Woensdag weer eens een zaalverkoping bezocht. Veel melkers vinden dit toch best leuk. Al is het alleen maar om weer eens een poosje slap te ouwehoeren met wat gelijkgestemden. Wij (Peter en ik) waren al vrij vroeg aanwezig want de leukste tijd op een verkoping zijn toch de uurtjes voorafgaande aan het luidruchtige aanpraten van de hier geboden kwaliteit door Gust. Maar die gedachten hadden er meer. Toen we de zaal betraden rond twaalf uur was het al een hele drukke bedoening. Altijd nieuwsgierig naar de aangeboden duiven, natuurlijk een aantal duiven bekeken. Maar bij de duiven werd het al heel snel superdruk. En dan ben ik het heel gauw zat als ik mij overal tussendoor moet wringen. Zal wel komen omdat ik dan niet zoveel geduld heb. Moet wel zeggen dat het tiental duiven wat ik nog wel bekeken heb er bijzonder goed uitzag. Zover als ik er de kwaliteit aan af kan zien was het echt top. Rond één uur was er bijna niet meer bij de duiven te komen. Echt heel veel mensen die denk ik een poging kwamen wagen om aan de echte sportieve superklasse te komen. Voor Willem en de werkers van De Duif in ieder geval een bevestiging dat ze hun werk goed hadden afgeleverd.

Peter en ik kwamen aan een tafel te zitten met een mengeling van oude roem en gearriveerd jong super talent. Als oude roem waren dat duivenfotograaf Henk Kuilaars en Piet van de Burgh. Vroeger spelend onder de naam W v d Burgh & Zn vlogen ze wonderbaarlijk op de grote fond. Heel toevallig dat ik vorige week in het stukje over Nil Hinten nog over hun stamduif de “KLEINE NAUT” heb geschreven. De jonge super talenten waren Danny van Dyck en Eddy Janssen uit België. Met name Danny heeft de laatste jaren wel laten zien dat hij veel talent heeft als gaat over met duiven spelen. Daarentegen is Eddy misschien wel de man van de komende jaren. Hij heeft in ieder geval plannen en ambitie genoeg. Als je met zo’n gemêleerd gezelschap aan tafel zit, valt het op dat de wat oudere spelers het voornamelijk hebben over hoe goed het vroeger was. De jongere gasten daarentegen hoor je alleen maar praten over duiven. Die oude mannen hadden ook totaal geen interesse in de te verkopen duiven. Lekker ouwehoeren en een drankje wegwerken, prima toch. Waar de jonge fanatiekelingen alle duiven één voor één ter hand hadden genomen. We zijn weer op tijd vertrokken. Ongeveer de helft van de duiven was verkocht en had een prima gemiddelde met als topper een duifje voor 6000 euro. Deze ging naar het hok Luc Sioen. Hij zal wel weten wat hij kocht want Luc won al twee keer de 1e nationaal met een pure De Bruijn duif.

Vandaag 1 januari de eerste jongen geringd. Het zijn er 12 en als alles goed blijft gaan worden het er iets meer dan 50 voor de eerste ronde. Inmiddels zijn de eieren van de 2e ronde ook allemaal gelegd. Dit zijn er ongeveer 40. Als alles lukt wordt dit de ploeg waar we voluit mee gaan spelen. Het is dit jaar de bedoeling om een flink aantal jongen te kweken voor eigen gebruik. We hebben uiteindelijk niet voor niets de hokken verbouwd afgelopen najaar. Het wordt wel een jaar met bij voorbaat een klein vraagteken. Hiermee bedoel ik dat ik wel benieuwd ben hoe de jongen dit jaar zich gaan gedragen. Vorig jaar was het vanaf het begin maar een beetje behelpen. Dit zette zich zelfs door tot en met het vliegen. Daarom is het dit jaar voor mij bij voorbaat een jaar waarin de duiven mij kunnen verassen. Gaat het weer verkeerd dan moet er iets drastisch veranderen. Gaat het dit weer zoals het normaal gesproken altijd gaat met de jongen dan moeten we 2016 met de jonge duiven maar gauw vergeten. Maar het gaat nog even duren voordat we daar een antwoord op hebben.