Voor en tegen.
Dat zal altijd zo blijven. Je hebt nu eenmaal mensen die ergens tegen zijn en er zijn er evenveel die ergens voor zijn. De beweegredenen om ergens voor of tegen te zijn kunnen gigantisch verschillen. Waarom zul je tegen een inkorfbeperking zijn. Hoogstwaarschijnlijk omdat je zelf met een respectabel aantal duiven speelt. Een andere reden zou kunnen zijn dat je er totaal geen last van hebt. Kan me voorstellen als je in een club speelt waar er geen 100plus inkorver meedoet en je toch alleen maar belangstelling voor de clubuitslag hebt dat de hele inkorfbeperking discussie je een worst zou wezen.
Voorstander zijn ook die liefhebbers die er hun brood mee moeten verdienen, de zogenaamde profs. Zij zijn door de band genomen de melkers met de grotere aantallen duiven. Op het laatst gehouden verkoopweekend in Asten waar de top van België en Nederland aanwezig was heb ik best een paar interessante gesprekken gevoerd met een paar profs. Het meest in het oog springende gesprek was met Gino Clicque. Deze man is op dit moment in België de grote slokop in de nationale kampioenschappen. Hok en asduif kampioenschappen aan de lopende band. Nog niet zo lang geleden moest je in België met een loep zoeken op de uitslagen om een echt grote inkorver te vinden. Slim als Gino is zag hij daar in navolging van de grote Nederlandse inkorvers zijn kansen. Zo werd de eerste vlucht afgelopen seizoen vanuit Chateauroux gespeeld met 121 oude duiven. Trouwens, zijn grote concurrent in de nationale kampioenschappen Kurt Platteeuw had er op dezelfde vlucht 158 mee. Maar terug naar Gino. Bij een lekkere cappuccino hebben we een aantal minuten van gedachten gewisseld. Eén van zijn eerste vragen aan mij was. “En Kees hoeveel duiven heb je nog?” Ik antwoordde, “Dat zijn er over een paar weken nog tussen de 10 en 15 koppels alles bij elkaar”. Natuurlijk is dan de wedervraag en hoeveel zitten er nog in de hokken te Wevelgem ? “Dat zullen er ongeveer 1400 zijn”. Ik dacht in eerste instantie dat ik het verkeerd had verstaan, maar het bleek waar te zijn.
Als we er nu vanuit gaan dat deze melkers ook nog eens beschikken over de beste duiven dan weet u wel wat er ongeveer van de concurrentie overblijft wanneer dit leger aan de start komt. Ongetwijfeld worden niet al deze duiven gespeeld. Maar wanneer hij hiervan er nu eens 1000 nodig heeft om zijn prof status in leven te houden dan zijn er nog altijd 400 waarmee hij de concurrentie gaat bestrijden. Hoe lang denkt u dat de club waar hij inkorft blijft bestaan?
We weten met zijn allen waar de duivensport op dit moment op af stevent. Met een jaarlijkse afname aan leden van ongeveer 5 procent houden we de sport niet lang meer in leven. Denk zelf dat de bestuurders er hun prioriteit van moeten maken om het huidige ledenbestand zo lang mogelijk in stand te houden. Dit ga je niet bereiken met het ongelimiteerd laten overvleugelen door de honderd plus inkorvers.
En dat het geen onzin is wat hierboven staat is heel makkelijk na te kijken op de site van de Compuclub. Daar kun je op zien het aantal leden wat inkorft per vlucht en dit vanaf 2011 tot nu. Dat ziet er als volgt uit: (dan heb ik alleen gekeken naar de aantallen op de eerste vlucht per discipline)
2011 Vitesse 187 deelnemers in 2018 zijn dit nog 116 deelnemers
2011 Midfond 192 deelnemers in 2018 zijn dit nog 135 deelnemers
2011 Dagfond 140 deelnemers in 2018 zijn dit nog 77 deelnemers
2011 Jongen 145 deelnemers in 2018 zijn dit nog 94 deelnemers
2011 Navluchten 126 deelnemers in 2018 zijn dit nog 96 deelnemers
Dit tabelletje ziet er niet echt florissant uit lijkt mij. En ik weet ook wel dat dit niet alleen maar komt omdat er nu van die 100plus spelers zijn. Maar het is wel zo dat die melkers de komende jaren wel een groot overwicht gaan krijgen. Met als resultaat dat men nog sneller de moed op gaat geven om nog maar een beetje in de schaduw van deze machtsblokken te kunnen uitblinken.
In het rijtje hierboven mist u de overnacht categorie, dat klopt. Deze mannen zijn er namelijk van overtuigd dat het massa inkorven bij hun niet speelt. Nee dat klopt, die zijn alleen verplicht er een massa duiven op na te houden omdat hun vliegprogramma zachtjes gezegd iets te veel vluchten omvat. Het is bij deze melkers niet visueel te krijgen op de uitslag. Maar hun verschil in deelname is ook niet echt hoopgevend. St Vincent in 2011 had 64 deelnemers. Op dezelfde vlucht in 2018 waren er nog maar 33 deelnemers.
Deze week weer een nieuw argument gehoord waarom er geen inkorfbeperking moet komen. Er werd beweerd dat bij inkorfbeperking men minder kans had een duif naar de Olympiade te zenden. De reden zou zijn dat het aantal duiven dan schrikbarend zou dalen. Dan zouden buitenlandse deelnemers meer kans hebben en was dit oneerlijk. Ik weet echt wel wat oneerlijk is maar dit zeer zeker niet. Zou er een inkorfbeperking komen dan heeft volgens mij heel Nederland gelijke kans om op de Olympiade te komen. Er wordt namelijk per land afgevaardigd. Om op de Olympiade te komen heb je namelijk niks met het buitenland van doen. De selectie geschied per land zonder concurrentie vanuit het buitenland.
Beste Kees
Het is te hopen dat MEN nu eens een besluit neemt en niet een stinkende wond in stand houdt met halve maatregelen .Heel simpel 50 ouden en 100 jongen .en dan mogen er als trainings duif25 ouden en 25 jongen ingekorfd worden .en dan ruimen die lui met meer duiven ze maar op of houden ze als `”superkweekkoppels” en verkopen ze de jongen .
De concoursen hebben dan minder duiven maar worden dan wel een stukje eerlijker .Als het leuker wordt ben ik best wel bereid een paar cent hogere vrachtprijzen te betalen .
Niet zeggen dat het zielig of een straf is voor de massa-inkorvers Ik als liefhebber met weinig duiven heb al jaren het werk voor die lui in de vereniging opgeknapt en voor spek en bonen met de wedvluhten meegedaan .