Prachtig weer en een hele serie vluchten op het programma. Veel zon en een kalm oostenwindje. Levensgevaarlijk voor de eerste jonge duivenvlucht vanuit Duffel. Er hoeft maar niks aan te mankeren qua voorbereiding ofwel gezondheid en je bent de Sjaak. Dezelfde Duffel is een Vitesse vlucht voor de oude duiven. Dus jong en oud tegelijk los. Dat routine op dit vluchtje een wezenlijk verschil teweeg brengt is niet verwonderlijk. Bij de oude duiven stond het concours toch nog 15 minuten open, hier won de snelste duif met een snelheid van 1320 mpm. De jonge duiven hadden er duidelijk meer moeite mee. Snelste duif van 2222 concurrenten maakte 1263 mpm en hier sluit het concours na 38 minuten en zoals verwacht heel grote verschillen per liefhebber. Sommigen wisten de dag af te sluiten met maar enkele of geen jongen meer onderweg. Maar anderen konden hun wonden likken en zien dat ze morgen aan de goede kant van de medaille zitten en nog een mooi aantal jongen terug krijgen.
Natuurlijk waren we voor dit vluchtje weer paraat bij broer Ton. Maar liefst 63 duiven had hij op dit vluchtje mee. Hij kwam aan dit aantal door 17 oude en 46 jongen in de mand te steken. Het werd ondanks een goede conditie van de duiven een teleurstellende uitslag. Hij won 6 heel gewone prijzen in de club met de oude duiven en 18 prijzen van de 46 jongen en ook hier te laat begonnen.
Het klokje inleveren werd om 7 uur in de avond gedaan, eerst moesten de duiven vanuit Issoudun nog thuis komen. Het was gelijk een mooi ijkpunt van hoe de werkelijke schade met de jonge duiven was. Erik had alles thuis (30). Peter moest er nog 3 van de 48. Broer Ton moest er nog 7 van de 46. Bart had er 23 thuis van de 66. En zijn broer Gijs heeft de grootste klap ontvangen en moest er nog 34 van de 41 thuis krijgen. Zoals voorspeld grote verschillen.
De oude duiven kregen een echte ouderwetse kuitenbijter voorgeschoteld. Er kon mooi op tijd gelost worden te Issoudun. Deze duiven konden zich opmaken voor een echte krachtmeting. Dit keer was het een echte wedstrijd zoals je er altijd maar een paar op een heel seizoen hebt. Ook nu moest er net als de voorgaande Vierzon hard gewerkt worden maar dit keer was het van begin tot eind een eerlijk concours waarop alleen de sterksten konden zegevieren.
En dat men over sterke jongens moest beschikken was wel duidelijk. De eerste duif van het concours maakte 1162 mpm en het duurde maar even 1.40 uur eer de prijzen verdiend waren. Dan moet er nog driekwart zien thuis te komen.
Vriend good old Jan Ouwerkerk schoot weer eens uit zijn slof en maakte een prima uitslag. Er waren in de afdeling 5531 duiven in concours en Jan wint daarvan 16e-25e-81 en 7 van de 10 ingekorfde duiven winnen prijs. Trouwens op alle drie de Fondvluchten tot nu toe wint hij prima zijn prijzen. Van de rampzalige Vierzon maakt hij 6 prijzen van de 10. En de eerste vlucht vanuit Blois waren opnieuw 7 prijzen van de 10 beginnend met de 30e tegen 15.362 duiven.
Dat het een superzwaar/slecht seizoen op de dagfond is blijkt wel, 15.362 duiven op de eerste vlucht en op derde vlucht Issoudun nog maar 5531 duiven. Het verval is denk ik nog nooit zo groot geweest als dit seizoen.
Ben op de vlucht vanuit Issoudun geen duiven op gaan wachten. Deze keer ben ik weer eens bij mijn Belgisch/Nederlandse vrienden Jan en Rik Hermans de duiven op gaan wachten. Daar werd gespeeld vanuit Argenton, een vergelijkbare afstand als Issoudun bij ons. Rik & Jan hadden er 33 in de korf, dit zijn alle vliegduiven die ze hebben zitten. Zij doen alleen mee op de Nationale GMF vluchten, maar dan wel met hun hele bezit aan vliegduiven zowel doffers als duivinnen. De provinciale tussenvluchten wordt heel zelden ingekorfd.
