volgend bericht rond 10.15 uur

Bericht 10.25 uur: De duiven zijn gelost om 10.15 uur en zijn goed vertrokken. Iedereen veel succes vandaag.

Vooral het berichtje om 9.30 uur, daar kun je de nodige vraagtekens bij zetten, is dit een excuus voor het onnodig lange wachten of weten zij niet dat de Belgische duiven wel goed weer hadden en inmiddels lang en breed onderweg naar huis waren (de Quievrain duiven waren zelfs al thuis).
Ik ga niet proberen uit te leggen wie er uiteindelijk zijn gelijk heeft gehaald maar wat ik wel weet is dat er weer een berg ergernis onder de liefhebbers is opgewekt.
Er mag best een beetje risico genomen worden met het lossen, de duivensport is niet voor niets een selectiesport, maar een samenwerking tussen een te voorzichtige lossingscommissie en het IWB is vragen om een grote dosis ergernis en het streven naar een risicoloze duivensport is dodelijk voor de sport als deelnemer.