Op dit moment is er helemaal niks aan met de duiven. Drinkbakken verschonen, al drie keer in de regen deze week. De meeste kwekers liggen met jongen. Daar vind ik ook helemaal niks aan met al die str… opruimen. De jongen van de eerste ronde komen ook amper buiten. Net zo goed als ik er niks aan vind om in de regen te lopen denk ik dat ook de jongen daar niks aan vinden.

Mijn maatje Jan zit lekker twee weken in Spanje, op dit moment ben ik daar best een beetje jaloers op. Ik geloof dat overwinteren in die streken ook wel iets voor mij zou zijn. Je moest eigenlijk de duiven in oktober in de vriezer kunnen doen en dan over een maand ze er weer uit kunnen halen. Prima idee toch?

De jongen doen het op dit moment prima. Ze zijn al een keer of wat buiten geweest en ze gaan ook al goed luisteren. Dit loopt tot nu toe naar wens. Binnenkort gaan we ze laten enten tegen paramixo en tegelijkertijd ook tegen de pokken. Dat doe ik bijna altijd tezamen. Let wel, dit is niet in één enting. Paramixo met de naald en pokken met het borsteltje. Probeer dit altijd zo snel mogelijk te doen, met als achterliggende gedachte om zo snel mogelijk de jonge duivenziekte te krijgen. Want het is niet de vraag of mijn jongen het krijgen maar wanneer. Deze ziekte krijgen ze bij mij altijd, elk jaar opnieuw vanaf 1985. Heb in de jaren wel de ervaring op gedaan dat het meestal komt als er wat speciaals gebeurd. Bijvoorbeeld als je start met verduisteren, of start met opleren maar ook als ze geënt worden. Daarom wil ik zo vroeg mogelijk enten. Ze kunnen het maar gehad hebben. Niets zo vervelend als ze het pas krijgen bij aanvang van de vluchten. Dan lig je er gelijk al twee weken uit.

De vliegduiven zitten nu bijna twee weken bijeen. Hier heb ik ze niet speciaal mee geholpen door ze bijvoorbeeld op te sluiten. Het enig wat ik heb gedaan is de deur open gezet. En dat is te merken. Op dit moment zit er ongeveer 50% bij elkaar. Ook zijn er pas twee duivinnen die een ei hebben geproduceerd. Zo blijkt wel als je er weinig in investeert je er ook weinig voor terug krijgt. Maar, dit heb ik dit jaar bewust gedaan. Ik ga een ander systeem uitproberen. Misschien zeg ik aan het eind van het seizoen “eens maar nooit meer”, maar als ik het nu niet probeer blijf ik altijd met vraagtekens zitten. Ik heb de deur open gezet. De eerste week hebben ze een open broedhok kunnen bemachtigen. Dit was zonder broedschotel. De tweede week heb ik er een broedschotel in gezet. En gelijk zag je al een heel ploegje duiven elkaar opzoeken. Nu laat ik ze nog een volle week aanklooien. En daarna worden de geslachten opnieuw apart gezet. Heb ze voorafgaande aan het koppelen niet bijgelicht. Heb alleen de deur open gezet en verder basta. Ik hou u op de hoogte hoe alles verder verloopt dit seizoen.

Nog één zaterdag vrij en dan zijn we vijf zaterdagen op rij bezet. Over twee weken hebben we de viering GOUDENDUIF, een feestdag waar we elk jaar met een ploegje vrienden naar toe gaan. Dit jaar gebeurd dit op 27 februari. Dan vier maal op zaterdag in maart een verkoping van de Dutch Golden Classic, ook wel de gouden ringen race genoemd. Deze vier verkopingen doe ik ieder jaar samen met Peter verkopertje spelen. Dit jaar is het werkgebied van deze competitie uitgebreid met een samenspel, Gouwe en IJssel gaat ook meedoen. Hopelijk gaan we dit ook merken aan het potje wat er na de verkopingen te verdelen is.