Ik denk dat het niemand is ontgaan wat er afgelopen weekend is gebeurd in verkoopland. Voor diegene die het niet heeft meegekregen: De totale verkoop van duiven legende Gaby Vandenabeele vond plaats. Maar liefst 815 duiven werden online geveild in een tijdsbestek van drie dagen. Met enige verwondering nam ik kennis van het gegeven dat men drie dagen nodig had om al zijn duiven te veilen. Ben altijd in de veronderstelling geweest dat Gaby een (kleine) melker was. Menig reportage over dit super hok, want laat het duidelijk zijn, het was een super hok, sprak de loftrompet over het kleine aantal duiven waarmee hij wereldberoemd werd. Na deze verkoop zullen we die woorden maar niet meer gebruiken.
Niet alleen heeft Gaby zelf super gepresteerd (al moet je daar best een flink aantal jaren voor terug in de geschiedenis gaan) het aantal melkers dat is geslaagd met zijn duiven is ongekend. In de periode van de Kleinen, Picanol, en andere Wittenbuiken kon je bijna geen miskoop doen bij Gaby. Superklasse in het kwadraat. Je kon toentertijd ook spreken van een ras/soort Vandenabeele. Mede door super handig gebruik te maken van de commerce was de massa nog steeds in de veronderstelling dat er een ras Vandenabeele bestond dat alleen maar kampioenen op de wereld zet.
Heb met enige belangstelling eens wat uitgebreider de verkooplijst bekeken. Dan ga je toch met andere ogen naar HET RAS Vandenabeele aankijken.
Op het moment van de verkoop had Gaby duiven op zijn hok van:
Gaston Van de Wouwer             Luc Delaere
Gerard Blum                                  Van Renterghem-Goeteyn
Deno-Herbots                              Dirk Deroose
Jos Goessen                                   Clement De Mesmaeker
Jan Pappens                                  Gevaert Lannoo
Eric Vermander                           Rino Verheye
Joel Verschoot                              Eddy Leutenez
Chris Hebberecht                       Paul Lannoo
Kurt Platteeuw                            H P Esser
H Brockamp                                 Wolfgang Roeper
John Meurysse                            Herman Pouw
R & J Ter Heyde                           Phillippe Dobbelaere
De Smet Restiaen                       Geert de Clercq
Kees Bosua                                    Jozef Planckaert
Gino Clicque                                 Jan Hooymans
Kristiaan Hennes                       Johan Hebberecht
Erik Limbourg                            Patrick Derycke
Stefan Steenbergen.
Bij de opsomming van deze 35 mensen waarvan je duiven op je hok hebt kijk ik toch met wat verwondering als je het gaat hebben over HET RAS Vandenabeele.
Op de blog van Schaerlaeckens schrijft hij dat ras niet bestaat. Ik geef niet zo maar iemand gelijk maar dit is een waarheid als een koe.
Heb ook de moeite genomen om een blik te werpen wat er zoal aan super duiven werd verkocht. Dat viel ook niet echt mee, natuurlijk waren er een paar (en dan heb ik het echt over één paar) die op ieder hok een verblijfsvergunning mochten krijgen. In totaal van de 300 oude duiven waren er ongeveer 45 die het voor elkaar kregen om op de uitslag te komen. Van de 500 jonge duiven was er niet één die ooit op een uitslag is verschenen. Wanneer je er nu vanuit gaat dat bij iedere melker het streven is om goed X goed te koppelen, dan weet je ook dat verkoper het heel makkelijk heeft kunnen hebben bij de koppeling komend jaar.
De verkoping is voorbij en als je naar de opbrengst kijkt heb ik blijkbaar toch iets over het hoofd gezien, jammer.

Nog maar eens inkorfbeperking.
Heb vandaag het toegezonden verslag van de ALV van Afdeling 5 gelezen. Het is een duidelijk verslag van wat er zoal de revue passeerde die avond. Ik zit natuurlijk met extra aandacht zo’n verslag uit te pluizen of er wat informatie te verkrijgen is over Inkorfbeperking en of verwante besluiten die er genomen wordt in duivenland. Er is een commissie in het leven geroepen die met een advies gaat komen in de loop van deze winter. Deze commissie zal zelfs al de volgende dag bijeen komen. Mooi toch dat er wat vaart achter gezet wordt. Mij is alleen niet geheel duidelijk wie er nu eigenlijk in de commissie hebben plaats genomen. En nog minder hoe die commissie eigenlijk tot stand is gekomen.
Maar we gaan zien of zij er echt serieus werk van maken of dat het weer verspilling van goed bedoelde energie is.
Wat mij wel bijzonder verbaasde in dit verslag is het volgende stukje tekst:

Van het bestuur,
Hier komt de voorzitter nog kort terug op de ingestelde commissie eerlijker spel (met vanuit het bestuur Maurice Noordam in de gelederen).
Uiteraard ontspint er zich direct een discussie over het wel of niet beperken van het aantal duiven. De algemene indruk die er ontstaat is dat de meeste liefhebbers best kunnen leven met 200-250 duiven, echter dat 400 (en op termijn nog meer) teveel van het goede is.

Ik vraag mij werkelijk af of dit de echte strekking is van wat er op deze vergadering is besproken of misschien iets wat het bestuur graag had gehoord. Je kan mij veel wijs maken maar als dit echt het resultaat moet worden van de commissie eerlijker spel stop er dan alstublieft gelijk mee met die onzin. Ga dan eerst eens een poosje onder de gewone melker vertoeven.