Het kweekseizoen voor de vlugge vogels staat weer voor de deur. Zelf gaan we dit jaar met een heel klein ploegje de kweek aanvangen. De kweekploeg voor dit jaar gaat ongeveer bestaan uit 12 koppels. Daarnaast nog een paar duivinnen en zomerjongen in overschot en dat gaat de hele bezetting voor 2019 zijn. Alle andere duiven gaan binnen nu en een paar weken weg. Dus dit jaar geen oude vliegduiven voor mij. We zullen wel zien waar we ons op de zaterdagen gaan vermaken. Dit jaar hebben we ook geen voedsterkoppels dus, gaan de kweekduiven alle jongen dit jaar zelf opbrengen. Het is de bedoeling dat zij vier rondes jongen gaan kweken voor mij. De voorbereiding voor de kweek is weer aangevangen met de tijdklok tevoorschijn te halen en de dagen voor hun weer wat langer te maken. Nodig is het niet maar het laat alles wel wat vlotter verlopen als er een dag of tien voorafgaande aan de koppeling de dagen wat langer zijn gemaakt. Het haalt ze toch uit de winterrust en laat ze in de waan dat het voorjaar er aan komt. Speciaal opvoeren of anders voeren is niet echt aan de orde. De enige verandering van voer is wanneer de ruimengeling op is want dan schakel ik over op kweekmengeling. Over de rui gesproken, mijn oude vliegduiven die nu naar het kweekhok verhuizen zijn nog druk aan het ruien in tegenstelling tot de jonge duiven. Deze laatste zijn al weer glad aan het worden en moeten hooguit nog een paar pennen gooien. Beide zijn verduisterd. Oude duiven van half februari t/m begin mei, jonge duiven vanaf 1 april t/m 21 juni. Anders dan andere jaren zijn de geslachten dit jaar niet gelijk gescheiden na het seizoen. De jongen zitten nog steeds bijeen en de oude duiven zaten bijeen vanaf de laatste oude duiven vlucht en hebben daarna twee keer op eieren over gebroed. Voor een vlotte rui duidelijk niet het beste systeem.
Volgende week gaan we het kweekhok weer inrichten (ieder jaar verwijderen we hier de broedhokken ) voor ons gemak zitten ze nu op schabbetjes. Zorgen dat heel de boel weer netjes is en dan kan het feest weer beginnen. Trouwens om de boel netjes te houden hebben we al een paar jaar alleen wat kranten om de broedschotels gewikkeld. Dan hoef je ze aan het eind van het seizoen niet schoon te boenen (dacht ik). Dit was dus een vergissing want na iedere ronde jongen waren de kranten kapot en zaten de jongen op de bodem van de broedschotel. Afgelopen jaar heb ik de broedschotels ingepakt met oude voerzakken, volgens mij een prima oplossing. Nu is na een heel seizoen de schotelbedekking nog steeds intact.
Komend seizoen gaan we de eerste twee ronden jongen verduisteren en eruit halen wat erin zit. Mits we niet tegen dezelfde problemen aanlopen als afgelopen jaar natuurlijk. De derde en vierde ronde laten we doen wat zij willen. Als alles meezit gaan we die dan wel later opleren en een paar vluchtjes spelen. Zonder dwang en laten de boel de boel. We gaan niet alles op één paard zetten maar gaan de kansen een beetje verdelen en dan zien we wel hoe dit uitpakt.
Er zal iets moeten veranderen, zoals het de laatste jaren gaat gaan we de verkeerde kant op. Ik weet van mezelf wat ik er voor doe en er voor laat om mijn kolonie gezond te houden. Het is misschien niet de weg die de massa bewandeld maar mijn intentie is ook niet om bij de massa te behoren. Alles bij elkaar heeft het dertig jaar goed gewerkt maar blijkbaar is het niet genoeg gezien de problemen de laatste jaren. Misschien legt het niet zozeer aan het systeem maar ben ik een beetje op het verkeerde been gezet met de aankopen van de laatste jaren. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Dit alles bijeen is ook de reden dat ik dit jaar schoon schip maak en een nagenoeg nieuwe en frisse start ga maken. De tijd zal leren of ik het bij het goede eind heb. We gaan het zien zei de blinde.
Beste Kees, Ik ken u niet persoonlijk wel lees ik graag uw columns, net zoals die van Martin van Zon en Ad S. De columns van u en M. Van Zon zijn erg direct en dat spreekt mij enorm aan omdat ik zelf ook erg direct ben. Ik ga u eerlijk zeggen dat ik een krabber ben, dus geen hoogvlieger in de duiven sport. Ik lees van uw problemen met betrekking tot de jonge duiven ziekte, ikzelf had dat probleem elk jaar, totdat ik Totaalvitaal op advies van een andere liefhebber ging gebruiken. Mijn jonge duiven hebben nog wel wat jonge duiven ziekte gehad maar in veel mindere vorm en met het verdubbelen van de dosering en licht voer was het in enkele dagen weg. Ik ben daarna luchtwegvitaal gaan gebruiken samen met een mineraal product wat ik ook bij hunnie besteld heb, en ik kwam zowaar op de uitslag. Iets wat ik als krabber nog nooit eerder had mee gemaakt. Ik hoop ooit nog eens zulke goede duiven als die van u te bezitten, maar mocht dit bericht u bereiken, met Totaalvitaal kunt u de jonge duiven ziekte onder controle houden is mijn ervaring. Gr. Sander