Want hoe lang je ook duiven hebt en hoeveel jaren ervaring er achter je naam staat, zoals het vliegseizoen voor mij tot nu toe verliep was niet om nu eens rustig achterover te leunen en de volgende vlucht met groot vertrouwen af te wachten.
Een eerste vlucht ging zoals de voorbereiding hiervoor was. Weinig met de wagen getraind. Dus meer dan tevreden over de uitslag.
De tweede vlucht was werkelijk super, de vier eerste prijzen in de kring tegen 4000 duiven.
De derde vlucht prima weer en het zag er naar uit ( en gebeurde ook ) dat de goede hokken zouden domineren. Alleen bij mijn duiven stokte het even, twee vroege duiven en dan te lang in de wachtkamer naar de derde duif. Wel prijzen genoeg maar niet wat ik er van verwachtte met dit weer.
Dan de vierde vlucht, niet echt weer om nu eens te kunnen uithalen. Je ziet dan vaak heel veel verschillende namen in de eerste 10/20 prijzen. Voor mij was het compleet een drama. Echt een uitslag die je snel wel of niet moet vergeten. Wat het wijste is weet ik in dit geval ook niet.
In aanloop naar de vijfde vlucht werd mij wel duidelijk dat de gedragingen van de vliegploeg was zoals je wenst dat hij is. Vliegen dat het een lieve lust was, en vooral met een echte bloedgang. De duivinnen waren helemaal een lust om naar te kijken. Die vlogen echt om het hardst.
Terwijl de doffers als ze goed zijn meer hun eigen weg gaan, is het met duivinnen net andersom. Ik was hier in ieder geval uiterst tevreden over.
Maar dit alles deden ze ook de drie vorige weken, dus geen garantie voor een goede uitslag.
Het weerbericht voorspelde bovendien prachtig weer en een ONO windje. Kortom zoals het er naar uit zag zouden de jongens van de mannen gescheden worden. Kwaliteit alleen zou niet genoeg zijn, er moest ook conditie op de duiven zitten.
Althans zo denk ik er over en niemand kan mij dit uit mijn hoofd praten. Maar zoals het verloop tot deze vlucht verging was het toch één grote twijfelarij hoe ik er eigenlijk voor stond op dit moment .
De vlucht was dit keer vanuit Pontoise, voor mij iets meer dan 350 kilometer. Er waren door mij 53 duiven in de korf gedaan, alles was mee.
Om 8.30 uur werden de duiven gelost met een kalme NO wind. Een kleine rekensom maakte duidelijk dat er duiven geklokt moesten worden rond half twee. Ik verwachtte een snelheid van 70 kilometer per uur voor de sterksten. De eerste melding gaf aan dat we er niet ver naast zaten met deze schatting. Zoals te verwachten met deze wind was de eerste melding aan de westkant, nm Stad aan het Haringvliet daar kwam de eerste duif aan 1154 mpm. Omgerekend zou er dan bij ons een duif boven het hok moeten verschijnen om 13.35 uur. Het gebeurt niet zo snel maar bij mij kon je om die tijd een ei in mijn r…t gaar koken. Uiteindelijk had ik voor mijzelf besloten voorafgaande aan deze vlucht dat dit wel eens erop of er onder zou kunnen zijn voor 2018.
Maar eindelijk op 39 een duif 1142 mpm gaf de wekker aan. Met enige regelmaat volgden ze elkaar goed op. Na goed 20 minuten waren er 20 thuis en inmiddels kwamen de meeste appjes ook met enige regelmaat binnen. Daar kon ik uit opmaken dat mijn duiven mij niet in de steek hadden gelaten en een prima uitslag bij elkaar hadden gevlogen.
In de club tegen 630 duiven werd het 1-2-3-4-7-8-12-14-17-19-20 etc
In het samenspel tegen 3991 duiven 4-8-13-14-22-25 etc
Totaal goed voor 33 prijzen van de 53.
Dat het een pittig vluchtje was geworden bleek wel bij het afslaan. Op dat moment waren er echt nog een groot percentage duiven niet thuis. Bij mij moesten er toen nog 10 komen. Bij thuiskomst van de club nog vijf. Zoals gewoonlijk kwam er toen na vijf uur geen één meer bij. Deze morgen rond negen uur, binnen een half uur waren er weer vier gearriveerd. Dus nog 1 en dat valt ook weer mee.
De doffer die de eerste wint is een jaarling die ook als jonge duif heel goed kwam, maar dit jaar tot op heden nog geen broedhok heeft weten te bemachtigen, hij zit alleen op de vloer ook zonder duivin.
De derde en vierde duif waren de 1e en 2e getekende , de eerst getekende “MACSIE” is een duivin waarvan de doffer sinds de eerste vlucht ook niet meer op het hok zit. Die laat nog geen andere doffer toe in haar broedhok.
Waar zouden deze duiven nu eigenlijk voor naar huis komen? Weet van lieverlee wel dat er veel theorieën zijn die je zonder blikken of blozen in de container kan dumpen.