Zal ik wat schrijven over het onderwerp inkorfbeperking. De afgelopen twee weken best veel reacties gehad via de mail en de Phone. De meeste waren toch wel melkers die het niet goed begrepen dat er zo weinig over dit onderwerp gediscussieerd was op de vergadering. Nu, daar kun je alleen wat aan veranderen als de manier van vergaderen anders wordt. Het kiesmannen verhaal is een achterhaald systeem dat alleen nog maar goed is voor de kiesmannen. Als er volgend jaar iemand het idee heeft om het voorstel nogmaals in te dienen, moet men er aanvullend bij vermelden dat men de stemming per vereniging moet meebrengen naar de vergadering. Als je dan bijvoorbeeld alle voor en tegen stemmen in beeld hebt weet je wat er echt speelt in duivenland. Nu is het veelal natte vinger werk, een soort van pappen en nat houden. Maar dit is wel voor de volgende die zich geroepen voelt om het aan te kaarten. Voor mij is het vanaf nu een gesloten boek. We zullen wel zien wat het in de toekomst gaat brengen als we gewoon zo doorgaan.

Heb inmiddels zoveel verschillende meningen gehoord. Het is wel duidelijk dat het voorstel veel melkers heeft wakker geschud. Uiteraard waren er geluiden van zowel voor als tegenstanders. De meesten onder hun wisten je persoonlijk te bereiken. Meestal volgde er dan een normaal uitwisselen van gedachten en/of meningen. Eigenlijk werd er niet of nauwelijks met modder gegooid. Met uitzondering van één persoon. Deze man heeft wonderbaarlijke gaven. Zo kan hij gedachten lezen op meer dan 100 kilometer afstand. Bovendien kan hij dat bij mensen die hij nog nooit heeft gesproken. Het is alleen jammer voor hem dat feitelijke waarheden en op afstand gedachten lezen twee heel verschillende dingen zijn. Zelden of nooit is dit waarheidsgetrouw. Dan lijkt het voor zowel insiders als buitenstaanders of je zomaar wat in de ruimte lult. Over in de ruimte lullen nog dit: wiskunde is duidelijk niet zijn sterkste punt. Als je zegt dat je met 10 net zoveel kans hebt als met 100 heb je volgens mij niet op de juiste school gezeten. Verder laat ik het hierbij.

Hierbij is het onderwerp inkorfbeperking voor mij afgesloten.

Nu geheel iets anders. Regelmatig lees ik het logboek van Ad Schaerlaeckens. Vind dit één van de weinige interessante stukjes op het internet. Dit keer stond er iets waar ik toch even op moet reageren. Het was een stukje dat hij plaatste na een vraag over verduisteren van de jonge duiven. Het ging als volgt:

VERDUISTEREN
Rond 1 januari geringde jongen hoef je ook nog niet te verduisteren.
Dat kan wachten tot half maart.
Zelfs kan je zonder als je die na half augustus niet meer speelt.
Jongen die je vanaf ongeveer 15 februari speent dienen dan weer wel meteen te worden verduisterd.  

Voor ingewijden is het geen nieuws als ik zeg dat melkers in de regio Dordrecht al meer dan 40 jaar het verduisteren van hun jonge duiven toepassen. Dus onder de Dordtenaren zitten best enige ervarings deskundigen. Ik kan met een gerust hart zeggen ook enige jaren ervaring te hebben met het verduisteren. En volgens mij maakt Ad een klein foutje door te zeggen dat met op 15 februari gespeende jongen je gelijk moet starten met verduisteren. Een noodzaak is dit niet. Ik zelf heb jongen van verschillende leeftijden. Zo koppel ik de eerste keer ongeveer eind november. Deze eerste ronde wordt omgelegd naar voedster koppels. De tweede ronde ligt er dus drie weken later. Deze brengen de kweekduiven dan zelf groot. De opvolgende ronde is ook nog voor eigen gebruik. Dan start ik het verduisteren op 1 april (dit is geen geintje) met alle duiven tegelijk en verschil in prestaties zijn er niet. Ze vliegen allen even goed of even slecht, dat is maar net hoe je het bekijkt. Wat de rui aangaat gebeurt het volgende. De meeste jongen ruien gewoon niet. Een deel, ongeveer 10 tot 20 procent gooit één of meerdere pennen. Ook geen probleem want als je stopt met verduisteren stoppen ze ook met pennen gooien. Dus echt noodzakelijk is het niet om reeds op 15 februari te starten met verduisteren.