Nee hij stopt niet met de duiven maar hij hangt zijn tandartsjas aan de wilgen. Op zijn 68e jaar vind hij het genoeg en gaat wat van zijn verdiende vrije tijd genieten. Nu zal die vrije tijd wel meevallen want iedereen die Willem kent weet dat hij altijd als een wervelwind dingen aan het doen is. Misschien komt het volgend jaar zelfs zover dat hij goed gaat vliegen (geintje), maar hij krijgt in ieder geval meer tijd voor de duiven. Of dit een groot voordeel is zullen we volgend jaar gaan zien.
Gisteren een telefoongesprekje met hem gehad. En die gesprekjes met Willem zijn misschien wel kort maar er komt altijd een stortvloed van informatie binnen. Vijf minuten hooguit duurde het gesprek deze keer. Maar er passeerde toch wel een vijftal verschillende items waarover hij zijn mening uitte. Allereerst natuurlijk de vluchten die er aan zaten te komen deze zaterdag. Argenton om half acht gelost, daar waren we het beide over eens, dit zou beslist geen makkie worden. Er staat niet veel wind en daar hebben duiven een hekel aan. De jonge duiven (moeten nog gelost worden als ik dit schrijf ) staan in Asse-Zellik. Bovendien gaan wij waarschijnlijk weer als laatste lossen (om niet in de weg te zitten bij andere afdelingen). Het kan ook voor de jongen best weer eens een zeer lastig vluchtje worden. De temperatuur stijgt vandaag zeer snel en wij kunnen niet meer van de frisse ochtend profiteren.
Over de jonge duiven is Willem tot nu toe nog niet echt tevreden. Het is niet zoals andere jaren. In andere jaren vallen ze als het ware het hok aan als ze thuis komen. Nu is het allemaal nog een beetje flauwtjes. Maar daarentegen valt het met de verliezen dit jaar tot nog toe mee. Er gingen er bij Willem 30 verloren maar hij kon er vrijdag toch nog 207 naar de club brengen. Ik zelf heb er inmiddels ook 30 minder maar dat is van een ploeg die bestond uit 80 eenheden.
Nu we het toch over het verliezen van jongen hebben: Op de website van onze afdeling komt om half elf het volgende bericht;
Oudenaarde is gelost om 10.10 uur met een prima vertrek.
In Asse Zellik moeten we wachten want
we hebben van de Belgen te horen gekregen dat er pertiment geen duiven
gelost mogen worden tussen 10 en 12 uur i.v.m. terugkerende duiven van
de liefhebbers in de buurt. Nou zal u denken, waarom hebben ze dan niet
iets eerder gelost. De lossing stond ook gepland om 09.30 uur en 09.45
uur, maar dit werd 5 minuten ervoor op nadrukkelijk advies van onze metrologische
adviseur niet gedaan omdat er een band laaghangende bewolking de Zeeuwse
kust op kwam waar hij nog niet van wist wat dat precies ging doen. Dus
ik hoop op begrip dat we moeten wachten, dit is echt overmacht! Volgend
bericht dus na 12 uur.
Ik weet ook wel dat je niet alles van tevoren kunt weten, maar dit is toch broddelwerk van de bovenste plank. Allereerst lost men niet voor een beetje ochtend nevel. Dan lost men niet omdat er bewolking misschien onze kant op komt. Brabant lost wel om 8 uur en 8.15, die hebben zeker geen last van de bewolking. Dan lost men niet omdat het niet mag tussen 10 en 12 uur. Dat kun je volgens mij ook een dag eerder weten en je eigen hierop voorbereiden. Het eindresultaat is dat we dadelijk gaan lossen als het 25 graden is. Lang leve de lol (maar niet heus).
De vluchten van gisteren. Dit gedeelte van mijn schrijverij zet ik in de computer op zondag. Al het voorgaande was gebaseerd op verwachtingen. En dan moet een ieder in Zuid-Holland zelf maar invullen hoe hij dat heeft beleefd gisteren.
Eerst waren de jongen en oude duiven aan de beurt vanuit Asse-Zellik, voor mij een vluchtje van 105 kilometer. Gelost om 12.15 uur stonden we knap in de zon te koekeloeren toen ze moesten komen. De eerste duif in beeld was een oude duivin. Zij maakte een rondje eer zij aanstalten maakte om te dalen. Maar intussen werd ze geklopt door een jonge duif. Dit vond ik zeer verbazingwekkend want als je in de week zou zien hoe slecht de jongen binnen komen zou je dit beslist niet verwachten. Maar dat was vorige week bij de africhting ook al zo. Ook toen kwamen ze eigenlijk best goed naar binnen. De jonge duiven kwamen best vlot in het begin, een zevental zomaar in een paar minuten. Maar om direct te zeggen dat het kopduiven zouden zijn durfden we echt niet. De duiven kwamen daarvoor veel te veel uit de westkant, wat meestal het geval is wanneer het een beetje warmer dan normaal wordt. Het werd een meevaller van de bovenste plank toen de uitslagen op de website van compuclub verschenen. Van alle jonge duiven die om 12.15 gelost werden was de 17-649 de snelste. Met een snelheid van 1464 mpm liet hij 10.069 duiven achter zich. De uitslag in de kring was ook niet slecht tegen 3137 duiven 1-5-6-7-8-23-24 etc 16 prijzen van de 50 is nog een beetje min maar hopelijk wordt dat wel beter de komende weken. De vier oude duivinnen die mee waren op Asse-Zellik wonnen tegen 1277 duiven 3-68-83-226. Was ook prima. En dan begon het lange wachten. De mooiste vlucht van de dag. Argenton voor mij 625 kilometer. Op deze vlucht had ik 26 duiven mee 15 duivinnen en 11 doffers. De lijsttrekkers voor deze vluchten zijn “JOEY” en “SIFRA”. Op een gegeven moment een berichtje dat er een duif op 16.13 uur in Achthuizen was gearriveerd. Dan moeten de duiven van mij nog een 20 kilometer. Dus om die te kloppen graag nog voor half vijf een duif over de antenne. Is best een opluchting als er dan om 16.28 een duif aan komt klapperen. Nog mooier als blijkt dat het de grote favoriet is nl. “JOEY”. Net binnen valt er nog een duif en opnieuw 16.28 uur geeft de klok aan. Dit is een regelmatige prijsvlieger maar beslist geen favoriet. Twee jaar oud en nog geen naam verdiend maar wie weet de komende weken. Even de duiven op APP zetten en kijken of er verder wat is gemeld. Maar zowaar nog een duif meld zich, ditmaal het andere favorietje “SIFRA”. Bij haar geeft de klok 16.30 uur aan. Dan duurt het meer dan een kwartier voordat het peloton binnen komt. De totale uitslag is meer dan prima, 15 prijzen van 26 duiven. In de afdeling tegen 8125 duiven 12-13 en 25. Voor de Bosuaatjes een prima dag.