Opvallend is de laatste tijd dat ik veel, nu ja veel maar toch wel regelmatig de vraag gesteld krijg hoe ik de duiven voer.
En dan gaat het over welk merk of hoeveel en in aanloop naar een bepaald soort wedstrijd of het vetrijk of volle bak moet zijn.
En omdat we als Team Bosua een nieuwe start hebben gemaakt is de vraag of ik mijn voerwijze ook heb veranderd.
Gelijk als dit soort vragen op mijn pad komen denk ik hoe moeilijk kan het zijn, er zijn wel dingen die meer aandacht vragen.
Voeren is meer een manier van wat je er mee wilt bereiken en dit dan naar jouw idee gewoon doen want als je ze genoeg geeft kan je volgens mij niet veel fouten maken.
Welk merk is volgens mij wel het laatste waar je je druk om moet maken, ieder merk gebruikt tegenwoordig gezonde granen en maakt zoveel mogelijk verschillende mengelingen omdat er om gevraagd wordt.
Ook krijgen deze verschillende mengelingen de naam van een op dat moment in de belangstelling staande liefhebber en ook dit zal de verkoop een boost geven maar of het je veel verder zal helpen is een ander verhaal.
Ik heb er allemaal niet zo’n hoge pet van op en laat mij niet meeslepen door slogans als zou er speciale ruimengeling bestaan waardoor de duiven beter gaan ruien en speciale mengelingen waardoor je duiven ineens 800 en meer kilometers kunnen vliegen zonder dat de tank leeg gaat.
Als je er in gelooft en je er goed bij voelt dan moet je daar beslist niet mee stoppen.
De hoeveelheid voer is ook zo’n issue, maar ook dit is maar betrekkelijk.
Voor mij is genoeg voer geven het belangrijkste, daarnaast moeten ze ook nog eens naar mij luisteren.
In het vliegseizoen is mijn voersysteem (overgenomen van Jan Ouwerkerk) één hand voer voor drie duiven en dit dan bij duiven die wekelijks de mand ingaan.
Ik geef ze dan een eigen mengeling, deze mengeling bestaat uit drie delen verschillende vliegmengelingen één deel zuivering en één deel zoontjes mengeling.
Door dit door elkaar te gooien denk ik maar zo; wat de ene mengeling niet heeft zit wel in de andere.
Na deze maaltijd gaat er bijna altijd een handje pinda’s achter aan.
In het vliegseizoen ziet het er dan als volgt uit:
Op de dag dat de duiven thuis komen mogen ze eten wat ze willen en meestal is het dan alleen de vliegmengeling.
De volgende morgen hebben ze dan zo weinig eetlust dat één hand per drie duiven te veel is.
Hand voor hand gaat dan het voeren net zolang tot ze wat laten liggen.
Je zal zien dat de andere voerbeurten tot aan de inkorving alles tot bijna alles wordt opgegeten.
Voer geven doe ik hand voor hand gewoon op de vloer, niet meer eten houd in ook geen voer meer maar dit gebeurd bijna nooit.
Voor 18 weduwnaars/duivinnen is dat dus ieder 6 handen voer.
Op deze manier blijven ze ook nog eens goed luisteren wanneer ze naar binnen moeten komen.
Nergens anders zo’n hekel aan als duiven die niet luisteren.
Het is allemaal niet zo moeilijk, de meesten maken het zichzelf moeilijk.
Geef jij de vliegduiven volle bak voer is ook zo’n regelmatig terug kerende vraag.
Ik weet er maar heel weinig die constant een volle bak met voer op het hok hebben staan, zij die zeggen ik geef volle bak doen dit toch meestal met een twist.
Dan mogen ze bijv. een half uur eten wat ze willen en wordt daarna de tafel afgeruimd.
Er zijn zoveel verschillende manieren om je duiven te voeren en meestal doe je het goed zolang je een paar goede duiven hebt en als die er niet meer zijn gaat meestal de zoektocht naar andere systemen beginnen.
Ik speel toch minstens al een jaar of dertig op redelijk niveau met de duiven en in al die jaren is er op voedergebied bij mij niets veranderd.
Mocht het nu zo zijn dat wij met onze nieuwe start toch niet de gewenste resultaten zouden boeken denk je toch niet dat ik dan ineens mijn manier van voederen ga veranderen?
Wat ik wel zou doen is het hok vullen met andere duiven, waar dan hopelijk wel een paar bekwame vliegers tussen zitten.
Nog eenvoudiger zou het voor u zijn als er op het hok één duif aanwezig is die wel voldoet, dan is je systeem in ieder geval kloppend en is het nu alleen nog zoeken naar andere duiven, uitgezonderd die ene.
Dag Kees,
Op inkorvings dag wanneer geef je de laaste verbeurd.
Groet,
Henk Ligtermoet.