De dag na het publiceren van mijn blog “Veel onbegrip” kreeg ik een reactie die best zinvol is om ook hier te publiceren.

Hieronder zal ik het relaas onverkort publiceren, ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier van moet denken.

De uitleg waarom ze het besluit om alle fondvluchten af te lassen wordt duidelijk als u het relaas goed leest.

Hoi Kees,
Ik lees altijd met plezier je blog. Ook deze keer, en ik wilde graag wat toevoegen. Je blog heet ”veel onbegrip”, en je schrijft over de goedwillende amateurs van het IWB of het gestreste NPO-bestuur. Ik denk dat ik wat onbegrip weg kan nemen.

Het is niet zo dat het NPO-bestuur bang is voor de Partij voor de Dieren. Het is ook niet zo dat NPO en IWB ineens super voorzichtig zijn geworden en graag vluchten cancellen.

Het is wel zo dat het NPO-bestuur iedere twee weken met het ministerie van dierwelzijn om tafel moet om te laten zien wat er die twee weken verbeterd is ten aanzien van het duivenwelzijn.
De duivensport is op dit moment zelfregulerend, we mogen dus zelf beslissen wat we wanneer vliegen, maar het ministerie zou dat anders willen. Zij willen graag zelf beslissen wat er nog mag met duiven en wat niet. Zij zoeken naar een gelegenheid om te stellen dat duivenmelkers zelf niet verantwoordelijk genoeg zijn en dat het ministerie in moet grijpen. Vooral sinds Narbonne ZLU vorig jaar ligt de duivensport onder een vergrootglas.

Om te voorkomen dat we deze zelfregulerende status kwijtraken moet het NPO-bestuur dus op eieren lopen, want je snapt wel wat er gebeurt als het ministerie van dierwelzijn gaat bepalen wat wij vliegen. Dat wordt alle dagen Duffel als het niet warmer is dan 20 graden.
De maatregel om de dagfond eruit te gooien was dus geen onzin of een miskleun, maar noodzaak.
Het is een manier om te laten zien dat we verantwoordelijk zijn en zelf over onze duiven kunnen beslissen. Als de duiven hadden moeten overstaan en zondagavond teruggereden hadden moeten worden, dan is dat weer een red flag voor onze vrienden bij de overheid. En waren ze gelost en was het geëindigd in een dramavlucht, dan had je helemaal de poppen aan het dansen.

Het is een logische gedachte om te zeggen, ja korf gewoon in want het kan toch meevallen? Dit had het NPO-bestuur ook graag gedaan, maar Big Brother is watching en daarom nemen ze dit soort besluiten. Natuurlijk weten zij dat je je regelmatig vergist in een weersvoorspelling, maar we kunnen het ons niet meer permitteren om risico’s te nemen en maar te zien waar het schip strandt. Het is dus ook niet zo dat ze ten opzichte van vorig jaar niets geleerd hebben, het is wel zo dat de dierenregels alleen maar strenger zijn geworden en dat ze dus weinig keus hebben. Als wij de duivensport willen behouden zullen we ons moeten aanpassen aan het veranderende beeld op dieren en dierenwelzijn in onze maatschappij en in de regering. Het zal in de toekomst allemaal steeds vaker voor gaan komen.

Ik hoop dat ik iets van het onbegrip heb kunnen wegnemen.