Volgende week nog een africhting en de week er na staat de eerste wedstrijd van 2017 in de planning. Ik zeg duidelijk in de planning. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk wanneer de vogelgriep definitief is afgelopen. Verschillende berichten hierover spreken elkaar tegen. Officieel is er gemeld dat er deze week in België en sommige afdelingen in Nederland gestart gaat worden. We zullen zien wat hiervan doorgaat. Hopelijk gaat gewoon alles door en zijn de berichten over nieuwe besmettingen niet van toepassing op onze duiven.

Dat de voorbereidingen op de eerste vlucht in volle gang zijn dat is wel duidelijk. Gisteren veel liefhebbers gesproken op de Golden Classic verkoop die hun duiven diezelfde morgen hadden getraind vanaf een korte afstand. Die trainingen gingen niet helemaal vanzelf. Door de koude Noord-Oosten wind was het geen makkie. Veel liefhebbers kregen hun duiven niet vlot naar huis. Zelfs waren er die hun betere duiven pas veel later zagen terugkeren. Of er ook verliezen waren weet ik niet. Deze morgen zat er wel een vreemde jaarling tussen mijn jongen. Met een chipring om bleef hij tot een eind in de middag voor de ren lopen. Het zal dus wel een achterblijver van gisteren zijn geweest. Uiteindelijk is hij toch weer vertrokken.

Ik had het over de Golden Classic verkoop van gisteren. Het was de vierde en tevens laatste verkoping van dit jaar. Dit keer waren het er 87 die verkocht moesten worden. En ook deze keer weer een prima opbrengst van ongeveer 115 euro gemiddeld. Dus over het totaal van vier verkopingen tezamen weer een opbrengst van ruim 100 euro gemiddeld. Een groepje enthousiaste organisatoren heeft het toch voor elkaar dat dit evenement al meer dan tien jaar een grandioos succes is. En er zit nog lang geen sleet op het gebeuren. Toch opmerkelijk dat de Dutch Golden Classic in onze sport al ruim tien jaar op de been weet te blijven. Want je kunt toch in het algemeen wel zeggen dat er niet zoveel in de duivensport is waar de meerderheid voor warm blijft lopen. Veel melkers zullen het een leuk spelletje vinden. Duidelijke spelregels en een competitie die iedereen met een beperkt aantal duiven kan winnen. Meer moet het niet zijn om succes te hebben.

Maandag naar Vincent Schroeder geweest voor een algeheel onderzoek van de duiven. Van iedere afdeling een paar duiven meegenomen. Op de weg erheen eerst nog een paar duiven afgeleverd in Zandhoven die bestemd zijn voor de Belgian Master one loft race en daarna op naar Bilzen. Ik hoop vooraf op een betere uitslag dan vorig jaar. Gelukkig werd die hoop niet de grond in geboord. Bijna alle meegenomen duiven waren inclusief het keeluitstrijkje schadevrij zullen we maar zeggen. De kweekduiven, de jonge duiven en de voedsterkoppels waren oké. Maar de vliegduiven, daaronder zat een stevige tricho besmetting. We zitten nu nog ruim voor aanvang voor het vliegseizoen dus niets aan de hand. We gaan ze een kuur geven en hopen er dan van verlost te zijn. De ook meegenomen mest werd op de kweek gezet en mochten zich daar vreemde dingen in openbaren zou hij op donderdag een belletje geven. Deze morgen schoot het mij te binnen dat ik tot nu toe geen telefoontje had gekregen, dus ook hier alles picobello.

Komende week gaat de temperatuur echt omhoog volgens de verschillende weerberichten. Maar wat volgens mij voornamer is gaat ook de wind naar de zuid richting. En deze wind is duidelijk wat warmer, niet die gure oosten wind van nu. Als alles goed gaat en de berichten blijven positief dan gaan we ze deze week ook een stukje africhten. Het moet niet ver zijn maar het is meer om ze te leren dat het leuk is om snel naar binnen te gaan waar hun koppelgenoot zit te wachten.

En tot slot van deze week gaan we misschien wel aan de africhtingvlucht meedoen die voor aanstaande zaterdag gepland is. Kunnen we mooi het EC systeem uitproberen of alles nog gaat zoals het behoort te gaan.