Vanochtend na de duiven gelijk weer vertrokken naar het verre West-Vlaanderen. Dit keer naar de spraakwaterval die Kurt Platteeuw genaamd is. Een man met een eigen visie. Gaat zijn eigen weg en zoals het zich laat aanzien zit hij nog op de goede weg ook. Een paar jaar terug heeft hij heel zijn toenmalige vliegploeg verkocht. Daarna heeft hij zich voorgenomen bij de nieuwe aanvang niet meer te kijken naar afstamming of wat dan ook. Er werd een vliegprogramma uitgestippeld wat beslist niet makkelijk zou worden. Vloog hij in eerdere jaren hoofdzakelijk de grote nationale midfond vluchten zoals Bourges, Chateauroux en andere Toursen, de nieuwe start zou vooral de nationale echte dagfondvluchten omhelzen. Het alom bekende chaossysteem werd toegepast en bij iedere nieuwe vlucht werd het hok opnieuw leeg gemaakt en konden alle inwoners zich opmaken voor de strijd. In 12 weken werden 10 vluchten gevlogen met in totaal 5600 kilometer. Gestart werd er met een blok van vier vluchten Chateauroux, Bourges, Limoges en Chateauroux. Een week rust en weer vier vluchten Brive, Gueret, Limoges en Jarnac. Een weekje rust en dan als slot akkoord het tweeluik Tulle en Angouleme.
Tulle 4172 oude duiven in concours 22-28-29-45-46 etc
5321 jaarlingen in concours 1-2-19-26-27-33-34-35-44-45 enz
Na deze vlucht zult u begrijpen dat er kopers op de stoep stonden, maar ze moesten volgende week maar terug komen. Er moest namelijk nog een vlucht gevlogen worden en daarop ging alles weer de mand in. Inclusief de nationale winnares “JULIA” en haar vader “NOTTING HILL”, beide kandidaat nationale asduif, dus bepaald geen suffertjes.
Angouleme werd afgelopen zaterdag gespeeld, en de mensen die zaterdag duiven hebben op staan wachten hebben wel enig idee hoe zwaar het werd. Nadat vorige week vanuit Tulle de jaarlingen de dienst uit maakten waren het deze keer de overjarige duiven. Het werd nationaal een echte overrompeling.
Angouleme met 5088 jaarlingen in concours 26-43-48-49-50-56 etc
Maar tegen 4564 oude duiven was het fenomenaal 2-8-16-17-18-22-25 etc.
Dat niet alles vanzelf gaat is ook bij Kurt vanzelfsprekend. Hij had maar liefst 132 duiven in de strijd. Daarvan moesten er op zondag 12.00 uur nog 32 komen. Onder deze achterblijvers ook het duifje wat vorige week de 2e nationaal Tulle won. Het duifje wat van Tulle de 1e won arriveerde dezelfde dag maar wel na de prijzen. Haar vader won een prijs 1 op 10. Het systeem van Kurt is dus niet zonder gevaar, maar op zich geeft het toch een andere dimensie aan het duiven houden in 2018.
Na België ook wat nieuws uit Engeland, daar zijn ze volgens mijn zegsman aan de laatste jaren van het bestaan van duivensport in dit land bezig. Bij ons in de lage landen is het al een probleem een mooie ploeg jongen aan de start te krijgen, in Engeland is het schier onmogelijk.
Een berichtje aan de liefhebbers aldaar begon met:
from NEPC ,
Due to lack of young birds racing is suspended for next two weeks.
Oftewel er zijn geen jonge duiven voorradig om een wedstrijd te organiseren.
Hij gaat verder met: 5 regions cancelled racing, no young birds left.
Dus ook 5 andere samenspelen hebben hun vluchten niet kunnen houden omdat er geen jongen meer zijn.
A guy, he’s known as a real youngbird specialist.
Two weeks ago 51 birds to 110 km, after 3 days only 1 came back.
Dit was twee weken geleden.
Deze week weer een berichtje want in de club hadden ze weer 188 bij elkaar gekregen en er kon gevlogen worden. Een vluchtje van een niets zeggende afstand, na 4 uren waren er 6 thuis……
Door ziekte, roofvogels en slechte organisatie staan ze met zijn allen zich af te vragen, WAT NU.
Bij ons gaat het eigenlijk niet veel beter. Ook bij ons zijn er plekken waar de roofvogel een echte plaag is. Ook bij ons gaan er ook steeds meer jongen zomaar dood aan de vreemdste ziektes. En ook bij ons is het verspelen van jonge duiven al meer een gewoonte geworden.
Ook bij ons is best wat te verbeteren in de organisatie.
Het begint al in de meeste clubs. Veel zijn er reeds onder de bestaansnorm verzeild geraakt. Maar gesteund door het niet adequaat handelen vanuit de hogere besturen mogen ze allemaal blijven bestaan. Zelfs in onze eigen stad is het al gaande. Voor de buitenwereld is Dordrecht nog steeds een duiven bolwerk. Maar als je dan gaat kijken hoe het er eigenlijk aan toe gaat dan rijzen de haren je te bergen. In het bezit zijnde van het mooiste/grootste duivenmelkers honk is het toch niet mogelijk om de twee verenigingen te bewegen samen te gaan (er zal wel eens een keer iemand iets verkeerds hebben gezegd). Het resultaat is wel dat wij met maar twee inkorvende liefhebbers de vlucht hebben gecanceld, en de andere club met 6 inkorvende leden echt aan het bestaands minimum zit.
Vanuit de afdeling moet hier eigenlijk wat meer naar gekeken worden. Ik heb het al meer aangekaart. Wanneer gaan we nu eindelijk eens inkorfplekken toewijzen. Het is aan alle kanten een verbetering. Kosten besparend bij het ophalen van de duiven. Er is wat meer controle op van alles. Denk dat het ook wat gezelligheid teweeg brengt want je ziet nog eens een ander dan alleen die drie melkers die je elke week al ziet. Maar er zal wel iemand hard roepen dat hij dan stopt met de sport. So What, door deze maatregel behoud je meer leden dan dat er vertrekken. Het is nu namelijk de hoogste tijd dat je probeert te behouden wat je hebt en niet gaan proberen nog zieltjes te winnen en vanuit de NPO moet je niet echt veel verwachten. Daar plaatsen ze de lostijden op de site als de duiven al thuis zijn. Daar hebben ze een wedvlucht regelement waarin is opgenomen dat men van een middaglossing af kan wijken indien het te warm is om ze op het heetst van de dag te lossen. Dat lossen ze op door ze om half elf te lossen, van beide dus niks (wel knap gevonden) . Daar geven ze ook een paar mensen een vergoeding door het meest vervloekte instituut in leven te houden. Denk niet dat ik moet schrijven wat ik daar mee bedoel. Ik stop maar want anders moet ik nog plek bij mijn provider bij huren.
Misschien komt het niet zo over maar het is allemaal geschreven met de intentie om onze sport toch een beetje op de been te houden. Maar we kunnen ook doen wat de Lemmingen doen en met zijn allen keihard de afgrond in lopen……