De regelmatige lezer van mijn stukjes weet intussen dat mijn Chinese vriend dan in het land is. Altijd leuk als hij een weekje hier is. Elke dag ergens naar toe vanwege de duiven. Ook dit jaar weer een lunch met de duivendokter. Toch een moment dat je eens door kunt vragen over sommige probleempjes. Dit keer werd veel gesproken over een systeem dat het meest tot zijn recht zou komen in China. Je moet weten dat daar de vluchten anders gaan dan bij ons. Zo gaat daar bij het inkorven alles bij elkaar in de mand, doffers, duivinnen en als het zover is ook nog eens de jongen erbij. Het is altijd de ene dag inkorven en de volgende dag lossen. In de tussentijd wordt er niet gevoerd en niet gedronken. Je kan dus wel nagaan dat dit een andere benadering vereist dan bij ons. Zo is het daar ook nagenoeg onmogelijk fatsoenlijk weduwschap te spelen. Mijn vriend laat zijn duiven ook altijd op twee verschillende tijdstippen inkorven. Zo gaan de duivinnen bijvoorbeeld een uur later de mand in dan de doffers. Zo komen ze tenminste niet tezamen in dezelfde mand terecht. Problemen die wij in ieder geval niet hebben. Bovendien zijn de vliegprogramma’s niet echt langdurig. Een periode van zes á zeven weken, dan zit het er wel op. Maar dan is het één keer 300 km en de rest zijn allemaal vluchten van rond de 500 km. Duidelijk dus, kort maar hevig. De veearts was bij het Chinese systeem voor een wekelijkse behandeling tegen de meest voorkomende ziektes. Vorig jaar hebben we ook geluncht met Vincent. Bij die lunch werd er veel gesproken over het voorkomen van de jonge duivenziekte ( vieze mest en braken ). Daar werd geopperd om de jonge duiven eens te enten met een medicijn tegen E-coli. Mijn vriend heeft dit toen gedaan en was aan het eind van het jaar duidelijk enthousiast over het resultaat. Dus de lunchsessies met de veearts zullen waarschijnlijk wel elk bezoek opnieuw op het programma staan.
Gisteren de tweede verkoping van de Golden Classic jonge duiven. De eerste verkoop was ik niet aanwezig vanwege bezoek Zhang Chaodong. Daar werden toen 60 jongen verkocht die een prima 110 euro gemiddeld opbrachten. Gisteren op de tweede verkoping waren het 80 jongen en nu was het gemiddelde 120 euro, dus zelfs nog iets hoger. Dit spelletje is van het begin af goed ontvangen en heeft inmiddels door zijn 14 jarig bestaan zijn meerwaarde in onze sport wel bewezen. Het mooie aan dit spelletje is het onvoorspelbare karakter. Voor iedereen die hier aan mee doet is het mogelijk om met de hoofdprijs te gaan lopen. Het zijn hier niet de kampioenen die door kwaliteit en massa de dienst uitmaken. Het bewijs is in die 14 jaar wel geleverd dat het voor iedereen mogelijk is om een mooi geldprijsje te winnen. Grote uitgaven en/of investeringen zijn hier niet voor nodig. Een paar tientjes om de ringen te kopen zijn al voldoende. Als je dan ook nog in de speelkring van de vier deelnemende samenspelen woont is het door een kleine investering bovendien mogelijk je kansen te vergroten bij aanschaf van één of meerdere jonge duiven. Het enige wat je moet doen is de moeite nemen om de volgende twee zaterdagen naar het DC & VB gebouw in Dordrecht te komen. Daar gaan we nog iets meer dan honderd jongen te koop aanbieden. Verdeeld over vier jonge duiven vluchten wordt er dan meer dan 20.000 euro uitgekeerd aan de winnaars. Veel grote en kleine kampioenen uit binnen en buitenland zijn inmiddels deelnemer geworden.
Op eigen hok was het afgelopen tijd de bedoeling dat er wat regelmaat zou komen in het uitlaten en trainen aan huis maar tot op heden is daar weinig van terecht gekomen. Allereerst natuurlijk door het aanwezig zijn van onze buitenlandse gast en de laatste paar dagen is de kou een grote spelbreker geworden. Niet dat ik denk dat de duiven daar niet tegen zouden kunnen maar ik heb er gewoon zelf geen zin in met dit weer. We laten ze lekker binnen. Dan starten we maar wat later, er staan nog vluchten genoeg op het programma.
Over het vluchtprogramma gesproken, gisteren bij de verkoop gehoord dat er enige weerstand was door het uitbreiden van het jonge duiven programma. U moet weten dat er dit jaar 13 vluchten voor de jongen op staan. Meestal nog vluchtjes van rond de kerktoren, maar gezien de weerstand een prima vliegprogramma. Maar als je niet uitkijkt gaat het weer zoals het al vele jaren gaat en worden er weer wat jonge duiven vluchten van het programma verwijderd. Wat ik mezelf dan afvraag; 13 vluchten van rond de 1000 kilometer voor oude duiven. Waar blijft de weerstand hiertegen, of wachten de bestuurders net zolang hiermee totdat de dierenpartij aan de deur staat te kloppen en je helemaal geen marathonvluchten meer mag organiseren. Ik zal het wel verkeerd zien maar je moet er ook niet blind voor zijn. Iedereen mag van mij zijn ding doen in de sport. Als dit de marathon vluchten zijn prima toch. Maar in alle redelijkheid, twee marathonvluchten in het zelfde weekend is toch niet van deze tijd. En als dit dan één keer op een heel seizoen gebeurt, het zij zo. Maar dit jaar staan er zes weekenden op het programma met ieder twee marathon vluchten. Kom dan niet met het smoesje dat die twee vluchten ook door twee verschillende soorten liefhebbers gespeeld worden. En dat dit dus de reden zou zijn waarom het bijna normaal aan het worden is. Vindt u het dan niet heel erg dat ik dit maar een beetje gezeur vind. Dat dit niet goed blijft gaan daar kan je vergif op innemen. Dus ga dit van binnen uit goed regelen, wacht niet tot het voor je geregeld wordt door zogenaamde dierenactivisten, dan zijn we met zijn allen verder van huis. Staar je dus niet blind op een jonge duiven vluchtje meer of minder. Daar zit volgens mij het echte probleem niet.