Afgelopen zaterdag ben ik, tezamen met vriend Jan naar Uitgeest geweest. Het was bij voorbaat voor mij een nieuwe ervaring. Er was namelijk gevraagd of ik daar als gastspreker een paar uurtjes vol kon komen praten. Nu heb ik meermaals in een forum gezeten en dit is echt leuk werk. Maar in een forum wordt er gericht vragen gesteld en krijg je ook de tijd om er over na te denken als er een ander forumlid aan het woord is. Deze middag was toch anders, en als ik eerlijk ben nog leuker als in een forum. Ook nu krijg je vragen, maar die zijn zo talrijk dat je er een geheel verhaal van kon maken. Het verschil met een forum is dat je soms wat kwijt wil en daar dan helemaal niet aan toe komt. Over mezelf praten is niet mijn favoriete hobby. Daarom was ik op voorhand wel aan het twijfelen of ik dit zou kunnen. Maar zowaar het is gelukt.

Het was bij een normale vereniging zoals er zoveel zijn op dit moment. Ze kunnen het hoofd boven water houden maar daar is dan ook alles mee gezegd. Dan heb ik voornamelijk over het aantal leden dat nodig is om een vereniging nog leuk te houden. Verenigingen met 10 tot 15 vliegende hokken zijn er heel veel en volgens mij als je in zo’n vereniging lid bent kan het zomers nooit zo zijn dat je elke keer met plezier naar de club gaat. Allereerst ben je al elkaars concurrenten. Wat al een natuurlijke sportieve broodnijd teweeg brengt. Dan ga je nog drie of misschien wel vier keer in de week elkaar uit zitten leggen wat er niet goed of verkeerd is gegaan. Kortom, de sfeer zal er na vijf maanden (als het vliegseizoen eindelijk is afgelopen) niet beter op zijn geworden.

Om dit op te lossen is niet makkelijk want er komen nagenoeg geen nieuwe gezichten bij. Mensen die met duivensport starten zijn er bijna niet meer te vinden. Daarom denk ik ook dat er rap gecentraliseerd moet worden. Dan bedoel ik dat je bijvoorbeeld in samenspelen waar er een tiental verenigingen werkzaam zijn, men drie plekken moet aanwijzen waar er ingekorfd wordt. En eigenlijk zou je het zo moeten kunnen regelen dat je gaat inkorven waar je wilt, als het maar in het werkgebied van het samenspel is. Het heeft volgens mij meer voordelen dan nadelen. Als voordeel zie ik dat het werk door meerdere liefhebbers gedeeld kan worden. In de kleine clubs zijn altijd dezelfde werkers die het moeten doen. Als voordeel zie ik ook dat je niet wekelijks tegen dezelfde melkers moet aanpraten. Een groot voordeel maak je met het ophalen van de duiven. Met het oog op beveiliging van de concoursen maak je ook wel een sprongetjes vooruit. Het enige echte nadeel is waarschijnlijk dat we wat meer kilometers moeten afleggen, wat voor de wat oudere onder ons een probleempje kan zijn.

Wat ik ook zeker weet, alles wat ik hier heb opgeschreven is in ons conservatieve duivenwereldje nagenoeg onbespreekbaar.

Maar terug naar de club in Uitgeest. Daar hebben ze op dit moment nog genoeg leden om er een leuke vereniging van te laten zijn. Ook de vragen die op mij werden afgevuurd waren niet storend. Je heb wel eens van die vragenstellers die je bewust een richting op sturen waar je niet op zit te wachten. Laat duidelijk zijn dat ik overal een mening over heb en als die gevraagd wordt geef ik hem ook. Maar je praat nu eenmaal makkelijker over dingen waar je alle ins en outs van weet dan over al het randgebeuren waar je eigenlijk niet op zit te wachten.

Kortom het was een leuke zaterdag middag besteding.