Een week geleden ben ik gestart met het bijlichten van de duiven waarmee ik de winterkweek ga aanvangen. Voor mij is dit het sein dat het nieuwe duivenjaar is begonnen. Nu is het een feit dat er nooit een eind en een begin aan een duivenjaar zit. Uiteindelijk raak je van het ene seizoen in het andere zonder een noemenswaardige afsluiting. Maar ik houd het er altijd maar op dat vanaf het moment dat we zijn gestart met het bijlichten we ook begonnen zijn met het creëren van nieuwe kansen op succes in het jaargang wat er aan zit te komen.
Komend seizoen zal het met de oude duiven een beetje behelpen worden. Dat ik überhaupt nog met de duiven gaat spelen is voor mijn naaste omgeving al heel verrassend. Al een paar jaar speel ik met het idee er een eind aan te breien (met de duiven wel te verstaan). En die paar mensen die mij heel goed kennen hadden wel in de gaten dat het stoppen met de duivensport wel eens heel snel zou kunnen komen. Maar na een paar gesprekken met vooral mijn Chinese vriend Chaodong werd het wel duidelijk dat nu stoppen niet het juiste moment zou zijn. Daarom heb ik in het najaar besloten er nog een paar jaar voor te gaan, hoelang dit stand houdt zal de tijd (en de resultaten) uitwijzen.
Allereerst hebben we met zijn drieën (broer Ton, vriend Jan en ikzelf) de hokken goed gerestaureerd.
Op onderstaande foto’s nogmaals een foto wat de hete dagen van plus 40 graden hadden aangericht op de golfplaatjes van mijn rennen. Daarom het hele dak maar gelijk goed aangepakt en er geheel nieuwe daken op geplaatst. ( Ik was in oktober eregast van de maand bij Hornbach)
Maar na een weekje noeste arbeid ziet alles er weer prima uit.

Dus zoals gezegd zal het oude duiven seizoen een beetje behelpen worden. We gaan zoals het er nu naar uitziet starten met dertien doffers en acht duivinnen, allemaal jaarlingen. De nadruk zal dit jaar liggen op de kweek. En dan maar hopen dat je er een paar kweekt die de kortste weg naar huis weten.
Hoeveel jongen ik ga kweken hangt er een beetje vanaf wat er met het circus rond de inkorfbeperking gaat gebeuren. Mocht er een beperking komen ( wat ik hoop maar niet verwacht) ga ik weer een ploeg formeren zoals ik die eigenlijk altijd heb gehad in de succesjaren. Dat wil zeggen 18 doffers en 18 duivinnen die beide op traditioneel weduwschap worden gespeeld. Gaat de beperking niet door dan zou het best eens kunnen dat ik wat meer duiven ga houden. Om met Willem zijn woorden te spreken, dan ga ik ook wat meer lootjes bewaren voor de grote loterij die duivensport genoemd wordt.