Dat is het zeker. En er staat ons de komende tijd nog wat te wachten als je de weervoorspellers moet geloven. Veel duiven die van lieverlee er de brui aan geven. Maar daar heb ik het vorige week al over gehad. In vroeger jaren had je in zo’n warme periode in no time een massa opvangers. Zeker als zo’n warme periode gelijk liep met de tijd dat er veel jonge duiven werden opgeleerd. Weken achtereen bijna elke dag een vreemde duif in je hok vinden was maar heel gewoon. De laatste jaren is dat ieder jaar wat minder geworden. Toch zeer opvallend. Er worden meer dan normaal jonge duiven verspeeld. Op sommige momenten massa’s tegelijk en in verhouding lopen er in ieder geval bij mij beduidend minder vreemden binnen. Ik denk dat dit veel te maken heeft met het grote aantal roofvogels wat er rondvliegt. Niet zo heel veel jaren geleden kwamen duiven nog massaal boven water na een paar dagen zwerven. Nu is het eerder uitzondering geworden als er nog duiven terug komen na meer dan twee nachten buiten verblijf.
Over opvangers gesproken. Gisteravond liep er een oude duif binnen en vanochtend een jonge duif. Op zo’n moment is de NPO site toch wel erg handig om de eigenaars op te zoeken. De oude duif was volgens de database van de NPO van een liefhebber uit Harlingen (niet echt naast de deur). Toen ik hem het ringnummer gaf kon hij niet gelijk zeggen wat voor een duif dit was. Vroeg of hij mij later terug kon bellen dan kon hij even uitzoeken hoe het zat. Een half uurtje later de liefhebber weer aan de telefoon. Hij vertelde dat hij een pietje precies was in het boekhouden van de duiven maar deze duif kon hij niet thuis brengen in zijn administratie. Waarschijnlijk een ring die hij toentertijd aan een andere liefhebber had gegeven ( volgens mij toch niet zo erg precies in de boekhouding). Dus moest ik maar kijken wat ik er mee deed, hij kon mij niet verder helpen. Zo op het eerste gezicht is het niet echt een slechte duif. Hij heeft het ringnummer NL16-1027031. Mocht er per ongeluk een lezer zijn bij wie dit nummer bekend is hoor ik het wel, anders krijgt hij nog een paar dagen eten en dan moet hij zelf maar de weg naar Harlingen hervatten.
De jonge duif van deze morgen ook opgezocht op site van de NPO. Dit duifje komt uit de buurt van Roermond. Eerste telefoontje kreeg ik de vrouw van de melker aan de lijn. Op haar vraag; Is het een duif van gisteren ? Kon ik in al mijn wijsheid alleen maar melden dat dit er niet op stond. Haar man was niet thuis, of ik om half twee terug kon bellen. Later kreeg ik inderdaad de melker zelf aan de lijn. Zijn eerste vraag was “wat is het nummer”. Het is de 073 zei ik tegen hem. O die kom ik beslist niet halen, dat is een pauwstaart, is zijn respons. Gooi hem maar los en als hij terug komt ruim je hem maar op, nog bedankt en de groeten. Veel liefs uit Limburg, zou ik er bijna aan toevoegen.
De Nationale Chateauroux bracht mij niet echt wat ik stiekem verwachtte. Een nationale lossing geeft toch altijd een ander verloop dan dat je verwacht. Tenminste, dat is toch mijn ervaring. Nogal eens andere duiven voorop en een concoursduur die altijd wat langer is. Zal wel komen door de grotere spreiding. Zoal ik vorige week vermeldde was ik van plan al mijn duiven in te korven. En dat heb ik ook gedaan, 38 stuks in totaal moesten het maar laten zien. In de afdeling werd de eerste duif van mij afgevlagd op de 13e plek tegen bijna 5000 duiven. Een mooi begin van een prima serie zou dit moeten worden maar daar dachten mijn duiven anders over. De tweede duif melde zich pas 20 minuten later en die wint prijs 163. Daar had ik de hele ploeg dus niet voor ingekorfd. Maar het is zoals het is. In totaal 14 prijzen, was ook niet je van het.
Wat mij vooral tegenviel was het resultaat van mijn eerste drie getekende duiven. De eerst getekende “SIFRA” heeft nog net prijs. De tweede getekende “WINNY” stond na drie fondvluchten als 2e kampioenduif in de afdeling, kwam pas om 18.30 boven water. En de derde getekende de “700”, een jaarling die stond 12e kamp duif in de afdeling, kwam pas de andere dag. Kortom een tegenvaller op alle fronten.
De jongen daarentegen was weer een meevaller. Ik zit nog steeds met de gedachte dat de eerder verwoestende ziekte wellicht schade heeft achtergelaten. Daar was in ieder geval deze week niets van te merken. Ik had er 48 mee en daar zijn er nog twee van onderweg, heel toevallig (of niet) twee duiven uit één nest. De rest was heel vlot thuis.
In de club tegen 256 duiven 2-3-4-5-8-11-13-14
En in de kring tegen 2755 duiven 6-14-15-21-26 etc
Voor komend weekend ziet het er naar uit dat er best wel eens van losplaats veranderd kan worden. Als het echt zo tropisch gaat worden als men voorspeld dan ga ik toch echt een beetje uitkijken wat ik ga doen. Normaal gesproken ben ik niet zo moeilijk maar ik heb elke duif hard genoeg nodig voor volgend jaar.