Afgelopen zaterdag met vriend Jan naar Nieuwegein gereden. Daar werden de NPO dagen gehouden. Heel wat jaartjes ben ik die NPO dagen gaan bezoeken op zondag. De reden hiervoor was dat ik de grote drukte een beetje wilde ontlopen. Op zaterdag was het menig jaargang voor mij een beetje te druk. Doe graag een praatje maken met bekenden die je al een tijdje niet hebt gezien en daar zijn deze dagen prima voor. Dan was het zaterdags niet te doen. Meestal kwam ik niet verder dan dat ik maar de helft van de beurs had kunnen bekijken. Van dit alles was afgelopen zaterdag zeker geen sprake. Ik was zeer verbaasd over de minimale belangstelling dit keer. Mocht van meerdere kanten vernemen dat het op vrijdag helemaal een uitgestorven boeltje was. De reden hiervoor daar mag een ieder zijn eigen mening over hebben. Maar het werd mij wel duidelijk dat onze sport ondanks de vele goed bedoelde en/of aangekondigde vernieuwingen aan een flitsende herstart is begonnen.

Alle goed bedoelde acties om te komen tot een inkorfbeperking liggen bijna overal op de plank. Als er al serieus over is gesproken tot een echt besluit is het nog niet gekomen. Heb op youtube de sectievergaderingen van een aantal weken geleden gevolgd. Daar werd massaal (zeker 50 deelnemers) besloten dat alles maar zo moest blijven zoals het nu is. Mocht het NPO bestuur met deze stemming aan het werk gaan dan weet ik wel waar het gaat eindigen. Juist ja, op die al eerder genoemde plank. Toch wel opvallend dat er dan zo’n kleine groep zo veel macht kan uitoefenen. Waarom kan je bij zo’n belangrijk onderwerp nu eens niet de moeite nemen om zelfs maar een poging te wagen om er achter te komen wat de echte meerderheid nu eigenlijk wil. Het is toch niet zo moeilijk om op de NPO website een enquête te produceren. Je hebt hier voor nodig twee buttons. Een klik op de ene button waarmee je laat weten dat je voor inkorfbeperking bent, op de andere button klikken en je bent er tegen. Als dit dan bekend is ga je hiermee aan het werk. Simpel toch.

Ook opvallend, deze week werden de nationale kampioenen vermeld in De Duif. Dit was op zich niet opvallend maar ik was op zoek naar de beste dagfond duiven van afgelopen jaar en bij de eerste 10 kon ik geen één Zuid-Hollandse duif vinden. Dat vond ik wel opvallend. Maar het gebruikte systeem zal hier wel debet aan zijn.
Na wat speurwerk kwam ik er achter dat van de zes vluchten de vijf beste resultaten werden berekend. Door de (op zijn zachts gezegd ) eerste twee onregelmatige vluchten werd het niet makkelijk voor een Zuid-Hollandse duif zich tussen de toppers nationaal te plaatsen.
Toch wil ik u voorstellen aan een duif die ondanks de twee eerste shitvluchten volgens mij de beste duif van Nederland was op de eerste vier dagfond vluchten.
Het is de “NIELS” NL17-1232680 van PC van Alphen uit Dirksland, dit fenomeen won;
Op 25 mei vanuit Blois de 1e tegen 2009 duiven.
De eerste duif maakte 1205 mpm (achteraf hadden deze duiven met veel regen moeten afrekenen)
Op 9 Juni vanuit Vierzon de 1e tegen 1112 duiven met 1164 mpm.
Deze vlucht werd de slechtste vlucht van de laatste jaren, echt heel veel goede duiven bleven achter. De concoursduur was maar even 3 uur en 40 minuten.
Op 22 Juni vanuit Issoudun werd het de 2e prijs tegen 683 duiven.
Een prima vlucht maar wel pittig, de NIELS maakt hier 1108 mpm.
En dan tot slot op 7 Juli vanuit Argenton in de kring tegen 423 duiven opnieuw de 1e prijs maar nu met 25 minuten los vooruit.
In sector 2 tegen 7273 concurrenten wint hij ook de 1e prijs. Dit was misschien wel de zwaarste vlucht van 2019 op de dagfond. De NIELS won de 1e met een snelheid van 1102 mpm en de concoursduur was 3,5 uur.
Jammer dat deze duif door het systeem niet de eer krijgt die hij volgens mij wel verdiend.

Op eigen hok gaat alles voorspoedig (hopelijk kan ik dit ook in het vliegseizoen schrijven). De duiven zijn afgelopen woensdagavond gekoppeld. Op vrijdagavond zaten alle koppels al weer los en dit zonder één knokpartij. In totaal zijn het 14 kweekkoppels, 13 vliegdoffers en 9 koppel overlegduiven. Heb besloten om toch niet met duivinnen te gaan spelen. Ik ga er gewoon een stuk of 4 á 5 tussen de jongen zetten en van daaruit gaan ze een paar keer mee.