Ik heb er zelf gelukkig nooit weinig tot geen interesse in gehad om hiervoor te gaan strijden.
Een uitzondering heb ik alleen gemaakt voor een nationaal kampioenschap of de Gouden Duif competitie.
Aan kampioenschappen kun je nooit de juiste klasse van de duiven op een kampioenshok beoordelen.
Met kampioenschappen ben je overgeleverd aan het systeem en soms is dit een beetje de terechte weergave van de hoksterkte maar meermaals kunnen mij de gewonnen kampioenschappen er niet toe bewegen een hok naar ware klasse te beoordelen.
Waar ik wel liefhebber van ben zijn de asduif competities, daar ligt mijn ware passie, het vliegen en kweken van een asduif.
Aartsmoeilijk maar wel de drijfveer voor mij/ons om naar de ultieme crack te blijven zoeken.
Deze week werd de enige echte nationale eendagsvlucht vervlogen vanuit Issoudun.
Ondanks de niet zo geweldige weersvooruitzichten konden de duiven toch op zaterdag allen tegelijk gelost worden.
Hieraan is door de organisatie een kampioenschap verbonden wat moet aantonen wie de beste speler op de bewuste vlucht is en wordt vervlogen onder de naam GROOTMEESTER.
Dat er over dit kampioenschap echt nooit is nagedacht daar was ik al een tijdje geleden achter gekomen, om dit te winnen en grootmeester worden had je niet meer dan een stelletje prijsvliegers nodig en echte uitblinkers zijn overbodige luxe.
De nationale GROOTMEESTER van de enige echte nationale fondvlucht werd P. de Wit uit Bodegraven, oftewel de man met de mooiste uitslag op deze vlucht volgens de GROOTMEESTER berekening.
De Hr. de Wit heeft vier duiven meegegeven en wint nationaal de prijzen 1593-2183-2624 en 2890.
Nu wil het toeval dat de Hr. de Wit in dezelfde club speelt als de Combinatie Vader & Zoon Verkerk uit Reeuwijk en ik weet ook wel dat zij met een heel leger duiven spelen als je dit afzet tegen het viertal van de Wit, maar ik kan mij toch ook niet vinden in de mening dat de Hr. de Wit beter zou hebben gespeeld als de mannen Verkerk.
De lezers moeten zelf maar beoordelen wie de beste speler is op deze vlucht.
De Verkerken hebben zoals gewoonlijk een vrachtwagen duiven mee namelijk 127 en zij starten hun serie nationaal met 7-8-38-43-44-45-46-47-48 enz.
De Hr. de Wit vliegt zoals eerder vermeld in dezelfde club als deze mannen en in deze uitslag heeft de Comb. Verkerk 52 duiven voordat de Wit zijn eerste duif klokt.
De hr. de Wit heeft precies 1 prijs in de club nummer 73 van de 80 te winnen prijzen.
Kan mij geen duidelijker voorbeeld indenken van een kampioenschap zonder enige waarde.
Ik wil bij deze toch de Hr. de Wit feliciteren want hij en niemand anders is de enige echte GROOTMEESTER van de nationale vlucht Issoudun.
Je zou hem haast het slachtoffer van het systeem noemen, dus volgend jaar gauw iets anders verzinnen.

Op eigen hok,
Werden de jonge duiven niet ingekorfd voor de vlucht vanuit Quievrain.
Allereerst waren we al niet tevreden over de uitslag van vorige week en toen de duiven eenmaal weer thuis waren heb ik de andere dag er drie opzij gezet en één moest ik definitief verwijderen.
Het vieze schijten had weer bezit genomen van enige exemplaren, gelukkig werd hier niet massaal aan deelgenomen door de andere hokgenoten maar het enthousiast komen eten was wel verdwenen.
Goede raad was duur en besloten dan maar om een week te passen, inmiddels gaat het al weer de goede kant op na een paar dagen iets in het drinkwater te hebben gedeponeerd.
Bij de oude duiven was er ook een duivin met rare verschijnselen thuis gekomen van de vlucht en ook die is definitief verwijderd.
Je schrikt wel maar verder was er aan de andere duiven niets te merken, het lijkt wel of die oude duiven in tegenstelling tot de jonge duiven week voor week beter gaan trainen aan huis dus die hebben we allemaal weer meegegeven naar Issoudun.
Dat werd weer eens een meevaller die je nodig hebt na zo’n week duiven ellende.
In de kring tegen 389 duiven werd het 4e-8e-9e-15e-18e etc.
En in de afdeling 5 stonden 4779 duiven in concours en daar wonnen we 30e-46e-49e-79e etc. in totaal 14 prijzen van de 19 duiven die we mee hadden gegeven.