Ieder jaar opnieuw zie je dezelfde melkers boven komen drijven. We zijn nu vier weken aan de gang en ik kan niet zeggen dat we veel nieuwe gezichten zien in het topje van de uitslag. Natuurlijk zijn er wel melkers waar je prettig door verrast wordt. Zo vliegt heel Alblasserdam dit jaar zeker niet slecht. Natuurlijk vliegt Adrie van de Rhee weer als vanouds, maar de concurrentie heeft deze winter duidelijk niet stil gezeten. De Comb Elkhuizen, een Gero Dijk en ook een Hennie Bas laten zich tot nu toe niet ondersneeuwen. Ook Zwijndrecht heeft dit jaar twee smaakmakers nm Co Sterrenburg en Hans van Son (beide al een overwinning in de kring). In Dordrecht is het Peter van de Merwe die na twee verkopingen weer gewoon de boel oprolt. Vorige week vanuit Arras zat er net een duif voor zijn neus maar toch pakt hij de 2e-3e-4e en 5e snelste duif van heel de lossing. Onvoorstelbaar als je dan weet dat hij vorig jaar al zijn oude vliegduiven heeft verkocht. Nu moet je deze laatste regel wel met een korreltje zout nemen. Op dezelfde uitslag stonden namelijk ook 10 duiven van twee jaar. Maar desalniettemin een geweldige uitslag.

Een dertig duiven uitslag.
Er zijn meerdere samenspelen die in navolging van de winterse voorstellen in 2015 een dertig duiven uitslag maken. Het originele voorstel in 2015 werd door de vergadering weggestemd. Dit voorstel werd toen ingediend om de gelijkheid wat betreft aantal duiven te bevorderen. Iedereen maximaal 30 duiven in concours. Je mocht er meer inkorven maar die werden niet geteld. Maar zoals gezegd er zijn op dit moment samenspelen die naast een uitslag met alle duiven er ook één maken waar iedere deelnemer maximaal 30 duiven mag tellen. In het samenspel met de meeste echt grote inkorvers nm Gouwe & IJssel heeft men ook zo’n uitslag. Daar waren deze week heel grote verschillen te zien.

De twee grootste inkorvers zijn daar Willem de Bruijn en G & S Verkerk. Dit is volgens mij geen groot geheim. Willem is volgens mij tot nu toe één van de beste spelers in Nederland. Ook deze week maakt hij weer een prima uitslag. Zo won hij tegen 4884 duiven 18-20-24-39-44-45-59-76-79-80 enz met 121 duiven in de mand de op één na grootste inkorver. De grootste inkorver ( en dat zal u niet verbazen ) is G & S Verkerk. Zij hadden 213 duiven in de mand en maken welliswaar geen super uitslag maar toch best een stelletje kop duiven. Zij wonnen 12-25-28-46-47-54-77 enz

Maar als je dan de dertig duiven uitslag bekijkt ziet het er toch een beetje anders uit:
Willem wint daar tegen 3893 duiven: 34-60-138-139 enz 16 prijzen van de 30.
Gerard en Bas winnen in dit concours: 40-522 in totaal 4 prijzen van de 30.

Verder commentaar denk ik overbodig. Wat mij dan wel een beetje steekt is toch het gemak waarop de kiesmannen op de vergadering zeggen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt als je maar goede duiven hebt. Bij ons zeggen ze ammehoela.

De vlucht van afgelopen weekend was Peronne, voor mij 240 kilometer. Zaterdagmorgen was het bij ons schitterend weer. Dan valt het altijd tegen als er op de website staat dat er nog niet gelost kan worden door het weer ter plekke. Maar uiteindelijk om 11 uur werd er gelost. Met een wind die in hoofdzaak uit het zuiden kwam wisten we dat Dordt deze keer niet kon overheersen. Het zou wat moeilijker worden om de westkant te kloppen. En dat klopte ook wel als je de metersnelheid ziet van de winnaars in de rayons van west naar oost. In west 1582 mpm, midden 1530 mpm en de oostkant, daar maakte de snelste duif 1492 mpm.

Op ons hok was de eerste duif “MACSIE” die dit jaar al eerder een eerste prijs won. Dit keer was ze in de club goed voor de 3e prijs (25e in de kring tegen 3803 duiven)
De totaaluitslag was ook niet slecht tegen 561 duiven: 3-5-8-9 en in de kring waren er 29 van 49 in de prijzen gevallen.

Vanaf nu zijn we gestopt met het verduisteren van de oude duiven. Nu de temperatuur nog een beetje omhoog en dan maar hopen dat ze genoeg kwaliteit hebben om een goede uitslag te maken.