Op deze nationale vluchten kun je haast tot op de minuut zeggen hoe laat je moet klokken. Dit komt door het zeer mooie aanmeldsysteem. Iedere duif moet worden aangemeld in België maar dit gebeurd bijna automatisch door het gebruik van de computer. Als het allemaal goed staat afgesteld op je hok dan gebeurt de melding tegelijkertijd dat de duif over het EC systeem loopt. De enige handeling die er moet gebeuren is dat van de twee eerst aankomende duiven per categorie (oud / jong) een gummiring op de ouderwetse manier ter controle moet worden geconstateerd.
Dit houdt in dat je met je laptop op schoot precies kan volgen wanneer en welke prijs je gaat winnen als er op dat moment een duif bij jou op de klep zou vallen.
Maar terug naar de vlucht Argenton. Na een half uurtje de lucht afturen waren er ineens twee die een rondje om de hokken van Rik en buurman Danny VanDijck maakten. Dat bleken nog twee nakomende jongen van de midfondvlucht bij buurman Danny te zijn. Maar niet kort daarna dan toch een duif die het echt liet zien dat ze zin had om thuis te zijn, daar zat echt de drang van een prijswinnaar op. Dan is het nog wel even afwachten naar welk hok ze valt maar het was er één voor de Hermansen. Een dochtertje van superduif “COWGIRL” die duidelijk de goede genen van mama mee heeft gekregen. De laptop geeft aan dat ze rond de 10e prijs provinciaal tegen 2804 duiven gaat winnen. Een mooi begin van een redelijk goede uitslag. Van de 33 duiven winnen er 22 prijs, dit is dan wel met prijzen 1 op 3. Ook hier staat het concours net als bij ons 1.40 uur open maar zoals eerder vermeld wel 1 op 3. Als er net als bij ons 1 op 4 zou worden gespeeld zou het bij de oude duiven een uur hebben open gestaan. En bij de jaarlingen 1 uur en 10 minuten.
Op het nationale front waren er twee uitgesproken uitblinkers. Ik moet het dan nogmaals over een paar duivenvrienden hebben namelijk Luc & Hilde Sioen uit Moorslede. Als Luc & Hilde aan de boom schudden dan vallen er meestal echte gouden appels uit, ook deze keer was het weer bingo. Nationaal staan ze als 3e 4e en 5e gemeld bij de 15.247 duiven. Bij de jaarlingen waarvan er 22.835 in concours staan ze als 7e op de meldlijst. Dit waren 4 duiven binnen 5 minuten. Des te opmerkelijker is het dat dit vuurwerk gemaakt wordt met grotendeels Hollandse duiven via Willem de Bruijn en de Hermansen.
Ook de beste spelers van dit moment in België de Gebr Vandenheede maken een uitslag die van een andere planeet is. Zij spelen met de grote mand maar dan nog is het fenomenaal. Trouwens ook met de kleine mand zijn ze geduchte tegenstanders, een voorbeeld: vorige week vanuit Cahors winnen ze nationaal de 1e prijs en winnen al hun ingekorfde duiven prijs, dit waren er namelijk maar twee. Terug naar Argenton, daar werd duidelijk met de grote mand ingekorfd en dat heeft de concurrentie geweten. Freddy & Jacques waren met ongeveer 165 duiven de strijd aangegaan. En op de meldlijst staan ze voorlopig bij de oude duiven 15-19-20-37 enz Bij de jaarlingen is het iets indrukwekkender: 3-5-12-16-21-28-42enz in totaal 24 duiven binnen 19 minuten.
Voor de fondmannen was deze zaterdag beslist nog niet ten einde, als je zin had kon je nog duiven opwachten vanuit Montauban en Pau met een uitloop naar zondag. En dan was het feest nog niet over want ook Bordeaux staat voor zondag gepland. Je kon nog zat uren maken. Maar niet voor mij ik ga lekker uit eten met de familie.