Dat was de gedachte bij aantreden van het nieuwe NPO bestuur. Maar dat is normaal. Altijd als er ergens een nieuw bestuur aantreed zijn er ook vernieuwingen in aantocht. Of ze gaan het in ieder geval proberen. Alle nieuwe besturen hebben tot nu toe getracht het wiel opnieuw uit te vinden. Zo ook bij het gerestaureerde bestuur wat dit jaar aan het werk is gegaan. Er gaat als het aan hun ligt een nieuwe structuur komen. Daarvoor is er een extern bureau ingeschakeld. Dit keer is er niet de eerste de beste jan doedel voor benaderd, ze zijn maar gelijk voor het beste gegaan en hebben het gereputeerde bureau van Mevr. Olgers te hulp geroepen. Zij is wel een autoriteit op het gebied van sportbonden opnieuw te structureren. Maar of dat ook gaat werken in ons oude mannen bolwerk? Ik betwijfel dit ten zeerste. Nu al worden de messen geslepen. Want iedere afdeling wil zijn autonomie bewaren. Zo’n vernieuwing zou zijn een vliegprogramma wat een beetje anders als anders is. Vooral het jonge duiven vliegprogramma werd rigoureus aangepakt. Er zou pas het eerste weekend in augustus worden gestart. Dan kwamen er zes vluchten tussen 100 en 200 kilometer. Om het nog enigszins spannend te maken toch maar een vlucht van 350 en één van 450 kilometer. In al hun wijsheid zou dit de oplossing zijn voor het massaal verspelen van jongen. Mijn mening is dat je met dit systeem je over een paar jaar helemaal geen duif meer fatsoenlijk kan opleren. Wegblijven zal dan eerder regel zijn dan uitzondering. De tijd dat er weinig duiven werden verspeeld was ook een periode waarin wij onze jongen konden spelen op Etampes (de autovlucht), daarna herkansing vanuit Chartres, gevolgd door de nationale Orleans. Dan waren er twee nalijn vluchtjes en was er de interprovinciale Bourges om af te sluiten. Gevolg, wij kweekten toen een duif die naar huis kwam, ook als er wat stront aan de knikker was.

Tot mijn niet geringe verbazing las ik op de site van A.S. dat er zelfs een stelling was geponeerd die wel heel erg ver ging. Daar werd gesteld alleen nog maar vluchten voor jongen te organiseren met als bedoeling ze te trainen. Dus geen wedstrijden meer met jonge duiven. Ik weet niet precies waar zoiets onzaligs vandaan komt. Denk haast dat er leden van de dierenpartij bij ons aangesloten zijn. Mocht dit echt een serieus onderwerp worden op vergaderingen, je weet het maar nooit, dan denk ik dat de duivensport zoals wij die kennen binnen de kortste keren verdwenen is. Nu ik er goed over nadenk is het misschien wel een goed voorstel om alleen nog maar vluchten te organiseren indien ze overdekt vervlogen kunnen worden.

Behalve vergaderen is het ook het seizoen van de diefstallen. Dit keer werden de kweekduiven gestolen van Jos Cools uit Grobbendonk. Vitesse kampioen van uitzonderlijke klasse. En hier schuilt nu het addertje onder het gras. Natuurlijk is het heel verleidelijk om iedereen die maar enigszins belangstelling heeft voor je duiven bij je thuis te ontmoeten. Je gaat er van uit dat iedereen hetzelfde is zoals jij bent. Je hebt er totaal geen benul van dat er mensen zijn die met heel andere bedoelingen een bezoek bij je komen doen. Rond de eeuwwisseling waren we nog in het bezit van een hokje echte goede duiven. Daar waren anderen door het meermaals verschijnen in duivenmedia ook achter gekomen. Drie maal werd er toen een poging ondernomen om ze geheel gratis te verhuizen naar een voor ons onbekende nieuwe eigenaar. Twee maal werd hun poging onderbroken door een vakkundig aangelegd alarmsysteem. De derde keer was het wel raak. Omdat het gebeurde net na onze bijna totale verkoop was er nog maar weinig te halen, zelfs het alarm was toen niet ingeschakeld. Maar dat wisten deze ongenode gasten niet. Door het zagen van gaten in de tussenwand en verder het hok te betreden via het plafond konden ze in een afdeling komen waar nog wat duiven zaten. Een paar oude duiven die niet meer bevruchten of geen eieren meer produceerden. De onverlaten namen één duivin mee die ze konden grijpen door zich niet door het plafond te laten zakken. Zij had een rustplaatsje net onder het gat wat de dieven hadden gemaakt . Veel plezier zullen ze er niet van hebben gehad, zij lag namelijk geen eieren meer. Ik zou haast zeggen hun verdiende loon. Goed vliegen is natuurlijk het streven van iedereen die postduiven heeft. Als dit uiteindelijk lukt waak er dan voor hoe je hier mee om gaat. Het is niet allemaal goud wat er blinkt.