In de nieuwsbrief van het NPO werden we getrakteerd op het feit dat we dit afgelopen jaar weer een verlies van 5.5 procent aan liefhebbers hebben geleden.
Dit is gewoon jaarlijks een gegeven, ieder jaar opnieuw zo’n beetje 5 procent aan ledenverlies.
Je zal het niet geloven als je puur naar het aantal duiven wat er nog steeds wekelijks in concours staat maar de ledenadministratie zal niet liegen.
Kijk trouwens maar eens om je heen wat er in een paar jaar tijd aan liefhebbers verdwenen is of de sport gewoon hebben verlaten.
Deze week werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt door een berichtje van de secretaris dat ons (denk ik ) oudste lid Piet v.d. Heuvel was overleden.
Piet was nog zo’n ouderwetse verenigingsman die op een gegeven moment echt alle werkzaamheden die je maar kon doen in de club ook op zijn schouders nam.
Hij was een onmisbare verenigingsman, zo één waar de meeste verenigingen op draaien.
Het was uitzonderlijk als Piet een keer niet inkorfde en ondanks zijn in aantal eerder beperkte kolonie was hij present van Duffel t/m St Vincent.
Met Piet verliezen we een echte steunpilaar in de club en wens ik de familie sterkte in deze moeilijke periode.
In het verlengde hiervan nog zo’n vervelend moment, dit weekend we zijn namelijk de duiven van Henri v.d. Berg gaan bekijken bij GPS in Elshout.
De totaliteit van deze liefhebber werd namelijk verkocht en daarom te bezichtigen deze zaterdag.
De reden van deze verkoop is ook hier verschrikkelijk triest want Henri is na een heel kort ziekbed ook niet meer onder ons.
De eerste keer dat ik de familie v.d.Berg heb ontmoet was bij de NPO prijsuitreiking van de jubileum vlucht Le-Mans in 2005.
Opvallend was toen al de enthousiaste manier waarop Gerard en zijn zonen Henri en Mark de hele duivensport benaderden.
Na onze eerste ontmoeting zijn over en weer de contacten altijd goed gebleven.
In deze periode was mijn duiven kolonie op oorlogssterkte zullen we maar zeggen en waren Gerard en zijn zonen precies op tijd om wat duiven van mij te bemachtigen.
Zij hebben daar nooit geen spijt van gehad en zijn bijna met elke aankoop super geslaagd.
Zoals broer Mark afgelopen zaterdag nog wist te vertellen dat zeven verschillende duiven van mij bij hun ieder minstens één eerste prijswinnaar had voortgebracht.
Daar ben ik dan toch wel een beetje trots op als dit je wordt medegedeeld.
We zullen maar denken dat ze precies op het goede moment bij mij aan de bron hebben geput en dat was ook precies de reden dat ik de duiven ben gaan bekijken en ook of er misschien wat tussen zou zitten om ons kweekhok mee te versterken.
Opvallend vond ik dat meerdere melkers die toentertijd bij ons hun kolonie wisten te versterken ook nu op deze zaterdag aanwezig waren.
Misschien wel met dezelfde reden als wij daar ook waren.
Tot op de dag van vandaag is deze duivenfamilie nog steeds in staat om te winnen tegen massale deelname.
Gelukkig hebben we zelf best nog een aardig ploegje van zoals we ze zelf altijd aanduiden het “oude soort” en daar kun je er altijd wel wat meer van gebruiken.
Dat het geen oud versleten lijntje duiven is dat alleen omdat ze op ons hok zitten nog enige waarde hebben werd ook deze zomer wel duidelijk.
Twee keer hadden we de snelste duif van de hele lossing dit jaar:
Zoals de Grand Prix vlucht vanuit Nanteuil met 17.721 duiven en vanuit Lennik waar we van de totale lossing tegen 14.384 duiven de 4 snelste duiven wisten te winnen.
Beide winnaars waren ruimschoots van het zogenaamde “oude soort”.
De verkoop is inmiddels voorbij en helaas hebben we onze slag niet kunnen slaan, anderen wilden dieper in hun buidel tasten en alles heeft uiteindelijk zijn prijs.
Heel mooi was de opbrengst van ongeveer 1000 euro gemiddeld en hiermee een mooi eerbetoon aan Henri zijn prachtige kolonie duiven.
Ik ben er van overtuigd dat een groot deel van de kopers met hun op deze verkoop aangekochte duiven successen gaan behalen.
Helaas mocht Henri er zelf niet meer van genieten en gaan anderen zijn werk voortzetten.