Normaal is het in duivenland dat in de wintertijd je uit kan kijken naar versterking van je kolonie. Vroeger en dan heb ik het over een tiental jaar terug in de tijd, had je ieder weekend wel ergens een publieke verkoop van duiven. Eén van de eerste verkopingen die ik bezocht en dan heb ik het over misschien wel vijftig jaar terug, dat was in de Dordtse Bond. Ik weet niet meer welke Dordtse liefhebber toen op hield met de duivensport. Wat ik wel nog weet is dat er werkelijk alles te koop was op deze veiling. Toen de duiven verkocht waren begon men met de verkoop van de andere spullen, broedhokken, broedschotels, manden, de klok het hok enz. Je kon je helemaal installeren als duivenmelker op zo’n verkoop.

Publieke verkopingen zijn er nu nog steeds maar ze zijn te tellen op één hand. Sportblad De Duif is nog steeds organisator van die verkopingen. Door de jaren heen hebben zij wel bewezen daarin van eenzame klasse te zijn. Maar tijden veranderen en zo ook het systeem van handelen in duiven. Met de komst van het internet kon je heel de wereld in je huiskamer krijgen. Daar zijn handige jongens heel voortvarend op ingesprongen en hebben in korte tijd het kleine wereldje wat eigenlijk een publieke verkoop is open gegooid en kon je duiven wereldwijd te koop aanbieden. Op dit moment is daar de organisatie die achter de website van PIPA schuil gaat, marktleider in. En dat is te merken. Heb eens gekeken wat er bij hun nog op het programma staat deze winter. Ik kwam tot het niet zo kleine aantal van 61 verkopingen vanaf nu t/m 13 maart 2016. Ongelooflijk veel geld gaat hier in om. Vind het nog steeds onvoorstelbaar dat er zo maar duizenden euro’s worden uitgegeven aan duiven waar niet meer van bekend is dan de stamkaart. Veel geld uitgeven voor een duif is helemaal geen probleem als hij maar een evenredige erelijst aan vlieg- of wel kweek resultaten heeft. Zeker geen geld voor een duif die ik nooit heb gezien. En dat is waar ik mij steeds weer over verbaas. In wezen koop je alleen een goed gevulde stamkaart. Maar ik zal het wel verkeerd zien.

Vroeger ging ik veel naar publieke verkopingen om alleen maar die superkampioentjes te bekijken. Mijn portemonnee was net groot genoeg om een kopers kaart te kopen. U weet wel zo’n kaart die je moest aanschaffen voor een paar gulden. Hiermede verwierf je het recht om de duiven te bekijken. Dat geld kreeg je dan terug als je een duif kocht. Ik kan u vertellen dat ik het geld van mijn koperskaart de eerste paar jaar nooit heb terug gekregen. Ik heb het altijd leuk gevonden om verkopingen bij te wonen. Heb door de jaren heen ook veel bijzondere duiven in mijn handen gehad. Van heel vroeger weet ik mij nog te herinneren: verkoop van een ronde jongen van Pol Bostijn in Brussel. Hier gingen we heen met zijn drieën: Cees Ooijen (mijn zwager) Frans Breibach (zijn zwager) en ik zei de gek. Het werd één van de eerste verkopingen waarvan ikzelf terug keerde met een gekochte duif in mijn mandje.

Gisteren weer eens naar een publieke verkoop geweest. Het was de totale verkoop van Nico Pronk. Eigenaar van P & P duiven centrum stopt met de actieve duivensport en bracht een meer dan goede collectie duiven op de verkooptafel. Ik ken Nico nog vanuit de periode rond 1980. Toentertijd deed ik tezamen met Dick Leeuwerke nog verkopingen organiseren. Wij hebben dan ook een paar keer een ronde jongen voor Nico verkocht. In die periode deed Nico samen met hr. Deurwaarder en vlogen onder de naam Deurwaarder-Pronk zo’n beetje heel Noord-Holland onder de tafel.

verkoop Pronk

Maar terug naar de verkoop van afgelopen zaterdag. Een prachtige ploeg duiven werd er aangeboden. De opkomst had best wat beter mogen zijn. Maar uiteindelijk was het een mooi totaal bedrag wat de duiven hebben opgebracht. Duurste duif was de “SUPER 03” een naam die die duif niet voor niets had gekregen. Hij werd voor het mooie bedrag van 33.000 euro verkocht naar China. Voor de mensen die niet waren komen kijken en zelf niet zoveel goede duiven hebben was het duidelijk een gemiste kans. Er werden werkelijk hele goede duiven voor een schappelijke prijs aan de man gebracht. Maar ja als je niet komt kan je ze ook niet kopen.

Gust