En dan heb ik het niet over de liefhebbers maar over de vogels. Ik geloof niet dat ik een jaar heb meegemaakt dat het week voor week zo hard werken is voor de duiven. Zo uit mijn hoofd hebben we geloof ik één vlucht gehad waar ze echt de wind mee hadden maar toen regende we van de straat toen ze thuis moesten komen.
Duiven die dit seizoen excelleren daar kun je volgens mij een hok mee opbouwen. Je zal ook zien aan het eind van dit seizoen dat er een paar ongelooflijk goede duiven de asduif kampioenschappen gaan winnen.
Zoals de meeste lezers weten ben ik een groot volger van wie er zoal in België de dienst uitmaakt.
En daar zijn op dit moment een paar duiven die echt uniek zijn. Zo bezit Gino Clicque een duif die gisteren de 1e Nat Chateauroux wint tegen 12.942 concurrenten. Maar deze jaarling won ook nog: 18e Nat Bourges 19.133 d. 67e Nat Gueret 8517 d. 5e Clermont 1034 d. 24e Argenton 4079 d. etc Kortom, een super kampioen.
En als u dan weet dat er in ieder geval twee duiven zijn die er beter voor staan om de nationale asduif competitie te winnen dan begrijpt u wel wat voor een superduif je moet zijn om asduif te kunnen worden.
Maar de strijd is daar nog niet gestreden. Er volgen nog een paar nationale vluchten waarop er weer nieuwe kandidaten tevoorschijn kunnen komen.
Op de fond vliegt er ook een aparte bij de gekende Liliane Demely. Deze tweejarige doffer wint gisteren de 1e Nationaal Limoges tegen 9173 duiven, maar wint een paar weken eerder van een keiharde Brive al de 2e prijs Nationaal tegen 8865 duiven. Over de andere mooie prijzen die deze al won zullen we het niet hebben.
Ze zullen net als andere jaren niet talrijk zijn de echte supers maar ik denk dat ze dit jaar een echte meerwaarde hebben als toekomstige stamduiven.
Wie voor mij de allerbeste speler in België is op dit moment op de grote midfond is zonder lang te moeten nadenken Luc & Hilde Sioen. Vooral met de oude duiven staat er dit jaar geen maat op. Gisteren vanuit Chateauroux was het voor de zoveelste keer bingo. Er stonden hier 8741 duiven in concours en de Sioentjes pakken weer uit met: 16e-22e-35e-39e-44e-55e-83e enz. in totaal 12 prijzen van de 17 die zij er mee hadden. En dit gaat zo week voor week op de nationale grote midfond vluchten.
Maar ook hier in Nederland is het week voor week werken geblazen. Iedere week je duiven maar inkorven is dit jaar vragen om problemen. Goeie duiven hebben ook een moment rust nodig. Het zijn geen machines. En dan heb ik het nog niet eens over de halve goede duiven die het ook maar moeten bolwerken. Vooral de laatste paar weken is het uitzonderlijk als je dezelfde dag al je duiven weer op je hok hebt. Natuurlijk ging dit wekelijks inkorven al jaren goed. Maar toen werden ze niet iedere week blootgesteld aan de huidige omstandigheden.
Dat het allemaal zwaar is dit jaar zie je ook aan de deelname. Vorig jaar was Argenton de vierde dagfondvlucht die gevlogen werd. Dit jaar is Argenton de derde dagfondvlucht. In 2017 waren er nog 8125 op de vierde vlucht nu in 2018 op de derde vlucht nog 5849 stuks in de manden.
Dit geeft toch wel aan dat het op dit moment oppassen is wat je met je duiven doet.
Zelf ben ik ook een beetje voorzichtig naar Argenton gegaan. Ik heb er 10 uitgezocht die ook op de eerdere dagfondvluchten goed voor de dag kwamen. Alle overige oude duiven werden tezamen met de jongen naar Duffel ingekorft.
Op zaterdag werd het opnieuw warm en loodzwaar voor de duiven. De jonge duiven gingen hun eerste vlucht nu echt afwerken. Ook hier was voorzichtigheid geboden. Het is natuurlijk niets nieuws dat jonge duiven voor de eerste keer met warm weer lossen niet ideaal is. Maar ook dit moeten ze leren. Al een paar keer deze week op het internet gelezen dat onze vrienden van het IWB voorstander waren geworden om de jonge duiven bij warm weer NIET vroeg te lossen. Ik denk dat ze bang waren dat de jongen koude voetjes zouden krijgen. Hoe krijg je het verzonnen. Als je dit soort adviezen gaat geven is het toch voor iedereen wel duidelijk dat je als wedstrijdbegeleiding niet echt geloofwaardig meer overkomt. In de politiek wordt er dan netjes gevraagd of je zelf je conclusies trekt ofwel wordt je weggepromoveerd. In dit geval zou ik opteren voor beiden.
Maar terug naar de duiven. De oude en jonge duiven werden tezamen gelost in Duffel, voor mij net geen 80 kilometer. In eerste instantie dacht ik dat onze afdeling het advies van de IWB ging uitvoeren maar later werd het duidelijk dat er gewoon teveel wagens op dezelfde losplaats stonden en er op elkaar gewacht moest worden. Maar al met al werd er pas om 9.45 uur gelost. Niet het ideale scenario maar het kon niet anders.
De regelmatige lezers weten inmiddels wel dat mijn jonge duiven dit jaar op zijn zachtst gezegd een half jaar shit achter de rug hebben. Van ziek zijn tot zelfs dood gaan en opleren met grote verliezen en bijna niet trainen rond het huis, een vol uur vliegen was heel gewoon als je de hele week bij elkaar optelde.
Twee weken terug de knoop doorgehakt en opnieuw op gaan leren, ondanks dat ze nog steeds niet trainden . Iedere dag weggebracht van 10 tot uiterlijk 50 kilometer. In totaal 11 keer in 13 dagen. Met 59 gestart (dit waren er 117). Op vrijdag 46 ingekorft, 3 opgeruimd ( te slap ) 3 krijgen een week respijt, en door het opleren 5 stuks gewond. Dus in totaal maar 2 verspeeld.
U kunt wel begrijpen dat ik niet met veel vertrouwen het jonge duiven seizoen tegemoet ga.
Maar de eerste vlucht werd een meevaller wat betreft de jongen.
Met 263 duiven in concours win ik. 1-3-5-7-9-11-12-13-14-16-17-18-20.
In het rayon 1273 duiven 3-13-18 enz. en 21 prijzen van de 46 en bovendien maar 1 jong kwijt.
Daarentegen maakten de oude duiven op het zelfde vluchtje er een potje van.
In het rayon stonden 1188 duiven en daar win ik 22-35-55-74 en 15 van de 31 er in.
Niet echt een mooie voorbode om later op de dag eens met een gerust hart te gaan zitten wachten.
Het werd onbetwist de zwaarste vlucht van dit seizoen en dan moeten ze in super conditie zijn.
Zo niet dan zal de 625 kilometer zwaar wegen.
Met 10 duiven mee win ik in de kring van 505 duiven 9-20-21-30-46-95. Het is niet super maar er zijn er ongetwijfeld die het met iets minder moeten doen.
Gelukkig geeft het weerbericht volgende week weer 28 graden en noorden wind op.
We kunnen er weer tegen.