Op dit moment van schrijven is het dinsdagmorgen 10 uur 22 graden. Inderdaad, we zijn niet thuis maar genieten van een weekje Ibiza. Op een bezoekje aan de Hippiemarkt na echt helemaal niks doen. Dan weet u gelijk de reden waarom er vorige week geen stukje op de website is verschenen. Op donderdag gaan we weer terug en is de accu weer opgeladen. Net voor vertrek heb ik een eerste selectie doorgevoerd. De meeste duiven zitten al in hun verblijf waar ze ook de hele winter zullen blijven. De geslachten ook al van elkaar gescheiden. Kortom, ze zitten op winterrust. Nu is het alleen nog zaak dat de rui voorspoedig verloopt. Dit probeer ik zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen door ze niet meer te laten uitvliegen. Er heerst nu algehele rust. Zo nu en dan een dag wat vitaminen en of ruipreparaat van Rohnfried in de drinkpot. Goed maar niet teveel eten en wekelijks een bad. Daar zullen ze het mee moeten doen.

Krijg nogal eens vraag over hokkenbouw en hoe ik daarin kan adviseren. Wat mijn eigen hokken betreft, dat zijn volgens mij de meest simpele die er bestaan. Geen ingewikkeld verluchting systeem. Dat is bij mij een raam van een vierkante meter dat altijd open staat. Dit raam geeft dan weer toegang tot een ren die alleen aan de voorkant is voorzien van gaas. Voordat u denkt, “Dit ga ik ook doen” let er dan wel op dat u hokken niet op de westkant georiënteerd zijn. Dit loopt dan bijna altijd verkeerd af. Mijn hok staat met het voorfront op het oosten. Zou het op een andere plek staan dan is het misschien een heel slecht hok. Maar op mijn plaats werkt het prima.

Hoe goed of hoe slecht een hok is weten we eigenlijk pas wanneer de duiven goed of slecht presteren. Aan de buitenkant kan je niet zien hoe goed je hok eigenlijk is. Een mooi verhaal is wel wat Eddy Janssens uit Zandhoven (B) overkwam. Jaren aan een stuk speelde hij goed tot zeer goed. Zijn hokken waren super eenvoudig en bovendien oud en aan vernieuwing toe.

Hij zou het maar gelijk goed aanpakken en ging een modelhok neerpoten. Op zijn oude hok lag een nagenoeg plat dak bedekt met golfplaten. Daar zou hij in ieder geval wat aan veranderen. Het werd een kap met ruime verluchting en veel ruimte boven de duiven. Volgens een ieder die het zag een hok waarop hij de spreekwoordelijke pannen van het dak zou spelen. Het werd op zijn zachtst gezegd niet echt wat er van verwacht werd. Hij werd van groot kampioen een hele gewone meeloper. Goede raad was duur. Maar met een paar vrienden werd het hok weer omgebouwd en werd zijn hoge kap weer die platte kap met golfplaten. Als ik het goed heb is dit nu twee jaar geleden. Maar het resultaat is niet minder dan spectaculair te noemen. Het hele seizoen 2017 vind je Eddy terug tussen de betere liefhebbers in Antwerpen. En dit van 100 t/m 600 kilometer. Hij heeft een fenomenaal seizoen achter de rug.

U ziet wel dat het geen overbodige luxe was om de oude hokken te renoveren. Het is alleen jammer dat het een aantal mindere jaren opleverde. Na het dak opnieuw te veranderen kwam de wederopstanding.