De voorbereiding op het binnenkort aan te vangen kweekseizoen zijn inmiddels begonnen.
Hier moet je je niet zoveel bij voorstellen maar het zijn wel handelingen die voor een succesvol kweekseizoen gedaan moeten worden.
Om het een succes te laten worden is het wel noodzakelijk dat de kweekduiven een natuurlijke gezondheid laten zien.
Daarnaast laten wij een dag of tien voor aanvang van de koppeling het licht wat langer branden in het hok, dit is volgens mij een must om alles wat makkelijker te laten verlopen.
Ook even erg in houden dat je duiven niet te vet aan het karwei moeten beginnen.
Te vette duivinnen gaan wel degelijk moeite hebben om vlot eieren te leggen.
Vergeet niet dat de eventuele voedsterduiven aan het zelfde regiem onderworpen moeten worden anders gaan de verschillen in data, wanneer je de eieren om moet leggen waarschijnlijk groot worden.
Speciaal opvoeren of gebruik gaan maken van bevorderende bijproducten is bij ons niet aan de orde.
Dit alles gaat gebeuren op de hokken bij mijn broer.
Ikzelf heb voor het eerst in misschien wel meer dan dertig jaar nagenoeg niets te doen in de winter.
De vliegploeg die nu bij mij zit zijn 20 doffers en 20 duivinnen en dat is alles.
Maar liefst zes afdelingen staan op dit moment leeg en twee afdelingen zijn nu bezet door de vliegduiven voor komend seizoen.
We gaan proberen om in zo kort mogelijke tijd onze toekomst in de vorm van een mooie ploeg jonge duiven veilig te stellen.
Op dit moment gaan we kweken van ongeveer 20 koppels aangevuld met een 20 koppels voedsters en daar heeft broer Ton meer dan zijn handen vol aan om komende weken de boel netjes in het gareel te houden.
Zo wordt de eerste ronde omgelegd naar de voedsters en komen de kwekers opnieuw met een ronde eieren die ze dan zelf moeten groot brengen en zo hebben we als het een beetje mee zit al een mooi aantal winterjongen in een korte periode.
Wat hierna het plan is is nog niet aan de orde gekomen in de vergadering maar waarschijnlijk gaan de kwekers nog een ronde voor eigen gebruik groot brengen en gaan we ook net als in 2022 eens een ronde jongen van de vliegduiven uitproberen.
Om twee redenen is dit geen slecht idee.
Als eerste reden; het resultaat van vorig jaar toen beide winnaars in groot verband bij ons gekweekt werden uit de vliegploeg van 2022.
En de tweede reden; misschien ontdekken we net als vorig jaar wel een paar duiven die geschikt zijn voor ons kweekhok.
Alles bij elkaar gaat dit wel zorgen voor een voor ons doen zeer groot aantal jongen (als het allemaal een beetje vlot loopt) maar maakt het wel wat makkelijker om aan het eind van het jaar de selectie door te voeren.
Er kwam een vraag binnen over China, of ik wist hoe het inmiddels stond met de liefhebbers die een verbod kregen door de bouw van het nieuwe vliegveld in Beijing.
Voor zover ik weet zijn deze duivenmelkers gewoon verwijderd (in ieder geval hun duiven)en gaat het leven in China daar dan gewoon door zonder tegenspraak.
Dit seizoen hadden de liefhebbers in en rond Beijing weer andere problemen.
Eerst moet u weten dat het vliegseizoen in Beijing zich normaal gesproken afspeelt in de periode september tot begin november en dan voornamelijk de financieel aantrekkelijke derby vluchten.
Door Covid was er in september een vervoersverbod en konden de duiven zeer moeizaam trainen.
Dan kwamen er een paar weken dat er snel enige vluchtjes werden vervlogen maar door de samenkomst van het Chinese congres werd er voor de hele maand oktober opnieuw een vliegverbod ingevoerd, zelfs de duiven aan huis laten trainen moest zeer omzichtig gedaan worden.
Mijn vriend werd door dit alles letterlijk en figuurlijk gekortwiekt, hij hanteert al enige tijd het systeem van verduisteren en daarna bijlichten maar dit jaar was zelfs november een brug te ver en vielen de duiven ondanks alles te veel in de rui en moest hij zijn seizoen beëindigen, eigenlijk voordat het goed en wel begonnen was.
Zo ziet u maar dat niet alleen wij maar ook onze Chinese collega’s te maken hebben met vervoersproblemen, al hebben die een heel andere oorzaak.