Het gaat weer beginnen, de vergaderingen. De eerste uitnodiging is al weer binnen. Zoals gebruikelijk is het die van het samenspel Drechtsteden. Hiervandaan kunnen we weer de toon gaan zetten hoe de vergaderingen er deze winter uit gaan zien. Wat de toon gaat worden is al een seizoen lang duidelijk. Met één woord zou je het vernieuwing kunnen noemen. Het hoofdthema zal dan de inkorfbeperking moeten worden. Is van lieverlee voor iedereen toch wel duidelijk dat dit niet houdbaar is zoals het er nu aan toe gaat. Twee jaar geleden heb ik geprobeerd daar de discussie in onze afdeling voor aan te zwengelen. In de verenigingen kreeg je toen toch wel een positieve reactie. Een paar voorstellen werden er via de samenspelen op de afdelingsvergadering ingebracht. Daar werd het door het bestuur ( en een deel angstige kiesmannen) heel handig op een zijspoor geplaatst. “Er zal in een later stadium op worden terug gekomen” is dan de standaard oplossing. Afgelopen winter werd er nogmaals een poging gedaan het voorstel tot inkorfbeperking weer op de agenda te krijgen. Deze keer werd de bestuurlijke oplossing gevonden met de toezegging dat er een commissie in het leven zou worden geroepen. Kortom na twee winters is het nog steeds niet behandeld zoals het zou moeten. En dan bedoel ik, gewoon een redelijk voorstel maken en dan er over stemmen. En niet komen met prietpraat en dreigementen. Zoals de mannen van het vervoer (die op de vergaderingen aanwezig zijn), gelijk met redelijke stemverheffing roepen dat het dan onbetaalbaar gaat worden. Ik vind dit totaal ongefundeerde beweringen. Weet je, als je minder duiven te vervoeren zou krijgen kun je ook met minder auto’s in de rondte rijden. Wat je ook kan doen is het ophalen eens goed regelen. Het is toch niet van deze tijd dat je in Zuid-Holland 12 ophaalroutes rijdt. Kijk toch eens goed hoe je dit kan vereenvoudigen. Iedereen is tegenwoordig zo mobiel als het maar kan. Dan moet het toch ook niet zo’n groot probleem zijn als je een X aantal kilometers moet rijden om je duiven in te korven. Maak voor mijn part inkorfgroepen van vier of vijf verenigingen. En opnieuw zullen er wel weer een aantal liefhebbers schreeuwen dat ze er dan mee stoppen. Maar ik vind dat de bestuurders daar maar eens een keer niet naar moeten luisteren. Misschien weten de meesten onder ons niet meer hoeveel mensen er een vijftiental jaren terug riepen dat ze met de sport zouden stoppen als men met een elektronisch systeem mocht gaan constateren. Ook toen was het veel kabaal maar bleef iedereen gewoon duiven houden. En bleek het zelfs een echte vooruitgang te zijn.

Maar…. ik denk dat er nog veel water door de Merwede moet gaan eer wij een echte vernieuwing zoals de inkorfbeperking is, mee gaan maken. Anderzijds is het wel zo dat als we hiermee nog lang doorgaan het echt de doodsteek voor de duivensport is en kunnen de mega inkorvers het onderling uitvechten. Wat ik niet begrijp is dat er van de zogenaamde grote inkorvers niet echt veel zijn die zich in de discussie mengen. Uit deze hoek zou je toch verwachten dat ze hun manier van duiven houden willen behouden. Ook deze groep heeft er belang bij dat het goed blijft gaan. Of blijft deze groep zich verschuilen achter reglementen (die verandert kunnen worden) en vervoer organisaties ( die er eigenlijk voor de duivenmelkers zijn ).

Maar we gaan zien hoe het gaat deze winter. Misschien worden er spijkers met koppen geslagen, het is uiteindelijk tien voor twaalf wat de duivensport betreft. Persoonlijk blijf ik er bij dat je beter de pleister er in één ruk af kan halen. Maar het zal wel weer een compromis van pappen en nat houden worden.
Wel eens gemerkt hoe er wordt gereageerd wanneer er te veel aandacht wordt geschonken aan het verspelen van duiven in de gewone media, zoals dit jaar vanuit Barcelona? Niemand zal mij betwisten als ik zeg dat het een grandioze but vlucht werd met veel verliezen. En kom nu niet op de proppen met iemand die er toevallig drie van de vier terug heeft gekregen. Dat wordt dan een specialist genoemd maar is nog altijd 25 % van zijn duiven kwijt. Als een dagvlucht verloopt met 25 % verlies wordt het gegarandeerd een rampvlucht genoemd. Maar schijnbaar mag je over de grote fond niet negatief reageren. Weet je wat er wel wordt gedaan, wat ze eigenlijk al jaren doen? Het jonge duiven programma wordt daar aan opgeofferd. Dat er zoals bij ons maar liefst 13 van die grote fond vluchten op het programma staan is maar heel gewoon. Bij de liefhebbers van deze vluchten werd er vorige winter geprobeerd één vlucht te minderen. Dit werd op de vergadering van de fondclub zo goed ontvangen dat het bij een voorstel is gebleven. Maar het jonge duiven programma beetje bij beetje om zeep helpen is totaal geen probleem. Alle klassieke vluchten als Orleans en Bourges zijn systematisch al opgeofferd voor de buitenwacht. Zo zie ik het tenminste.

Nu gaan er weer stemmen op om pas in augustus te gaan starten met de jonge duiven. Nog een paar slechte grote fond vluchten en we vliegen helemaal niet meer met jonge duiven. Maar o wee als er kans is dat er een 1000 kilometer vlucht op de tocht komt te staan, 13 vluchten is toch wel iets te veel van het goede. Wanneer je alle vluchten mee doet en je hebt nog 60% van je duiven waarmee je begon denk ik dat je spekkoper bent. Als je mij probeert wijs te maken dat je bijna al je duiven nog hebt na zo’n indrukwekkend vliegprogramma, geloof ik je net zoveel als die melker die mij komt vertellen dat hij nooit geen medicijnen aan zijn duiven geeft.
Mochten wij daar in de toekomst op aangesproken worden vanuit de politiek (de dierenpartij) zeg dan gewoon dat dit klopt. Maar ga dan niet zoals in het verleden zeggen dat er naar een oplossing gezocht wordt door te beginnen met wat jonge duiven vluchten in te korten.

Natuurlijk worden er best jonge duiven verspeeld. En natuurlijk wordt hier ook aandacht aan besteed. Maar of het inperken van vluchten dé oplossing is mag ik ten zeerste betwijfelen. Wij in Zuid-Holland hebben best nog een mooi vliegprogramma wat de jonge duiven betreft. Ook worden er bij ons gemiddeld minder jonge duiven verspeeld. Ik denk ook dat het een met het andere verband houd. Selecteren betekend nu eenmaal verbeteren. En de beste selecteur is nog altijd de mand.