Zoals u wel heeft gemerkt zijn we er een paar weken tussenuit geweest. Jaarlijks ga ik een weekje naar China voor duivendingen. Dit jaar ook nog eens een vakantie er aan vastgeplakt in China en Hong Kong. Kortom in totaal 16 dagen geen eigen duiven gezien en/of schoon moeten maken. Hebben ook nog eens een poosje zeer koud weer misgelopen, prima toch. Het kleine weekje duiven dingen bestaat hoofdzakelijk uit het helpen van duivenvriend ChaoDong met selecteren en koppelen. Leuk toch als men denkt dat je er een beetje verstand van hebt. Ook nog een paar vluchtjes meegemaakt. Als je dat daar dan ziet denk je waar maken wij ons dan druk om. Wat denkt u o.a. van een vlucht met het weer zoals te zien is op de foto hieronder.

nevel-in-china

Heel de Nederlandse duivensport zou bij voorbaat in een stuip schieten als je zou zeggen dat er duiven gelost zijn in dit weer. Met I.W.B. voorop die er dan wel een serie onduidelijke termen tegenaan zou gooien waardoor ze er zelf ook niets meer van begrijpen. Maar de realiteit is toch geheel anders. Ik heb al meer geschreven dat volgens mij nevel niet zo’n grote hindernis is. Door het zelf opleren in dit soort omstandigheden was ik tot deze conclusie gekomen. Natuurlijk moet het niet helemaal dicht zitten van de mist, maar dat lijkt mij nogal duidelijk. Zoals de foto laat zien was het op deze dag ook niet echt zuiver weer. Als ik u nu vertel dat er op deze dag een vlucht van 500 kilometer werd vervlogen, los rond 8 uur (het precieze uur van lossing weet ik niet meer) maakten de eerste duiven net boven de 1400 meter. Toen het donker werd was er meer dan 90 % van de duiven. Dat wordt precies genoteerd want alles wat op dezelfde dag, plus een vooraf afgesproken tijd de volgende morgen thuis komt mag de volgende week weer meedoen. Het gaat dan over een serie van vier achtereenvolgende vluchten van dik 500 kilometer. Dus vier weken achtereen 500 kilometer met jonge duiven. Dik 4000 duiven waren ingekorft waarvan er dezelfde dag iets meer dan 3600 thuis zijn. Dan kun je niet spreken van een slecht verloop door de nevelachtige omstandigheden. De jonge duif die na vier vluchten van 500 kilometer gemiddeld de hoogste snelheid heeft gemaakt wint 1.000.000 Chinese Yuan. (ongeveer 120.000 euro) Geen wonder dat de duivensport op dit moment bijzonder populair is in China.

jaap-en-dirk

Vakantie in China. Het is aan de andere kant van de wereld maar het is ook een andere wereld. Als je de kans krijgt om hier op vakantie te gaan moet je dit niet nalaten. Ben inmiddels al ongeveer twintig keer daar geweest. Heb ook de tour langs De Muur, de Verboden Stad, het Terracotta leger etc. wel gezien (meermaals). Sinds een paar jaar gaan we samen met mijn Chinese vriend naar andere plekjes. Zo zijn we nu twee jaar achtereen naar het tropische eiland Hainan geweest. Lekker weer, op dit ogenblik zo’n 25 tot 30 graden. Het is het eiland waar ook de Chinese happy few zich ophoud. Daardoor zijn ook de prijzen een beetje boven gemiddeld. Als je daar bijvoorbeeld een pilsje bestelt heb je gelijk geen dorst meer. In ieder geval wordt je niet snel dronken als je 15 euro voor een flesje Heineken moet neerleggen. Los van dit is het een prachtig eiland ter grote van Nederland. Er is alleen in mijn ogen naast het prachtige weer en de schitterende hotels niet veel te beleven. Een paar maal zijn we op pad geweest naar Chinese bezienswaardigheden. Nu dan weet je eigenlijk niet wat je ziet. Werkelijk voor alles lopen deze mensen massaal uit.

pad-in-park

Een tropisch park waar je werkelijk met z’n allen op een pad van een meter breed een paar kilometer tegen een berg op aan het wandelen bent. Meer is het niet, maar op een goeie dag in Blijdorp komen minder mensen. Nog zo’n attractie; een bezoekje aan een Buddhabeeld. Parkeerplek vinden was al heel bijzonder. Maar bij de ticket verkoop was het werkelijk ongelooflijk. We hadden een soort van chauffeur/gids die voor ons de tickets zou kopen. Na een half uur was ChaoDong het wachten zat en belde de gids op met de mededeling dat het ons verstandiger leek om maar te vertrekken. Buddha hebben we dus niet gezien. Dan maar naar het strand en even lekker langs het water wandelen. Het was opnieuw een soort van aangelegd park. Opnieuw was het weer ruim voorzien van mede belangstellenden. Aantrekkingskracht van dit plekje waren een aantal rotsen. Sommige waren beschreven met wat uitgehouwen Chinese tekens. Het zal beslist belangrijk zijn wat hier geschreven stond want iedereen ging er mee op de foto. Als je dit alles op een rijtje zet denk ik dat die mensen daar toch met heel weinig tevreden zijn en heel veel dingen al heel gauw bijzonder vinden. Wat zijn wij dan toch verwend in Europa.