Ik dacht dat we van lieverlee wel alles gezien hadden als het gaat om duivenmelkertje pesten (met name door het bestuur) maar er is een amateur die een onderzoek heeft gedaan aangaande de verliezen bij jonge duiven.
En dat is niet eens het grootste probleem, wat mij het meeste stoort is dat het door het hoogste bestuurlijke orgaan wat wij hebben zomaar klakkeloos geplaatst wordt op hun informatie site met volgens mij als uiteindelijk doel weer met een onzinnig voorstel te kunnen komen op de winterse bijeenkomsten van gelijkgestemden en met als resultaat dat we weer een stapje dichter naar de afgrond van de duivensport gaan zoals wij die ons kunnen herinneren zoals hij vroeger was.
Waar schrok ik dan zo van ?
Het onderzoek werd gedaan om er achter te komen waarom er jonge duiven worden verspeeld.
Ik weet niet wat de achtergrond is van de onderzoeker maar ik denk zomaar dat het een melker is die heel weinig op heeft met het houden van wedstrijden.
Weet wel zeker dat het geen duivenmelker is zoals ik zelf de sport beleef, voor mij zijn er bijvoorbeeld nooit wedstrijden genoeg.
Ik zou ook heel graag willen beschikken over een vergelijkbaar vliegprogramma zoals onze Belgische buren hebben.
Zoveel mogelijkheden dat je verplicht wordt om keuzes te maken en dan vooral dat ik die keuzes zelf kan maken en dat dit niet wordt gedaan voor mij door bestuurders/vervoerders.
Maar het zal wel voor altijd een wens blijven.
Terug naar het onderzoekje:
De onderzoeker heeft gekeken naar de duur van een vlucht in samenhang met het verlies van het aantal duiven.
Hij had geconcludeerd dat hoe langer een vlucht duurt eer de prijzen verdiend zijn hoe meer duiven er achterblijven (volgens mij een ongefundeerde aanname).
Daarnaast werden de oude duiven vergeleken met de jonge duiven op dezelfde vlucht.
Daarvoor heeft hij een aantal vluchten van afd 10 en de nationale Belgische vluchten gebruikt.
Waarom en hoe hij tot een aantal conclusies kwam moet u als u daarin geïnteresseerd ben maar lezen op de site van DUIVENSPORT NPO.
Maar ik wil u niet de door de onderzoeker gemaakte conclusies onthouden .

CONCLUSIE; Hoe later met jonge duiven wordt gestart hoe korter de eerste concoursen openstaan en dus hoe minder verliezen vermoedelijk te betreuren.
CONCLUSIE; Concourservaring is niet van invloed op de concoursduur en daarom vermoedelijk ook niet op de verliezen. Het lijkt dus een misvatting dat wij als liefhebbers verliezen kunnen beperken door het aanbieden van veel grootschalige (trainings)vluchten vooraf aan het officiële jonge duivenvliegprogramma.
CONCLUSIE; (grote) verliezen op jonge duivenvluchten lijken onvermijdelijk te zijn, zolang die gehouden worden in de maanden juni, juli en augustus.

Breken dus met het traditionele jonge duiven programma in de maanden juni t/m augustus.

Dit waren de regeltjes tekst die mij lieten schrikken, want stel je voor dat het een eigen leven gaat lijden en we er mee geconfronteerd worden in de nabije toekomst.
Het hele onderzoek is vijf pagina’s groot en te lezen via een link op de nieuwsbrief van de NPO.
Ik lees het hele verhaal met een sterk gekleurde bril maar kan niet begrijpen dat de makers van de nieuwsbrief zo’n verhaal in de wereld gooien zonder bijbedoelingen, zou alleen niet weten wat die dan zijn maar als dit niet zo is vind ik het een vreemde publicatie.