Een HOT TOPIC op dit moment is natuurlijk de massa inkorving en de daaraan gekoppelde vraag naar inkorfbeperking. Ik heb zelf geen facebook account, maar als ik de mensen moet geloven die het wel hebben dan is het op dit moment bijna het enige waar nog over wordt gepost. Natuurlijk is dit niet de juiste plek om de discussie te voeren. Je moet als je wat wil veranderen niet je energie stoppen in lukraak maar wat posten op het internet. Ik zou eerder het advies geven om op iedere vergadering die je kan/mag bezoeken je stem te gebruiken en de verschillende besturen eens wakker te schudden. Heb ook het gevoel dat de bestuurders vinden dat het eigenlijk wel goed is zoals het nu gaat. Elke afdelingvergadering die ik tot nu toe hebt bezocht voel je gewoon aan dat er een soort haat/liefde verhouding is tussen enerzijds het dagelijks bestuur en anderzijds de vervoerstichting. Het eindresultaat hiervan is dat er niet wordt gekeken wat de gemiddelde liefhebber ervaart als een eerlijke sportieve duivensport. Er wordt sinds jaar en dag geroepen dat we alles uit de kast moeten halen om nieuwe liefhebbers te rekruteren. Ga dat maar eens proberen met de tegenwoordige duivensport als voorbeeld. Ik denk dat je alles in het werk moet stellen om te proberen te houden wat je nu hebt. Zoals als het er nu aan toegaat gaat dit in ieder geval niet gebeuren.
Dat ik niet alleen sta in mijn overtuiging om te komen tot een eerlijkere duivensport merkte ik deze week, lees maar eens de weblogs van Ad Schaerlaeckens en Martin Van Zon.
Ook menig telefoontje of gesprek deze week over hetzelfde onderwerp.
Meestal van melkers die langer dan een paar dagen in de sport zitten, zoals Berry van de Brand, Johan van Boxmeer, Piet van de Merwe, Falco Ebben en Peter Burg.
Het zal toch niet zo zijn dat al deze melkers hetzelfde verkondigen alleen maar omdat ze toevallig met mij een praatje maken.
Wat wel opvallend is, is dat in heel de discussie zich bijna geen bestuurder zich mengt. Zijn die met zijn allen in de veronderstelling dat als je er niet over praat het ook niet bestaat? Of durven ze de discussie helemaal niet aan. Het is natuurlijk een dagdroom maar het mooiste zou zijn als het afdelingsbestuur zelf met een uitgewerkt voorstel zou komen. We gaan het deze winter meemaken.
Iets heel anders….
Deze week een paar duiven op de foto gezet voor de verkoping GOLDEN TEN. Daarvoor moest ik bij Falco Ebben zijn. Zijn (jonge) helper op dit moment is zo te zien helemaal enthousiast duivenmelker. Falco helpt hem daarbij een handje en dat gaat niet verkeerd want die jonge knaap won afgelopen week de 2e prijs op teletekst vanuit Nanteuil met zijn jonge duiven. Maar tijdens het foto maken kwam mijn “KANNIBAAL” ter sprake. Dit omdat het een duif was met een verhaal. Deze doffer is voor mij de beste duif die ik in mijn carrière heb gehad. Het was een speciale zoals ze in België zeggen. Als jonge duif won hij acht vluchten achtereenvolgens minimaal 1 op 100 prijs. Betere jonge duiven vlogen er dat jaar niet in Nederland. Met zo’n palmares kan je wel met vertrouwen aan het nieuwe seizoen als oude duif beginnen. Zoals gebruikelijk gewoon gekoppeld en een dag of tien laten broeden. Daarna de hele ploeg op weduwschap gezet. Een paar dagen nadat zijn duivin naar een ander hok was verhuisd viel het op dat hij toch wel veel op de vloer liep. De oorzaak bleek een paar dagen later toen ik in de gaten kreeg dat een andere doffer het op zijn broedhok had gemunt. De “KANNIBAAL” vond het allemaal wel goed en verdedigde zijn plek maar matig. Wat erger was, hij bleek ook de interesse voor zijn hok te verliezen. Bij de training aan huis was hij eerst een uur te laat op het appél. Dit werd iedere dag wat langer tot hij op een gegeven moment zelfs pas in de middag terug keerde op het hok. Goede raad was duur en in overleg met mijn vader (we vlogen toen nog samen) werd besloten hem maar weer in het jonge duiven hok te plaatsen. Vanaf dat moment werd hij ook weer mee verduisterd tot de langste dag. De eerste vlucht in zijn oude omgeving won hij geen prijs. Aan het eind van het seizoen werd hij toch gekroond tot vierde nationale asduif midfond. Deze twee seizoenen waren ook voldoende om de Olympiade te halen als Allround duif. In het jonge duiven hok had hij geen vaste plaats en ook geen vaste duivin maar hij had het schijnbaar wel naar zijn zin. Zo zie je maar dat hokvastheid ook niet alles is.
Het werd nog eens een super kweekduif ook, zo werd hij in een kort tijdsbestek vader van:
NL05-1405401 “LARA” die won 1e prov. Peronne tegen 38.955 duiven
NL05-1405393 “BLAUW BONT KANNIBAALTJE” won 2e prov Morlincourt tegen 36.862 duiven
NL05-1405341 en die won 3e prov Pont St Max tegen 31.168 duiven.
Wat ook frappant is dat deze drie duiven zijn gekweekt met drie verschillende duivinnen.
De “KANNIBAAL” heeft zijn laatste dagen gesleten in het verre China.