We zijn deze week geconfronteerd met de nieuwe plannen omtrent het herindelen en verminderen van de afdelingen in Nederland.
Een mooi streven maar je gooit toch wel een hoop problemen die opgelost moeten worden op het bord van alle (club, kring en afdeling) bestuurders.
Wij hebben al een reactie ontvangen van het bestuur van onze kring waarin alleen de meest in het oog springende problemen worden aangekaart en dat brengt voor ons best al een groot aantal veranderingen te weeg.
Maar meer nog zijn het veranderingen waar wij echt niet voor gaan staan te juichen.
In twee zinnen werd duidelijk dat er nog heel wat water door de Maas moet gaan voordat deze dingen op een redelijke manier zijn opgelost.

Die twee zinnetjes waren:

Bedenk hierbij vooral dat de gevolgen voor bijvoorbeeld de Fondclub Marathonvliegers, Noord en Zuid-Holland en Golden Classic voor onze leden desastreus kunnen zijn.

Ook zal het goed mogelijk zijn dat wij “ons” vervoer zomaar kwijt kunnen raken en dat wij op ander vervoer aangewezen worden om onze duiven te laten vervoeren. 

De bestuurders kennende zijn alleen deze twee zinnen al goed voor een paar jaar vergaderen.
En terecht want het is nogal wat dat er over ons wordt uitgestort.
De tijdlijn die hiervoor is ingesteld ziet er als volgt uit:

Voorstel en tijdslijn

Het NPO Bestuur stelt voor om over de aanbevelingen van de commissie in gesprek te gaan.
We kunnen 2023 gebruiken voor een eerste inventarisatie van wat er leeft bij afdeling besturen en leden en dit bespreken op de najaar ledenraad van 2023.
De uitkomst van deze inventarisatie kunnen we gebruiken om het plan verder aan te scherpen en op de voorjaar ledenraad van 2024 verder met elkaar van gedachten te wisselen wat dan tevens de aftrap is voor een brede dialoog met alle leden in 2024.
Op de najaar Ledenraad van 2024 zouden we dan het plan voor goedkeuring kunnen agenderen.
Als we besluiten om de implementatie ter hand te nemen dan kunnen we de jaren 2025, 2026 en 2027 vervolgens gebruiken om de herindeling te implementeren.
Mochten er afdelingen zijn die sneller de voorgestelde herindeling kunnen en willen realiseren dan is dat uiteraard ook prima.

Hieronder twee plaatjes over heden en toekomst.

ls alles na een paar jaar vergaderen er dan beter op is geworden zal de toekomst uitwijzen.

Het wordt waarschijnlijk gezien als DE oplossing om de teruggang in onze sport een halt toe te roepen maar na de vijfjaren tijdlijn vergaderen en het jaarlijkse verlies van minimaal 6% aan leden zijn er toch weer 30% aan liefhebbers verdwenen.
Zou het niet verstandiger zijn om de leden die er NU zijn te vragen wat ze NU eigenlijk willen om met duiven te blijven spelen?
Maar ik ben bang dat dit gedane voorstel weer in klein NPO comité wordt goed gekeurd en door onze strot wordt geduwd.
Ongeveer net als gedaan werd met het Jonge duiven programma, het nationaal vliegprogramma en het op dit moment financiën slurpend Olympiade project.
Wie weet gaan ze nog eens echt hun oren te luisteren leggen bij de liefhebbers. 

Op eigen hok.
Afgelopen weekend stond er een vlucht vanuit Pontoise op het programma voor de oude duiven en ook een africhting vanuit Duffel voor de jonge duiven.
De ganse week werd er door de verschillende weermannen/vrouwen voorspeld dat het zaterdag een dag met veel regen zou worden.
Je zal zeggen wat moet je dan doen met jongen africhten? Nu dit werd een mooie gelegenheid om ze een dag extra mand aan te leren vanaf een redelijk korte afstand.
Mochten ze de drinkbak niet kunnen vinden dan was het toch maar een uurtje vliegen voordat ze weer thuis waren.
Als de eerste keer een nachtje extra gebeurt op 300 km is dit toch een ander verhaal.
Daarom besloten wij de jongen om deze reden bewust in te korven, en inderdaad de weervoorspellers hadden dit keer gelijk, het was zo slecht dat alles op zaterdag werd uitgesteld naar zondag.
Deze zondag stond er best een harde ZZW wind en omdat wij op de korte afstand wonen werd dit door de jongen niet in dank afgenomen, veel vlogen een stukje te ver en de meesten kwamen dan ook terug vanuit het noorden .
Nog zoiets dat ze alleen door ervaring af zullen leren en daarom denk ik dat we twee vliegen in één klap hebben gemaakt.
We hadden alles in de mand gedaan en kwamen uit op 110 stuks.
De eerste aankomsten was een ploegje van 12 duiven en na 10 minuten waren er 42 en na een uur waren dit er 92 nu op dit moment dat ik dit zit te schrijven moeten er nog vijf thuis zien te komen, ik denk missie geslaagd.
Tussen de jongen door moesten de oude duiven thuis komen en ook hier hadden we alles in de mand gedaan in totaal 22 stuks 11 doffers en 11 duivinnen.
Dit zijn er bij de seizoenstart in totaal 40 geweest en dit bewijst dat het tot nu toe niet allemaal vanzelf is gegaan.
Deze duiven hadden vorige week allemaal gevlogen vanuit Tours en we waren wel benieuwd hoe ze dit zouden verteren.
Gelukkig werd het een windje mee maar wel een dag langer in de mand.
Toch werd deze vlucht vanuit Pontoise, voor ons 353 km een echte meevaller, in een goeie minuut waren er vijf strijders gearriveerd en dit was goed voor prijs 10-15-16-22 en 26 in de kring tegen 871 duiven en in totaal 17 van de 22 op de uitslag.
Als alles een beetje goed blijft lopen gaat heel de ploeg zaterdag naar Chateauroux en ik laat u dan hier weer weten hoe dit is afgelopen.