Het vliegseizoen 2016 zal bij mij nog wel een poosje blijven hangen als het seizoen van meerdere ergernissen. Helemaal geen leuk seizoen. Als afsluiting nog een vluchtje van 200 kilometer wat door onkunde in de soep loopt. Volgende weekend nog twee vluchten, Peronne voor de nalijn en als het niet te warm wordt de nationale vanuit Fontenay. Het zal alleen zonder mij zijn. Om verschillende redenen heb ik er echt geen zin meer in. Gelukkig hebben we weer heel de winter om de accu op te laden. En dat is op dit moment echt wel nodig.

Over het lossen heb ik al meerdere keren wat geschreven. En al heb ik twee weken geleden geschreven dat ik dat niet meer zou doen, kan ik het toch niet nalaten om deze week nog wat regeltjes hieraan te wijden. Allereerst was er de beslissing om de nationale vlucht met de jongen uit te stellen naar een week later. Ik denk op dat moment een prima beslissing. Want ik denk dat ons huidige jonge duiven bestand niet opgewassen is tegen de toen verwachte omstandigheden. Dit schrijf ik omdat ik denk dat we de jongen veel te veel pamperen. Als ze tegenwoordig niet binnen een half uur bijna allemaal thuis zijn schieten we al in een kramp. En dan gaan we maar gelijk de lossingscommissie verrot schelden op alle mogelijke manieren, die op hun beurt niet weet waar ze mee zijn begonnen (er is een nieuwe commissie begonnen dit jaar) en van schrik gaan die de volgende week weer wat nieuws verzinnen om het toch maar in goede banen te leiden. Komt nog bij dat het nog eens de slechtste zomer sinds een heleboel jaren is. Het was of de duivel er mee speelde maar uitgerekend ieder weekend was er wel wat. Alles bij elkaar maakt dit dat het jaar 2016 voor menig duivenmelker veel van hun vergde om het week in week uit vol te houden. Behalve de afgelaste nationale vlucht stond er ook nog Peronne op het programma. Daarvan meenden de verantwoordelijken dat dit geen gunstige losplaats was. De beweegredenen voor dit besluit kan ik niet goed volgen, maar vooruit, ze zullen het wel beter weten. Dan gaan ze van alle losplaatsen Chimay uitkiezen. Bij voorbaat had ik tegen mijn clubmaats gezegd dat dit een zeer slechte beslissing was met dit weer. Deze losplaats wordt nog al eens gevlogen door de oostelijke liefhebbers. Ik heb nog al eens contact met Berry uit Oost Brabant. Als ik dan hoor hoe de vluchtjes vanuit die losplaats met dit warme weer verlopen dan weet je genoeg. Daar hoef je geen advies van het IWB voor te vragen. En inderdaad het ging zoals ik verwachtte. Een klein beetje nevel (daar in de buurt veelvuldig aanwezig) hield het konvooi aan de grond. Het resultaat is dat wij als laatste van heel Nederland gelost werden toen het al lekker warm ging worden. Heel dat wisselen van losplaats was bij voorbaat een miskleun. Je hoopt altijd dat het niet zo zou gaan, maar een beetje nuchter verstand zou al veel problemen uit de wereld helpen.

Het resultaat was niet echt om blij van te worden. Bij het afslaan in de club (om half vier) was bij verschillende melkers nog 50 % weg. Als er bij jou nog maar 30 % weg was, dan was je duidelijk spek koper. Ondanks alle goede bedoelingen, veel ontevreden melkers door een verkeerde losplaats keuze.

Nog over ochtend nevel. Dat belet veel keren het lossen. Daar schijnen veel lossers nogal panisch over te doen. Ik denk dat dit totaal geen probleem is voor duiven. Nog deze week heb ik mijn jongen en oude duiven op donderdag een stukje weggebracht. En toen was het echt goed nevelig. Toen ik terug thuis kwam waren de jongen al binnen en de oude duiven maakte net een rondje om het huis. Meerdere keren heb ik met zeer nevelig weer duiven gelost en nooit heeft dit enige belemmering opgeleverd. Dit bedoel ik ook met pamperen om ze dan niet te lossen. Kijk, het is natuurlijk niet mogelijk om te lossen als het helemaal dicht van de mist zit. Dat mag duidelijk zijn.

De laatste vlucht had ik in totaal 57 duiven mee, 10 oude en 47 jonge duiven. Je zou denken dat je met dit weer de duiven met ervaring voorop zou krijgen. Maar bij veel melkers kwamen er jongen als eerste duif op het hok. Zo ook bij mij een jonge duif als eerste. Dit was het eerste teken dat de uitslag niet super zou zijn. Ik geloof namelijk niet in sprookjes. Als je jonge al het hele seizoen niet goed komen dan gaan ze ook de laatste vlucht niet ineens de boel aan flarden vliegen. Kortom dit werd nog een reden om er de brui aan te geven.

In de club tegen 414 duiven werd het 4-6-9-16-17-18-19-21 totaal 27 prijzen.

Bij het afslaan moesten er nog 17 komen. Bij de dagsluiting nog 8. En als ik dit schrijf om 10.30 uur moeten er nog vier komen. Ze hebben er in ieder geval wat van geleerd. Van zo’n kort vluchtje blijven er meestal niet zoveel weg. De jongen zitten meestal wel een beetje in de buurt. Ben ook van mening als ze van zo’n korte aftand al moeite hebben om thuis te komen ze maar beter een ander tehuis kunnen zoeken. Dit zijn toch niet de duiven waar je wat mee op kunt bouwen in de toekomst. Volgende bericht is niet volgende week maar wat later.