Was de verbouwing aan het duivenhok afgehandeld. Daarvan heb ik ook een paar fotootjes geplaatst op de site en in de loop van de week waren hieromtrent toch een paar vraagjes binnen gekomen. De meeste zal ik zo goed als mogelijk even beantwoorden.

Zoals de meeste volgers van de site weten heb ik vorig jaar het roer helemaal omgegooid. Ik wilde wel eens weten of het echt op een heel makkelijke manier kan. Maar dan wel op zo’n manier dat de duiven nog steeds blijven presteren. Misschien daarom beter dat ik zowel uitleg hoe ik het vroeger deed en ook zoals ik dit het afgelopen seizoen heb gedaan. De eerste vraag is de volgende:

Mogen de weduwnaars en weduwduivinnen ook de ren in als ze dat willen in het vliegseizoen. ?

Op de oude hokken stonden er geen rennen voor het hok, dus konden ze daar ook niet in. Bovendien zat er op die hokken vloerverwarming. Deze stond altijd aan als de duiven er in zaten. De duiven zaten namelijk gedurende de rust periode in het jonge duivenhok met ren ervoor. De verwarming werd aangestuurd door een hygrometer die 65% vochtigheid aangaf, daarboven sloeg hij dan aan.

De oude duiven zijn vorig jaar gewoon in het jonge duivenhok gebleven en zijn daaruit het hele seizoen gespeeld. Het dofferhok stond altijd dag en nacht open. Dus de doffers konden altijd in de ren of in het hok, net waar ze zin in hadden. Bij de duivinnen was het een beetje anders. Deze werden verduisterd en in deze periode zaten ze dus gedurende de verduister tijd in het hok met de ramen dicht en overdag zaten die buitengesloten in de ren. Toen ik ben gestopt met verduisteren werden de duivinnen na het avondeten opgesloten in hun rustbakjes en stonden de ramen naar de ren toe gewoon open.

Bij de oude weduwnaarshokken was alles toch wel dicht ?

Inderdaad dit was een hok zoals bijna iedereen heeft.

En blijven de jongen van dit jaar weer als oude duiven op hetzelfde hok. ?

Ik kan nu nog niet zeggen in welke afdeling ze terecht komen. Maar dit maakt in het huidige geval niet meer uit. Alle hokken zijn vanaf nu hetzelfde van uitvoering. Het zal misschien een beetje schuiven naar links of rechts om ze op hun juiste afdeling te krijgen. Maar het zal duidelijk wat makkelijker zijn als het de voorgaande jaren was met die verschillende hokken.

Ik heb het ook hetzelfde dan u qua verlichting in het binnenhok met rennen ervoor, maar ik vind dit te koud voor de doffers.

Misschien is dit wel zo maar bij mij hebben ze het hele seizoen met een open raam gevlogen. Meermaals was een doffer mijn eerste duif op de vluchten. In de kring had ik de 1e asduif midfond (een doffer) In de afdeling 7e kampioenduif dagfond (een andere doffer) Ik denk dat je je niet ongerust moet maken omdat het hok wat aan de koele kant is. Natuurlijk moet het niet winderig, klam en ongezellig zijn in je hok. Maar dat spreekt voor zich.

De ren neemt veel licht van de zon weg door de zijkanten van de ren. Hoe heeft u dit opgelost?

Het lage gedeelte van het dak daar ligt asfalt op, het hoge gedeelte is bedekt met plastic golfplaatjes. Geen geheel blanke maar van die licht gekleurde plaatjes. Heb deze altijd op mijn rennen gehad. Met uitzondering van één keer. Toen had ik met het vernieuwen van het dak er plaatjes opgelegd die compleet licht doorlatend waren ( net glas ). Dit was geen succes en heb op advies van Jan Ouwerkerk er gelijk weer de iets donkerder plaatjes terug op aangebracht. Jan had namelijk opgemerkt dat mijn golfplaatjes elk jaar wat donkerder werden. En tegelijk werden mijn uitslagen beter. Dit donker worden werd veroorzaakt door inwerking van de zon en het plaatjes van mindere kwaliteit waren. Ik denk ook dat een duif niet graag in het licht zit. Hij stamt van origine niet voor niets van een rotsduif af.

Mogen de duiven bij u ‘s-nachts ook in de ren of wordt deze afgesloten zodat ze er niet in kunnen?

Zoals hierboven vermeld staat het raam dag en nacht open. Ze kijken maar waar ze gaan zitten. 

Dat waren voor deze week de vragen die binnen waren gekomen. Wel lekker die vragen want het is niet altijd makkelijk om zomaar een stukje in elkaar te draaien. Maar we zitten gelukkig nog niet met een writersblok.