Vaste lezers hebben mijn stukje vorige week gemist. Ik weet inmiddels niet voor de hoeveelste keer, maar opnieuw ben ik weekje naar China geweest. Telkens opnieuw is het toch een aparte ervaring om daar te bivakkeren. Chinezen hebben toch wel een andere mentaliteit als wij Europeanen. Weinig is daar toekomst gericht. De meeste mensen daar leven echt in het heden, morgen zien we wel weer. Dat verklaart volgens mij ook een groot gedeelte de drang naar het gokken. Met gokken kun je gelijk ter plekke resultaat boeken. En gokken dat doen ze daar als de beste. Is ook één van de voornaamste redenen dat duiven op dit moment zo ongelooflijk vlug in waarde aan het stijgen zijn. Miljoenen worden vergokt in de competitie van de Pioneer club. Daarnaast wordt een veelvoud hiervan ook nog eens vergokt in het zwarte circuit op dezelfde competitie. Tientallen auto’s zijn er te winnen. Meestal van het merk Mercedes en/of Bentley. Ieder jaar verrast het mij hoeveel impact deze competitie heeft op de hele duiven wereld. Wij in Europa merken dit aan het constant stijgen van de prijs die gegeven wordt voor kwaliteitduiven, in China door het almaar stijgen van de te winnen prijzen. Maar hopelijk is het geen (gok) bubbel en komen we met de duiven handel niet in het zelfde straatje als het banken gedoe van een paar jaar terug. Stel u maar eens voor dat de Chinese regering het gokken aan banden gaat leggen. Wat denkt u dat er dan wereldwijd met de prijs voor duiven gaat gebeuren. Nu rijzen de bomen nog tot in de hemel. Zie de fabelachtige opbrengst voor de super kwaliteit aanwezig op de verkoop Golden Ten van vorige week. Haal hier het deel wat Chinese kopers inbrachten eens weg en zie dan eens wat er gebeurt. Laten we hopen dat het nog vele jaren goed blijft gaan met de Pioneer club. Daar profiteren we uiteindelijk hier in Europa ook van.

Mr. Zhang Chaodong mijn Chinese vriend was opnieuw mijn gastheer deze week. Zijn hok is niet alledaags te noemen. Super groot is het niet en van deze grootte zijn er tientallen misschien wel honderdtallen in China. Wat wel uniek is bij hem is de kwaliteit waarmee alles is opgezet. Werkelijk fantastisch mooi is alles afgewerkt. Topkwaliteit in materialen die gebruikt zijn en wat mij het meeste interesseerde super kwaliteit aan duiven. Hierboven een foto van de hele duiven installatie.

Schril contrast met een hokje van een echte amateur. Misschien moet u goed kijken maar in het midden ziet u hokje geplakt aan de buitenkant van de flat.

Alles wordt er op en top hygiënisch bijgehouden. U ziet hier één van de loftmanagers de latten in de ren stuk voor stuk poetsen met een natte doek. Dit gebeurt dagelijks.

Ondanks deze haast maniakale manier van schoon houden heeft hij toch te maken met een tot nu toe onoplosbaar probleem. Er schijnt een insect op de duiven te komen die de veren echt aanvreet. Zie maar op de foto hierboven. Dat gebeurt lang niet bij alle duiven, meestal zijn het er maar een paar. Voor sommige duiven is het werkelijk een hel. Kijk maar eens op de foto hieronder. Het aanvreten doet deze duif bij zichzelf tot bloedens toe zoals u ziet.

Nog een apart geval is de duif op de foto hieronder. Hij werd gekweekt uit twee blauwen. En zoals het hoort was ook hij blauw van kleur. Maar zoals u ziet heeft hij zich na de rui een ander kleurtje aangemeten. Zoiets heb ik al eens eerder meegemaakt, maar toen werd de blauwe na een paar keer ruien helemaal wit. Dat was een oude duif van de combinatie van Leen-Hoogmoed uit Dordrecht. Deze duif deed er een jaar of vier/vijf over om van blauw helemaal wit te worden.