Krijg de laatste tijd nogal wat vragen over hokkenbouw en hoe die dan zou moeten zijn. Vind het zeer moeilijk deze vragen te beantwoorden. Ik heb totaal geen verstand van hokkenbouw. Dan bedoel ik niet hoe je een hok moet bouwen want ik weet ook wel dat je daar spijkers, schroeven en een partijtje hout voor nodig hebt, dat is het probleem niet. Het probleem wat ik heb is dat ik niet vanaf mijn plek achter de computer kan zien waar en hoe de verschillende hokken geplaatst zijn.
Denk dat het veel verschil maakt of het hok in open terrein staat of helemaal ingebouwd is op een achterplaats. Komt nog bij dat het weer zoals wij dit kennen bijna iedere dag anders is. Ga dan maar eens een hok fabriceren dat altijd even goed is, ongeacht het weer en temperatuur. Het is ook niet eerlijk om mij te vragen hoe een hok er uit zou moeten zien. Zou haast durven zeggen dat er net zoveel verschillende hokken zijn als voersoorten en op al deze hokken wordt dan super gevlogen. Wat ook waar is, plaats hetzelfde hok bij een vriend zes straten verderop en het is misschien waardeloos. De beste hokken zijn die waar de meeste goede duiven op zitten. Want meestal wordt het falen gezocht in het slecht functioneren van het hok maar ik ben er van overtuigd dat het hoogstwaarschijnlijk meer ligt aan de kwaliteit van de duiven die op het hok aanwezig zijn als aan het hok zelf.
Een voorbeeld op eigen hokken. Ik heb vanaf 1985 met de oude duiven gevlogen op een gewoon standaard hok zoals iedereen die heeft. Verluchting in het plafond door middel van een strook van 50 cm over de hele lengte van het hok. In de vloer zat vloerverwarming die gedurende het hele vliegseizoen aanstond door middel van een hygrometer. Die was dan ingesteld op 65 % vochtigheid.
En dat was het. Wat ik op deze hokken heb gewonnen moet ik niet vermelden hier, wat is er niet op gewonnen. Dit was dus een gewoon dicht hok. De laatste jaren heb ik de oude duiven gespeeld op een hok waar een ren voor stond die alleen aan de voorkant open is. Daar werd geen verwarming in gebruikt. Daar zaten de duiven dag en nacht met een open raam van een vierkante meter. Het hok zelf was helemaal dicht de verluchting geschiedde door het open raam. En op dit totaal andere hok werd ik nationaal kampioen op de dagfond en won ik meerdere NPO vluchten.
Wat beide hokken wel gemeen hadden was dat ze heel erg droog zijn, ook het hok waarvan de ramen dag en nacht open staan. Geen stinkende boel door een te hoog vochtigheid gehalte. Verder moet het toch niet zo moeilijk zijn een goed duivenverblijf te maken.
Daarom blijf ik erbij dat je hok net zo goed is als de kwaliteit die er op zit.
Deze week werden de vluchten voor jonge duiven afgelast. Volgens mij een prima besluit. De verwachting was bloedheet weer en een ZO wind. En vooral dit laatste is meer en meer een zekerheid voor onregelmatige concoursen. Duiven verspelen met ZO wind is bijna onvermijdelijk. Zaterdag werd er alleen met oude duiven gespeeld vanaf Peronne en ondanks de korte afstand was het een zeer onregelmatige vlucht. Bovendien maakt deze ZO wind het voor ons aan de oostkant wel een wedvlucht maar geen wedstrijd. Omgekeerd zal dit ook wel zijn als de wind vanuit het westen waait en je aan de kust woont. Maar dan is het altijd nog zo dat als de wind recht uit het oosten komt en de snelheid er een beetje af gaat je nog altijd een kans hebt. Maar met ZZO wind is het een onmogelijkheid fatsoenlijk op de uitslag te komen.
Van Peronne was het weer zover. De eerste duif in Dordrecht valt hier bij good old Cor van Es om 10.05 uur op een afstand van 237 km. Maar…. de snelste duif van het hele concours viel in Naaldwijk bij de Comb Kester-Verhoef, 26 minuten eerder en 11 kilometer verder. Voor mij het overtuigende bewijs dat het wel een wedvlucht was maar geen wedstrijd. Bovendien zijn er weer onevenredig wat duiven achter gebleven voor zo´n kort vluchtje. De concoursduur van 41 minuten in het samenspel is ook niet wat je noemt normaal voor een vitesse vlucht.
Ik ga zelf daarom in de toekomst zeker extra aandacht schenken aan wel of niet meedoen wanneer de wind voorspelling aangeeft dat er ZO wind verwacht wordt.
En zowaar, als alles goed gaat deze week gaan we a.s. zaterdag weer eens meedoen.