kan ik niet goed volgen. Toevallig deze week eens de website van Het Spoor Der kampioenen bekeken. En meer speciaal de kampioenschappen van WHZB/TBOTB. Omdat ik zelf best een aardige dagfond duif bezit was ik benieuwd waar hij in dit kampioenschap geplaatst was. Vond hem terug ergens tussen de 60ste en 70ste plek. Niet dat het mij een zorg zou zijn op welk plek hij staat, vond ik het toch wel vreemd. De duif die eerste stond geklasseerd had vier prijzen gewonnen. Ik dacht toen “Als ik die prijzen zie zou mijn duif daar toch niet zo ver achter moeten zitten”. Ben er toen nog wat verder ingedoken en kwam tot een heel simpele conclusie, hier klopt geen reet van, zoals ze bij ons zeggen. Een paar plaatsen verder in de uitslag stond namelijk een duif met vijf prijzen. Als u dan weet dat er wordt gerekend met een gemiddeld aantal punten per vlucht. De ene duif vliegt vier vluchten en de andere duif vijf. Bij de ene worden de vier vluchten opgeteld en door vier gedeeld. Bij de andere duif de vijf vluchten en dit dan door vijf gedeeld. De som maakt uit waar je als kampioenduif terecht komt. Dan is het niet zo moeilijk om te zeggen welke duif dit gaat winnen. Als je dan ook nog wilt dat het wordt gezien als een serieus nationaal kampioenschap moet je toch een andere rekensom gaan hanteren. Zoals ik vanaf hier kan bekijken was het gewoon een voordeel als je bijvoorbeeld in Drenthe woont, des te meer waardering heb ik voor de man uit Brabant. Zijn duif blijkt vijf keer prijs te moeten winnen om mee te mogen doen. Dat hij dan een minder gemiddelde heeft als de eerste twee duiven in deze competitie is haast onvermijdelijk. Denk dat de organisatie terug moet naar het tekenbord en op dit moment zeker geen nationale titels moet vervliegen. Er is al zoveel oneerlijk in onze sport. Dit kan er ook nog wel bij.
De te laat geleverde ringen.
Hoe het allemaal mogelijk is dat het uitliep op een ringenprobleem dat weten we niet en is eigenlijk ook niet belangrijk. Hopelijk heeft het bestuur er van geleerd dat er iets meer druk op de leverancier moet worden gedaan voor het jaar 2019 om de ringen dan wel op tijd te leveren. Toen het probleem zich dit jaar aandiende werd er vanuit het bestuur prima gereageerd door het mogelijk te maken om noodringen te bestellen. Het zou helemaal een drama zijn geworden als men door het uitblijven van de ringen jongen had moeten verwijderen. Omdat ik altijd bij de vroege koppelaars hoort moest ik ook noodringen bestellen. Hier geen probleem. Prima op tijd geleverd en gelukkig geen jongen moeten verwijderen. Later werd ik wel weer verbaasd hoe andere liefhebbers hierop gingen reageren. Klaarblijkelijk waren die de mening toegedaan dat deze ringen dan extra betaald en afgenomen moesten worden. Toen dan door het NPO bestuur werd besloten dat deze ringen gratis werden verstrekt was men het daar helemaal niet mee eens. Deze ringen zouden gewoon extra betaald moeten worden. Daarop kan ik alleen maar zeggen: hoe krijg je het verzonnen.
Stel je nu eens voor dat je een mooi bankstel hebt gekocht en betaald. Na een paar weken belt de leverancier u op en zegt: “ Helaas meneer Bosua we kunnen u bankstel niet geheel leveren. Van de twee stoelen en de bank hebben we alleen de twee stoelen. Maar om te zorgen dat u niet op de grond moet zitten brengen we deze twee stoelen vast” . Mooi geregeld toch, maar u raad het al… een tijdje later wordt het nieuwe bankstel in zijn geheel alsnog afgeleverd. Maar er wordt wel verwacht dat je alles gaat afnemen en bovendien ook betalen. Enig idee hoe u hierop gaat reageren?
Op het eigen hok gaat het ook zijn gangetje. De eerste ronde jongen gaan naar buiten als het weer het toelaat. De tweede ronde jongen worden volgende week gespeend. In het begin van deze week zijn de eieren van de derde ronde omgelegd naar de voedsters. Op dit moment gaan de kweekduiven dus aan hun laatste ronde voor eigen gebruik beginnen. De oude vliegduiven zijn gisteren gekoppeld. De laatste drie seizoenen is dit elke keer een heidens karwei (geintje). Het is een karweitje van precies 1 minuut. Misschien nog wel korter, want hoelang doe je er over om een deur te openen? Want dat is wat ik doe, ik zet de tussendeur open en verder zoeken ze het maar uit.