Ondanks dat ik geen duiven meer in concours had heb ik het toch weer niet kunnen laten bij een ander te gaan kijken. Allereerst heb ik bij broer Ton de duiven vanuit Melun zien aankomen. Maar ook bij hem is het maar goed dat het de laatste vlucht was. Door het op handen zijnde invallen van de rui was het bij hem een tegenvaller. Nu, zondag was het bij hem net of het was gaan sneeuwen zo hard vielen de pluimen eruit. En dan weet je dat het onmogelijk is om nog enigszins mee te doen in de kop van de uitslag.
Het werd een mooie vlotte vlucht met de gebruikelijke uitblinkers in Zuid-Holland. Er werd ook nog gevlogen vanuit Peronne op de nalijn. Hier werd het weer een overrompeling van het leger uit Reeuwijk. Het was hier ook de laatste vlucht van de nalijn. Voor wie er tegen moest concoursen is er een tijd van bezinning gekomen. Is dit nog wel de duivensport waaraan je wil deelnemen. Maar daar gaan we het hopelijk deze winter over hebben.
Heb zelfs deze dag de duiven op staan wachten van een derde vlucht. Hiervoor moest ik naar mijn Belgische vrienden Rik en Jan Hermans. Daar werd het seizoen afgesloten met de nationale vlucht voor oude en jonge duiven vanuit Chateauroux. Voor Rik een afstand van 540 kilometer. Deze afstand klinkt als muziek in de oren van de melkers die vroeger konden afsluiten met de interprovinciale vlucht vanuit Bourges. Maar deze afstand is volgens betweters te ver voor jonge duiven in deze tijd.
Daar moet je tegenwoordig niet meer mee aankomen. De nationale Chateauroux van afgelopen zaterdag werd in Antwerpen ( dus op de verste afstanden ) in precies 45 minuten afgehaspeld. En dan spelen ze daar nog 1 op 3. Wanneer net als bij ons er 1 op 4 was gespeeld was de concoursduur zelfs maar 37 minuten geweest. En dan heb ik het over een nationale lossing met grote spreiding en met jonge duiven.
Maar misschien hebben ze bij ons inmiddels ook het licht gezien. Er wordt namelijk een jonge duiven programma gepresenteerd door de sectie jonge duiven van de NPO waarop de nationale Orleans weer in volle glorie terug is. Het is alleen jammer dat daar weer een heleboel mensen deze winter een mening over hebben die waarschijnlijk helemaal niet de intentie hebben aan deze vlucht deel te nemen. Zet hem gewoon op het programma en dan zie je wel wat er van komt. Geen mens is verplicht aan deze vlucht deel te nemen .
Een aantal jaren geleden vond ik altijd dat men in België tegenover ons best een beetje achter liepen. Wij verduisterde de jonge al jaren voordat het een beetje algemeen werd in het Belgenland. Ook het elektronisch constateren was bij ons eerder ingeburgerd. Er is zelfs een periode geweest in België dat de melkers waar de duiven een chipring om hadden nog steeds ook een gummiring moesten constateren.
Maar tegenwoordig hebben ze een geweldige inhaalslag gemaakt. Vooral het gebruik van de computer wordt ten volle benut. U moet weten dat men op de nationale vluchten in België verplicht is iedere duif door te melden. Daar is nu handig op ingespeeld met het ten volle benutten van de elektronische systemen in combinatie met de computer. Wanneer de duif over de antenne loopt wordt hij automatisch doorgemeld aan een server die er dan realtime een voorlopige uitslag van produceert en publiceert op de website van de K.B.D.B.
Zo kunt u onmiddellijk zien waar uw duif ongeveer op de uitslag terecht komt. Iedere concurrent kunt u volgen hoe het bij hem er aan toe gaat. In u eigen vereniging kunt u de aankomsten volgen. Kortom, alles wat u wilt weten over het concours waar u op dat moment aan deel neemt is een open boek.
Misschien wordt het bij ons ooit ook nog eens zo geregeld. Maar ik denk dat eer dit zover is er nog veel water door de Merwede is gegaan. Het grote verschil tussen België en Nederland is de besluitvorming. In België heb ik het idee dat er een paar mensen zijn die zeggen het gaat zo gebeuren en dan gaat het ook zo gebeuren. In Nederland hebben we nog een goede 10.000 liefhebbers en die willen ieder voor zich nog wat te vertellen hebben. Daarom worden bij ons de meeste besluiten op een wachtlijst gezet en daar pas afgehaald als iedereen daar wat over heeft gezegd. Dus gaat het bij ons of niet door of het duurt heel lang voordat iedereen op één lijn zit.
Wat de goede wijze is weet ik ook niet maar ik denk dat we niet veel tijd meer hebben om tot in de eeuwigheid te blijven discussiëren.