Vorige weken meerdere keren geschreven over de befaamde one-eye cold. Ik weet zelf niet goed wat er aan te doen is. Ga er voorlopig maar van uit dat we er mee moeten leren leven. Het is niet anders. In mijn vorige bericht heb ik gevraagd of er melkers zijn die weten of er wat aan te doen is. Nu dat heb ik geweten. Ik zal een opsomming doen van de verschillende methoden die worden toegepast. Voor ik hiermee begin wil ik wel duidelijk zijn dat dit niet is om een ieder die helpt om een oplossing te zoeken belachelijk wil maken, het is meer om aan te geven dat het enige echte hulpmiddel nog niet is gevonden. Ik wil een ieder dan ook bedanken voor de reactie.

Dag Kees,
Ik las net je weekstuk. Kamp ook met one-eye cold. Minder erg dan vorige jaren, maar toch nog teveel. Wij hebben ze drie maal gespoten met paramixo-herpes, omdat dit zou helpen. Helpt dus ook niet. Soludox kuren lijkt nog het meeste effect te hebben. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we die het licht hebben gewoon inkorven en vorig weekend waren dat gewoon onze eerste duiven.

Hoi Kees,
Ik las dat je iets zocht wat goed helpt tegen one-eye cold. Ik ken 2 producten die helpen. De een via Dr De Weerd en de ander via Dr Mariën. Ik mag er vanuit gaan dat het geen verboden producten zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallo Kees,
Zag op je site over one-eye cold. Toen ik op vakantie was heeft de buurman mijn duiven verzorgd. Hij is inmiddels een x aantal jaren gestopt. Heeft vroeger heel hard gevlogen op de vit/midfond. Hij gaf zijn duiven met een nat oog een druppel met cortisonen dat hielp heel goed maar dat mag niet meer. Toen ik met vakantie was hadden er ook een paar een nat oogje. Hij vond toen een flesje bij mij in de koelkast en dat spoot hij 0,2 in de nek. Dit heeft hij bij verschillende duiven gedaan met goed resultaat zegt hij. Het flesje is ornispritz van de Weerd. 0,2 in de nek.

Beste Kees,
Vorig jaar hebben we ook gezwollen oogjes gehad bij onze jonge duiven,
op aanraden van Ad Schaerlaekers hebben we onze jonge duiven 2 dagen in het donker gezet en de problemen met de oogjes waren van de baan.

Ha Kees,
Paar weken geleden ook de oogjes op het hok.
We hebben ze gelijk in het donker gezet, dus verduisterd.
Het probleem was met 2 dagen al aardig verholpen.
Dus een nacht en een dag donker en er was verbetering.
Weet niet of het ei van Columbus is maar proberen is de moeite waard.

Beste kees,
Dit jaar gespoten bij sluis met lincon spectin tijdens one eye dat is geen oplossing en die bekende verboden zalf tjaaa ik weet zeker dat het gebruikt wordt mvg

Hallo Kees,
Wat je schrijf kom steeds vaker voor, vorig jaar bij mij ook (en in de club) als je het ziet dan ben je te laat. Wat ik dit jaar heb gedaan is overdag de lampen uit en om de 2 weken de jongen ingespoten met Linco-Spectin 0.2 ml in de nek en tot heden geen last van de “oogjes”. Of dit het ei van Columbus is ?? ook heb ik tot 3x een rookbom geplaats van Pronafit.
Ik hoop dat je hieraan wat heb, succes.

Ook aan de andere kant van de wereld lezen ze mijn schrijverij, zie het volgende berichtje.

Als ik een nat of ontstoken oogje zie “blaas “ik er doxymycin oogpoeder in of terramycin oogpoeder,net welke ik kan krijgen.
ik weet niet of dat in Nederland mag,ik vlieg met duiven in Oeganda en koop het hier of ik koop het in Zuid-Afrika.
Dit oogpoeder is voor schapen,koeien

Ik laat het hier maar bij. Het is wel duidelijk dat het probleem wijd verspreid is. Nog duidelijker is dat de echte oplossing er misschien wel is maar zeker niet algemeen bekend.
Dat ik de oplossing niet weet werd afgelopen zaterdag wel duidelijk. Ik zal het maar een gevalletje van verkeerd medicijn op het verkeerde moment noemen.
Vooraf was het voor mij duidelijk dat de vlucht Fontenay er één werd voor de duiven in conditie. Ik keek er zelfs naar uit hoe dit zou verlopen. Meestal doe ik een groot gedeelte van mijn selectie afhangen van dit soort vluchten. Niks geen excuses, het is dan overleven of afhaken.
Deze keer laat ik de selectie maar voor wat het is en duidelijk niet van deze vlucht afhangen. Van de 45 ingekorfde jongen kreeg ik er twee redelijk op tijd (maar ook niet meer dan dat) dan is het 37 minuten wachten op de volgende en maak in totaal geloof ik precies drie hele prijzen. U kan misschien denken wat verbeeld die vent zich wel maar voor mij is dit niet mogelijk. Dit kan gewoon niet. Gelukkig weet ik dat ik dit aan mezelf te danken heb. Ik ga hier niet vertellen wat ik precies heb gedaan maar het is niet goed geweest. Zal wel iets in de gebruiksaanwijzing over het hoofd hebben gezien. Het is zoals het is en heb het volledig aan mezelf te danken.
Op de nalijn kregen de onervaren jongen het ook niet cadeau. Maar dat beschouw ik als selectie. Op dit moment zijn er nog vier onderweg van de 39, dit is dus prima verlopen.
Het was ook geen super uitslag maar vooruit: In de club 341 duiven 2-8-23-26 in totaal 14 prijzen.
Een week om nog een poosje over na te denken.