Ik lees veel over duiven en duivenmelkers. Dit doe ik om er achter te komen wat nu de kortste weg naar succes is. Zo ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat met een strenge selectie je nooit slecht uit de bus komt. Selecteren op gezondheid is nummer één. Selecteren op goede uiterlijke kenmerken, zoals een stevig karkas, fijne kwaliteit pluimen enz. Selectie op het nageslacht als het om kweekduiven gaat. Maar de eindafrekening wordt toch gemaakt op de uitslag. Dit is mijn stokpaardje, geen goede resultaten staat gelijk aan verwijdering van mijn hok. Op deze manier handelen heeft mij door de jaren heen best het één en het ander opgeleverd.

Maar…… er zijn ook mensen die andere regels aanhouden en ook prima resultaten weten te behalen. Zo las ik deze week een reportage over een melker die in het bezit is van een nationale asduif fond. Natuurlijk ging ik weer met grote interesse de reportage lezen in de hoop weer een beetje bevestiging te krijgen over mijn eigen doen en laten. De schrijver van het verhaaltje was deze keer zeer duidelijk en publiceerde alle resultaten (uitslagen) van de eigenaar van deze nationale asduif. Ook werd er uitgebreid ingegaan op zijn systeem. Als je de nationale asduif onder de pannen hebt zal het systeem wel goed zijn.

Dan gaat de schrijver over naar een stukje info waar ik het echt niet mee eens ben. Hij schrijft het volgende: Een harde selectie is bij onze gastheer normaal aan de orde. Hij had in 2014 een prima seizoen en van de 27 weduwmannen mochten er 22 blijven. Ik denk dan, die moet menige vlucht de concurrentie overklassen. Wat blijkt als ik alle vluchten van het hele jaar goed bekijk, dan heb ik het over 27 fondvluchten met oude, jaarse en jonge duiven. Heel ruim beoordelen en met enige fantasie kom je aan 11 prijzen, 1 op 100. Het kan best een harde selectie zijn die deze man beoefend maar die is dan niet gebaseerd puur op de uitslagen. Ik heb met dit stukje niet de bedoeling om de man zijn prestatie te bagatelliseren. Maar dit is ook weer een weg die naar Rome leid. Het is niet mijn weg, maar het is een weg.

Het a.s. weekend heb ik het weer druk, “op mijn manier”. Zaterdag even naar de voorjaarsbeurs en op zondag hebben we de eerste verkoop van de Dutch Golden Classic. Als er op één van deze twee dagen mij weer wat opvalt laat ik het u weten.