Het is een week geweest waarin op duivengebied weinig tot zeer weinig is gebeurd op mijn hok. Er was natuurlijk de discussie gaande van wel of niet concoursen dit weekend. Ik vond het geen slecht besluit om in onze afdeling alle vluchten niet door te laten gaan. Aan de andere kant is het wel zo, als er wel ingekorfd zou worden ik wel had meegedaan. Denk ook dat we momenteel de duiven een beetje te veel in de watten leggen. En dan heb ik het in het algemeen over de totale duivensport. Er mag gerust wel eens een vluchtje zijn dat het allemaal niet zo makkelijk gaat. Dat hoort ook bij de selectie want van lieverlee zijn we wel een heel andere duif aan het creëren dan de duif waarmee we bijvoorbeeld veertig jaar terug vlogen. Het is een vaststaand feit dat de huidige duif gemiddeld veel sneller is als de duif van vroeger. Maar ik ben er ook van overtuigd dat de huidige duif makkelijker wegblijft dan de duif van jaren terug. Als je toen met veertig jongen ging starten dan kon je makkelijk het eind van het seizoen halen met een ploegje van dertig. Nu zijn er hokken die zich nog niet eens meer wagen aan het jonge duiven programma en de jongen opleren op de nalijn.

Denk ook dat de gemiddelde liefhebber wat harder moet worden als het gaat over zijn eigen duiven. Er zijn toch al zo weinig goede duiven dus spelen met die hap. Zo is het voor mij een vaststaand feit dat ik nog nooit een goede duif heb opgeruimd. De meeste melkers tegenwoordig denken dat hun duiven evenredig goed zijn als de stamkaarten van hun ouders. Je zou eens moeten weten hoe bedrieglijk het is om alleen te geloven in stamkaarten. Je moet eigenlijk alleen maar geloven in de uitslagen die ze bij elkaar vliegen.  Daarmee en daarmee alleen kunnen ze hun verblijfsvergunning verlengen.

Ik ben een beetje afgedwaald van de eerste zin van dit stukje. Dat was over het te warme weer afgelopen week. Veel mensen waren er van overtuigd dat het met name voor Bergerac en zeker voor Barcelona waanzinnig was om daar duiven voor in te korven. Eerst vele dagen in een bloedhete wagen naar de losplaats en dan een terugtocht op eigen kracht over het tropische Frankrijk. Tegenwoordig zijn er maar liefst 11 vluchten rond de duizend kilometer  en dus is het niet meer dan normaal dat ook hier de selectie zijn werk heeft gedaan. Van de voorspelde rampen is gelukkig niets terecht gekomen. Bergerac heeft zijn laatste prijswinnende duif om 11.30 uur op de uitslag staan en van Barcelona is dezelfde dag ook wel het vet van de soep. De zondagmorgen zijn er nog maar een paar prijsjes te verdienen. Zo ziet u maar wat een goede selectie kan betekenen.

Ik heb over mijn eigen duivengebeuren weinig te melden. Die lag afgelopen week helemaal stil.  Geen trainingen voor de jongen . Alleen even de duiven na laten kijken bij Henk de Weerd. Het is ongeveer tien jaar geleden dat ik bij hem voor het laatst ben geweest. Was voor mij dus de eerste keer dat ik zijn nieuwe onderkomen heb gezien. Kregen zelfs een persoonlijke rondleiding van de baas himself. Dat ik weet dat het laatste bezoek tien jaar geleden is was niet zo moeilijk om te onthouden. Het was namelijk de week voor mijn supervlucht vanuit
Le Mans. En die datum vergeet ik nooit meer.