Ik vertel niets nieuws met de mededeling dat afgelopen weekend de duurste jonge duif ooit verkocht werd in Asten. Er werd zomaar bijna anderhalve ton betaald voor een jonkie van een paar maanden oud dat als voornaamste referentie kon voorleggen dat zijn directe familie wel vroeg naar huis kon komen. Wat hij/zij er zelf van terecht zou brengen zal altijd een groot vraagteken blijven. Dat de nieuwe eigenaar iets meer centen dan normaal heeft zal duidelijk zijn.
Super knap is het dat je als organisator van deze veiling (fam. Hermans) het weet klaar te krijgen dat dit soort superrijken je genoeg vertrouwen om die hoge prijzen toch maar op tafel te leggen. Deze zakenrelaties zo ver krijgen gaat niet gebeuren als je alleen maar op geldbejag uit bent. Ook deze mensen moeten het gevoel hebben goed en vertrouwelijk behandeld te worden. En dit kun je uiteraard wel overlaten aan Jan en Rik. Jarenlang vakkundig zaken doen ligt ten grondslag aan dit super resultaat van afgelopen weekend.
Dit was weer eens heel bijzonder om mee te maken afgelopen weekend. Daarom ook de titel, we waren erbij. Een verkoping meemaken is voor mij niet zo heel bijzonder. Ik kan bij benadering niet zeggen hoeveel verkopingen ik heb bezocht, maar dat waren er toch wel een paar honderd. Een paar zijn er mij om verschillende redenen bijgebleven.
Ik was erbij, toen de duiven van Westerhuis totaal werden verkocht in 1982.
Wat mij daar van is bijgebleven, dat Sander Krouwel deze verkoop behandelde als was het de grote Sander show. Geweldig zoals dit mannetje in zijn goede jaren een zaal met kopers geheel in zijn macht kon krijgen. Op de eerste plaats hadden ze voor duiven verkoop begrippen een zeer luxe zaal gehuurd. Het maakte al indruk bij binnenkomst . De duiven waren zeer speciaal opgesteld, met om de tien een mannetje dat de boel bewaakte.
Bij de aanvang van de verkoop zelf kwam Sander ten tonele in een spierwit pak. Duivenmelkers zijn door elkaar genomen niet van die spektakel figuren maar door zijn speciale opkomst kreeg hij een groot applaus. Hiervoor en hierna nooit meer meegemaakt .
De verkoop zelf werd een groot succes. In verkoop kwamen 111 duiven die gemiddeld iets meer dan 2000 gulden opbrachten.
Voor wie niet weten wie Westerhuis was laat ik hier het voorwoord uit de verkooplijst volgen: